Начин на приготвяне: Избират се средно големи зелки, кочаните им се изрязват наравно със зелките и се разцепват на кръст с дълбочина 3-4 сантиметра. Нареждат се плътно в каца или 30-40 килограмов бидон и се притискат с дървена решетка или камък. Заливат се със студена вода, в която е разтворена готварска сол-400 г. на 10 литра вода, може да се сложи морска сол.

Саламурата трябва да е 10 сантиметра над решетката. За оцветяване на сока се прибавят няколко глави червено зеле и нарязана глава червено цвекло. За усилване на ферментацията се пускат няколко зелени мамула или шепа царевични зърна между редовете зеле.

След няколко дни започва претакането на саламурата- извършва се всеки ден в продължение на две седмици. Когато зелето втаса добре, отгоре се пускат няколко шепи ечемик, които след като покълне образува "капак", които предпазва саламурата от разлагане. Бидонът се затваря плътно и ако няма капак, плътно се привързва с найлон. Ако зелето се съхранява на терасата, се загръща със старо одеяло за да не измръзне.