Lidea предлага най-голямото портфолио в света

Соргото е едно от най-разпространените културни растения в света, като заема пето място в световното производство на зърно след пшеницата, ориза, царевицата и ечемика. Културата е приспособена за отглеждане както в райони с тропичен и субтропичен климат, така и към зони с умерени температури и валежи.

Статистиката показва, че 85% от обработваемите площи в Европа са при неполивни условия, което в комбинация с глобалното затопляне, както и с по-честите засушавания, е предпоставка все повече фермери да се насочат към по-устойчиви на тези екстремни условия култури.

Соргото е култура, която произлиза от Африка, а това предопределя и сигурност, че при по-сухи условия културата може да се представи отлично и да подсигури рентабилността и възвръщаемостта на земеделските производители.

Отвъд своите агрономически и екологични качества зърното на соргото, с хранителните си качества, е конкурентно на други зърнени култури по отношение

на протеини, енергия, витамини, минерали, а

също така е богат източник на фибри

Широкото разпространение на соргото в света го утвърждават като икономически важна култура за земеделието и обуславят неговото място в стопанствата. В Европа отглежданите площи със сорго са 5 500 000 декара, като очакванията са тези площи да нараснат двойно до 2026 година. 20% от тези площи са засети с хибриди на Лидеа. Правилният подбор на хибриди е от съществено значение за доброто отглеждане на сорго.

В своята продуктова листа за България, Лидеа представя както хибриди за зърно в различни групи по ранозрелост, така и такива за силаж.

В направлението сорго за зърно,

най-ранният хибрид в портфолиото е ЕС Арморик – продукт с висока производителност

и оранжево-лилав цвят на зърното, подходящ и за втора култура.

ЕС Шамал е ранен хибрид с оранжев цвят на зърното. Нова генерация от ранната група с потенциал за добив равен на средно късната група.

В средно късната група предложенията са две – ЕС Ализе и ЕС Фьон.

ЕС Ализе е с червен цвят на зърното, осигурява стабилен и сигурен добив дори и при сухи условия и ниски нива на разпиляване на зърното при прибиране, което го прави абсолютен лидер за всички региони в страната.

ЕС Фьон осигурява дружно поникване и бърз начален старт. Представя се отлично както при оптимални, така и в засушливи условия. Хибрид с кремаво-червен цвят на зърното.

ЕС Албанус е ранен хибрид с бял цвят на зърното, което го прави подходящ за изхранване на птици. Ниски растения, устойчиви на полягане и с отлично представяне и потенциал за добив.

В сегмента силажно сорго ЕС Арматан е хибрид в средноранната група, с фертилна метлица, подходящ както за изхранване на животни, така и за производство но биогаз.

Биомас 133 е силажен хибрид със стерилна метлица и много високи растения, селектиран да отговори на нуждите за производство на биогаз.

BMR GOLD X е средно късен, високо адаптивен хибрид от силажна система BMR (Brown Mid Rib – тъмнокафява централна нерватура, с високо съдържание на захари и отлична смилаемост на силажа.

Джъмбо Стар е едногодишен хибрид за многократен откос (до 3-4 откоса при неполивни условия), който образува много разклонения с бърз растеж. Джъмбо Стар е с ниско съдържание на лигнин и с много добра смилаемост и енергийна стойност на силажа. Подходящ за силаж, сенаж, зелено торене и пасище.

Култивират се четири вида

Според предназначението си соргото се обособява в четири направления - за зърно, за силаж, за захар и за биомаса.

По принцип ниските хибриди са насочени за храна на хора, животни и за биоетанол. Основното предимство на соргото, когато се използва за храна на хора, е че е без глутен, който причинява много алергии. Затова то е изключително здравословна храна. Бялото соргово брашно се прави от бяло сорго, като обвивката на зърната се премахва и то се смила като традиционното пшеничено брашно. Сорговото брашно може да се използва за печене, чисто или в смесен вариант.
Когато соргото е предназначено за фураж на животните, качеството на зърната също е от значение. То е богато на скорбяла (75% от сухото вещество, подобно на царевицата), на белтъчини (11% от сухото вещество, повече от царевицата) и мазнини (4% от сухото вещество, повече от царевицата). То има ниско съдържание на фибри и много ниско ниво на танини.
Зърното от царевица и сорго се използва в производството на етанол, като те са взаимнозаменяеми. Добивът на етанол от сорго е равен на този от царевица.

Високите хибриди за силажиране са предназначени за фураж на животни. Процентното съдържание на сорго в дажбата варира между 25% и 100%. Дажбата се състои предимно от силажна царевица, а силажното сорго се използва като добавка. Растението за силажно сорго е по-високо с 50 см в сравнение със соргото за зърно. Обикновено то е около 1.70 м, заедно с метлицата.

Соргото, което в стъблото има високо съдържание на захар, е предназначено за биогориво и за храна на хората. Сладкият соргов сок съдържа захароза, фруктоза и глюкоза, които могат лесно да се трансформират в етанол. За да се оптимизира добивът на етанол, трябва да се гарантира поне 50% екстракция на сока от стъблата. Вкусният сироп от сорго е подобен на кленовия сироп или меда.

Хибридите за биомаса се характеризират с високо ниво на фибри. Те са предназначени за биогаз или за биоматериали. Соргото за биомаса е много високо растение - над 330 см. То е много устойчиво на засушаване и е подходящо за бедни почви. В сухи условия с по-малко от 300 мм валежи, то дава по-голям добив от царевицата. Също така има и високо захарно съдържание – 12%.

Едно от най-големите предимства на соргото е, че сухоусточиво
Едно от най-големите предимства на соргото е, че сухоусточиво
 Хибридите имат различен цвят на зърното
Хибридите имат различен цвят на зърното