Най-прекрасният начин да използвате розови листенца е да направите сладко от тях, чиято рецепта е измислена още от нашите предци. В началото те са използвали запарки от рози. Сладкото се е смятало не само за изискано, но и изключително полезно, с лечебни свойства.

За приготвяне на сладко са подходящи само розови или червени рози с подчертан аромат и наситен цвят. Идеалният вариант са листенцата на ароматна или чаена роза. В кулинарията, освен чаената роза, се използват венчелистчета от полуразпукнали се пъпки на червени рози и шипка. Можете да смесите розови и червени венчелистчета заедно и да добавите листенца от шипка към тях. Между другото, когато добавяте червени венчелистчета, не забравяйте, че те са малко по-груби от розовите.

Най-важното при приготвянето на сладко от рози е да не закъснявате със събирането на венчелистчетата, часът на цъфтежа им е много кратък. Най-добре е да берете розите на разсъмване, когато те разкриват целия си аромат. Тогава сладкото ще има специален вкус и деликатен аромат. Ако не съберате достатъчно рози наведнъж, не се отчайвайте, те могат да бъдат събирани няколко дни. Внимателно поставете ценната суровина в найлонов плик, завържете здраво, за да запазите аромата, и поставете за момента в хладилника. Когато са достатъчно количество, отделете венчелистчетата от чашелистчетата и използвайте сито, за да отстраните прашеца от тях. След това отрежете долната бяла част на венчелистчетата, поставете ги в гевгир и залейте с вряла вода. След това веднага потопете в студена вода. Повторете процедурата два пъти и оставете венчелистчетата да изсъхнат на въздух.

1. Сладко от рози (от старите книги)

Продукти: 100 г розови листенца, 1 кг захар, 1 чаена чаша вода, 2 суп. лъж. лимонов сок.

Начин на приготвяне: Готовите и измити листенца от чаена роза се подсушават върху кърпа. Добавете захарта към водата, оставете да заври. Сипете розовите листенца в захарния сироп. Изчакайте сиропа да заври и оставете за 12 часа. Когато времето изтече, отново загрейте сиропа. Отстранете пяната и варете 25 минути, като разбърквате от време на време.

Оставете сиропа да се сгъсти. За да придобие сиропът по-ярък нюанс, добавете лимонов сок. Варете още около 3 минути и разсипете готовото сладко в подготвени стерилизирани буркани.

2. “Дамски каприз“

Съставки: 300 г розови листенца, 600 г захар, 6 чаени чаши вода.

Приготвяне: Отстранете белите долни части от събраните листенца, изплакнете и подсушете.

Поръсете почистените листенца с 2 суп. лъж. захар и стрийте добре с ръце. Получения сок сипете в друга купа. Поставете водата на котлона да заври, добавете останалата захар и варете сиропа около 2 минути.

Прецедете и поставете в хладилник. Залейте розовите листенца с готовия сироп, изчакайте да заври на силен огън, намалете котлона и гответе 6 минути, като не забравяйте да разбъркате и да махате пяната.

Добавете към сладкото сока от разтритите с ръце листенца и продължете да варите още 15 минути на слаб огън, докато сиропът се сгъсти.
Готовото сладко се разсипва в подготвени буркани.

3. Класическо сладко “Изкушение”

Съставки: 500 г розови и червени розови листенца от чаен сорт, 1,5 кг захар, 1 чаена чаша вода, 1 лимон (сок), 2 капки розово масло.

Приготвяне: Подготвените и изсушени розови листенца се разбъркват в порцеланов или емайлиран съд с лимонов сок, като се добавя около 300 г захар и се оставя за 4-6 часа.

Пригответе сироп от останалата захар и вода, периодично отстранявайте получената пяна. Изсипете розовите листенца във врящия сироп и варете на слаб огън около 15 минути. Проверете готовността на сладкото върху венчелистчетата - те трябва да омекнат и да не плуват на повърхността. В края на готвенето добавете 2 капки розово масло, за да придадете на кулинарното си творение още по-интензивен аромат. Разсипете в буркани и затворете плътно.

4. Мързеливо сладко

Съставки: 300 г розови листенца, 600 г захар, 3 чаени чаши вода, 1,5 ч. лъж лимонена киселина.

Приготвяне: Изплакнете и подсушете розовите листенца. Изсипете захарта в тенджера, покрийте с вода, добавете половин чаена лъжичка лимонена киселина и варете около 20 минути. Поръсете останалата лимонена киселина върху розовите листенца и ги „начукайте“. Сипете ги в сиропа и варете 15 минути. Разсипете сладкото в буркани, затегнете капаците и охладете.

5. „Натрошено“ сладко

Продукти: 500 г розови листенца, 1,5 кг захар, 1 чаена чаша вода, 1/2 лимон (сок).

