GeoApis дава и съвети за отглеждане на опрашващите насекоми и селскостопански практики

Бразилският стартъп Converge създаде приложение за геолокация, което има за цел да свърже пчеларите с фермерите. GeoApis, „Tinder of Bees” (заигравка с едно от най-големите приложения за запознанства „Тиндър“), идентифицира най-добрите места за отглеждане на пчели и инициира диалог между двете страни. „Приложението предоставя канали за изграждане на рационални и приятелски отношения между пчеларите и фермерите, което позволява взаимни изгоди“, обяснява Илейн Басо, главен изпълнителен директор и основател на Converge.

Защитете опрашващите насекоми

Целта на технологията е да помогне на производителите и пчеларите да подобрят отношенията си за защита на опрашващите насекоми, които са от съществено значение за производителността на растенията и устойчивостта на околната среда.

От друга страна, пчеларите ще имат достъп до безопасни запаси на цветен прашец и нектар за своите пчели. „Портокали, евкалипт, соя, кафе и много други култури са отлични пчелни „пасища“. Поради тази причина те са силно желани от производителите на мед, които инсталират кошерите си върху или в близост до ниви”, казва Басо.

Регистрирани са 10 000 кошера

Фермерите често не знаят за пчеларите, които работят на или в близост до техните ниви. Това представлява риск и за двете страни: пчелите могат да влязат в контакт с пестициди, а фермерите рискуват да бъдат атакувани от пчели. GeoApis има за цел да предотврати това, като дава възможност за директен контакт между двете страни и като регистрира и прави прозрачни местата, където се поставят кошерите. С тази информация мениджърът на фермата може да уведоми пчеларя кога и къде ще приложи пестициди.

В момента GeoApis има регистрирани 10 000 кошера, включващи повече от 40 пчеларски предприятия и 200 пчеларя в щатите Сао Пауло, Рио Гранде до Сул и Федералния окръг.

GeoApis също така дава съвети за отглеждане на пчели и селскостопански практики, предлагани от експерти от различни среди като агрономи, биолози, горско стопанство и инженери в областта на технологиите.