"В следващите дни дневните температури ще се повишат", каза Петър Янков

"Декември започва с динамично време, зимата показа своето присъствие много по-рано - преди да настъпи астрономическата зима, която е на 21 декември. Този сняг няма да кажа, че ни изненада, защото някъде около 5-6 дни вече прогнозите от колебливи за снеговалежи станаха по-сигурни. През следващите дни ни очаква много динамично време", каза синоптикът Петър Янков за "България сутрин" по телевизия "България On AIR".

Ще преминават много циклони, които ще са с центрове над Гърция, стана ясно от думите му.

"Те ще носят много по-обилни валежи от дъжд и сняг. По планините този сняг постепенно ще се увеличава и натрупаната снежна покривка в рамките на 15-20 см. Най-много е в Рила и Родопите, така че за всички любители на зимните спортове - след студентските празници ще има достатъчно сняг за практикуване на тези спортове. На 7 декември ще вали интензивно дъжд и сняг, а още в събота в Западна и Северна България се очакват отново силни валежи от мокър сняг. В източните райони те ще бъдат от дъжд", допълни Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че ни очакват минимални температури от -3 до -7 градуса.

"В момента най-ниската температура е в западните райони. В следващите дни дневните температури ще се повишат. Около 8-10 градуса ще бъдат на най-топлите места, след което следва тази вълна на захлаждане, като дневните температури ще се движат между 2 и 5-6 градуса. За Коледа се очаква сняг, очакват се снеговалежи в периода около 21 до 23-24 декември. След което се очакват по-ниски температури, които ще са от -8 до -12 градуса", коментира Петър Янков.

"По-малко валежи и по-топло време ще има в източната половина от страната. Втората половина на зимата ще бъде по-валежна. Новата година традиционно върви с едно затопляне между 28-29 декември. А за 30-31 последните прогнози са за снеговалежи", сподели Янков.

Попитан в какъв период може да се направи една реалистична прогноза, той отговори: "Повече от 15 дни не може да се прогнозира с динамични модели и карти, които се показват на специалистите."