Начин на приготвяне: Подгответе листенцата: изплакнете, подсушете, отстранете белите части и нарежете на ситно. Смесете наситнените венчелистчета с 500 г захар и оставете за 2 дни.

От останалата захар, водата и лимоновия сок сварете сиропа и сипете там вече захаросаните розови листенца. Варете на слаб огън, докато сиропът се сгъсти.

6. Чаена роза с лимон

Продукти: 1,5 кг листенца от чаена роза, 2 лимона, 1,5 кг захар, 1 литър вода.

Начин на приготвяне: Нарежете наситно лимоните с кората и ги смесете с розовите листенца. Залейте с вода и поставете на котлона, изчакайте да заври, варете 10 минути, след това отстранете от огъня и оставете за 1 ден.

На следващия ден прецедете, добавете захар и варете до сгъстяване на сладкото. Сипете горещото сладко веднага в буркани и затворете.

7. С винена киселина

Продукти: 125 г розови листенца, 1 кг захар, 500 мл вода, 1 ч. лъж. винена киселина.

Начин на приготвяне: Изплакнете розовите листенца и ги подсушете с кърпа. Сипете захарта към водата и поставете на огъня. Щом сиропът заври, отстранете пяната и чак тогава добавете розовите листенца. Сварете сладкото до желаната гъстота. Първоначално сладкото ще има не много приятен зеленикав оттенък, но щом добавите винената киселина ще придобие красив розов цвят. След добавяне на винена киселина варете сладкото още 3-5 минути.

8. „Диетично”

Състав: 700 г розови листенца, 700 г захар (за листенцата), 500 г захар (за сиропа), лимонена киселина.

Начин на приготвяне: Смесете готовите листенца със 100 г захар, смачкайте ги в емайлиран или порцеланов съд до гладкост (това може да стане с дървено чукче от хаванче или лъжица). Разтворете захарта за сироп в 200 мл вода, оставете да заври и варете 5 минути. Смесете розовата каша с останалата захар и добавете към сиропа, оставете да къкри на слаб огън за още 10-12 минути и разсипете в буркани.

9. С мед

Продукти: 80 г розови листенца, 100 г мед, 100 мл гореща вода.

Начин на приготвяне: Готовите розови листенца залейте с гореща вода, оставете да къкри 15 минути и след това оставете да киснат един ден на стайна температура. На следващия ден смесете розовата маса с мед, поставете на слаб огън и варете, докато сместа стане хомогенна. Готовият розов мед се изсипва в стерилизирани буркани и се затваря плътно. Съхранява се на хладно място.

Не забравяйте, че розовият мед е лекарство и трябва да се приема само ако е необходимо, например при възпалителни заболявания на белите дробове или като общоукрепващо и тонизиращо средство, стриктно 1-2 ч. лъж. 3 пъти на ден.

10. С лимонов и портокалов сок

Продукти: 50 г розови или червени листенца, 250 г захар, 50 мл вода, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. портокалов сок.

Приготвяне: Отрежете белите основи на венчелистчетата, измийте добре останалите части и оставете водата да се отцеди. Сварете сироп от захарта, водата и соковете. Добавете към сиропа розите и варете, като разбърквате от време на време, 30 минути на слаб огън, докато се сгъсти.
Готовото сладко сипете в стерилизирани буркани и затворете.

11. Сурово сладко

Продукти: 300 г розови листенца, 600 г захар.

Начин на приготвяне: Отрежете белите части на розовите листенца, поръсете със захар и разтрийте старателно с ръце, докато сокът започне да се отделя. Прехвърлете цялата смес, заедно със сока, в буркани, като се стараете да притискате и уплътнявате.

Покрийте с пластмасови капаци и поставете на хладно място. Сервирайте сладкото за закуска, с чая, или просто когато ви се прияде нещо сладичко.

12. Сухо сладко

Съставки: 400 г розови листенца, 2,5 чаени чаши захар, пудра захар на вкус.

Начин на приготвяне: Отстранете долната бяла част от листенцата, изплакнете и подсушете. Смачкайте венчелистчетата, заедно с кристалната захар до получаването на хомогенна смес. Поставете на котлона и варете на слаб огън до получаването на лепкава маса. Разстелете на равен слой в тава за печене, подсушете леко и поръсете готовото сухо сладко с пудра захар. Можете да съхранявате в метални или картонени формички, поръсени със захар.

13. Ароматен сироп от розови листенца и шипка

За да го приготвите, съберете свежи листенца от роза и шипка и ги насипете на тънки слоеве в буркан, като всеки слой поръсвате със захар и притискате плътно с лъжица. Сложете буркана в хладилника и когато се отдели сиропът го отцедете, а листенцата отново поръсете със захар. Полученият по този начин сироп е е невероятно полезен.