Защо ми трябва на баир лозе? Сигурно сте чували тази фраза и сте се замисляли вярна ли е или не съвсем.
Може да се отговори и по двата начина, защото всичко зависи от няколко фактора, като сортовете лозя, структурата на лозетo, изложението на склона и т.н.
Какво трябва да знаете, ако искате да стартирате това начинание.
За райони, в които климатът е много топъл, особено по време на зреене на гроздето, е добре лозята да се засаждат на склон и на по-висока надморска височина, за да се намали температурата и да се гарантира по-продължителното зреене на гроздето, което спомага за задържането на киселините и ароматните качества.
Това е така, защото в някои райони прекалено високата температура би предизвикала презряло грозде и дори горчивина.
В по-студени райони целта е обратна – търси се по-продължително огряване от слънчевата светлина, което е жизнено важно за образуването на захарите.
Изложението също е много важно за едно лозе.
Например има едно световно правило, което гласи, че лозя с южно изложение в северното полукълбо и лозя със северно изложение в южното полукълбо, получават най-много слънчева светлина.
Засаждането на склон е и мярка срещу измръзване, тъй като студеният въздух е по-тежък и се спуска към по-ниските части.
Имат значение и почвите, и количеството дъждове.
А когато става дума за сортовете, тук изборът също трябва да бъде направен много прецизно сред раннозреещите сортове.
Например:
Сортът Перла, под който се има предвид унгарския сорт Перл дьо Ксаба, е ранозреещ, което се търси за високи райони. Но има средна, дори до слаба студоустойчивост, и а лозарската наука го препоръчва за райони с надморска височина до 700 метра.
Армира пък е сорт, който се отнася също към групата на най-ранните сортове. Гроздето му достига консумативна зрелост в края на юли или началото на август. И макар че е сравнително устойчив на ниски зимни температури, за него се препоръчва да се отглежда при надморска височина до 800 метра.
Сорт Надежда пък е подходящ за отглеждане при надморска височина до 700 метра.
Като цяло, тъй като над 700-750 метра е по-рисково отглеждането на лози, в тези случаи е важно да се използват студоустойчиви сортове, които могат да издържат при минус 15-20 и повече градуса под нулата през периода на дълбокия си покой. Издръжливостта много зависи и от това колко време продължават екстремните студове.
Трябва да се знае и това, че ако районът осигурява около 200 дни вегетация на растението, той става за лозарство.
Коментари