Засажданията на овошки по различни причини продължават

Агрометеорологичната прогноза на „Български фермер“ за ноември се потвърждава и есенните сеитби се забавиха. А овощарите, там където времето позволяваше, продължиха да обновяват градините си с допълнителни дръвчета или да формират нови овощни масиви, както и да извършват нужните фитосанитарни дейности. От констатациите и съветите на агрономите стана ясно, че все още, в края на ноември, сроковете не са прескочени и условията са подходящи за засаждане на овошки. Но, казват специалистите, производителите на плодове трябва да проявяват гъвкавост и

да използват най-рационално

времевите прозорци, непредвидими и капризни в ноемврийските дни.

Професионалистите-овощари правят нови насаждания при строго спазване на редица важни правила, при които се употребяват няколко инструмента. Точната им последователност при употребата е задължителна. В комплекса от оборудване за изграждане на овощна градина начело е плугът риголвач. С него предварително се извършва оран с дълбочина 70 см. Състои се от едно плужно тяло, агрегатира се обикновено с по-мощен трактор, от 100+ к.с. Но някои опитни овощари не риголват, тъй като смятат, че фиданки могат да се садят и след 50-60 см дълбока оран.

Традиционната за нашата страна технология поставя на второ място в редицата от овощно-засаждащи инструменти

свределите, които оформят ямите

за новите дръвчета. Ръчната методика изисква да се направят посадъчни ями, чиято дълбочина зависи от механичния състав на почвата. При леки, пропускливи и топли почви те са 50/50/50 см, а при тежки трябва да са с по-големи размери. Преди засаждане на фиданките се препоръчва торене - 100-200 г суперфосфат, 80-100 г калиев сулфат, 10-12 кг угнил оборски тор, примесен с пръст от горния почвен слой. Операцията по саденето продължава, като се пусне по реда познатият дълъг канап. С него се подравняват фиданките и се контролира точността на действията на „оператора“, който трябва да сади при определени параметри - 5 м междуредие и 2,5 м между овощните „разсади“ (оразмеряването става в зависимост от възрастта на фиданките). Ямите се пълнят с лопата и след като пръстта покрие корените се извършва уплътняване на почвата. В районите с по-силни ветрове новозасадените „пръчки“ се укрепват с колчета, забити на 8-10 см от стъблото и се привързват с подходяща превръзка. При този способ на декар могат да

се посадят около 80+ дръвчета

По-друг е подходът при машинното садене. Тук трябва да се отбележи, че у нас има не малко овощари, които не знаят или не са наясно, че механизирано засаждане се практикува активно в Европа и другаде по света. И то не отскоро. За това свидетелства продуктовата гама на нидерландската фирма Damcon, която доставя разсадъчно-посадъчни машини по целия свят, отдавна заменили лопатата и канапа. Те се характеризират с възможност за дълготрайна и надеждна употреба - практиката е доказала, че имат дълъг експлоатационен живот - 15-20 години.

В портфолиото на Damcon влизат иновативни машини за всеки етап от оформянето и отглеждането на овощната градина. Започват от свредели за всякакви посадъчни ями, които се предлагат с едно, три или пет пробивни свредла (почвени бормашини) с различни диаметри: между 150 и 1000 мм и дължина между 400 и 1000 мм. Тези агрегати са подходящи за 3-точково свързване с трактори и могат да подготвят за садене

едновременно 3 или 4 реда дръвчета

В по-горния клас засаждащи устройства е прикачният модел PL-10, подходящ за различни видове овошки. Предлага се като едноредова, 2-редова, 3-редова и 4-редова машина. За едноредовата е необходим трактор с мощност 20+ к.с., 4-редовата работи с 85+ к.с. (в зависимост от характера на почвата). Садачките от серията PL могат да бъдат оборудвани с 5, 10, 15 или 20-сантиметров засаждащ апарат. Капацитетът им е огромен, би могъл да надхвърли 4 000 дръвчета на ден.

Тези засаждащи машини са снабдени със сензор за определяне на разстоянието за засаждане между отделните фиданки, както и за формиране редове или на цели овощни блокове. В серията PL са включени и моделите 40 F и PL 40. Първият (едноредов) прави коренова дупка с диаметър 8-10 см. Подходящ е за засаждане с едновременно укрепване чрез добавяне на дървени пилони. Това

може да става с GPS

на едно минаване. А вторият PL-40 се агрегатира с тяга 55+ к.с., има капацитет 3 000 - 4 000 фиданки на ден. В двуредовата му версия е заложено засаждане и добавяне на бетонови защитни пилони, също с едно минаване. По същество той е многофункционален агрегат, защото са предвидени допълнителни работни операции: разпръскване на тор, фрезоване или зариване на изкопи, изкопаване на дупки, поставяне на пилони с GPS и др. Триредовият вариант е със същите параметри, но с увеличен капацитет.

По-големият модел от серията е PL-75, вече с мощност 120 к.с. Това означава, че дълбае по-широки ями - 20-25 см в диаметър, а капацитетът му започва от 1500 фиданки на ден и нагоре. Тук трябва да се отбележи, че нито универсалният характер, нито значителният капацитет на машините на PL, нито по-високата скорост на операциите не влияят на качеството на саденето, а логично повишават ефективността на механизираното засаждане.

Такава, в общи линии, е европейската практика. При американските овощари, които работят при доста по-различни мащаби, се е наложила т.нар. двуразделна система. В огромните фиданкови разсадници в агрономическите срокове навлизат копаещи машини, които вадят готовите за садене дръвчета. Своя мощна самоходна вадеща техника за изграждане на овощни масиви предлага на пазара американският бранд GK Machine. За първия „раздел“ тамошните овощари припознават най-вече самоходния модел H7 Tree Digger, който се смята за гръбнака на тази продуктова линия на GK. Американски специалисти определят дигър-а като най-добро, high оборудване за механично изкопаване на дръвчета и храсти с голи корени от разсадници. Продуктивната самоходна машина изпълнява своите „ангажименти“ бързо и ефективно

и е лесна за работа и поддръжка

изтъкват те. И добавят, че имайки нисък център на тежестта, копаещият самоход H7 маневрира добре на всякакви терени и при по-тежки почвени условия. Конструиран с необходимата мощност той се справя успешно с трудните и деликатни изкопни действия, щадящи високия „разсад“. Проектиран да вади фиданките в редове, H7 регулира ширината на коловоза (на практика редовете) „в движение“, клирънсът му е 270 см . Работи със скорост 15 км/час. Неговото мощно стоманено U-образно острие с размер над 50 см и вибриращ шейкър ефективно се справят с повърхностния слой на почвата и остатъците от пръст по кореновата структура на новопроизведените дръвчета за бъдещата градина.

И другият модел от серията GK H9, с двигател Cummins 4.5L, Stage V, мощност 173 к.с. се характеризира с повишена икономия на гориво и е значително обезшумен. Той работи с двустепенна планетарна скоростна кутия. Хидравликата му компенсира успешно секторите под налягане с отчитане на пълното натоварване. Ходовата му част, тип D4, е с по-голям размер. Машината е снабдена с 40-сантиметрови единични плочки за веригите със защита „нон стоп“ от камъни и замърсяване от пръст. Фиданките се изтеглят от дълбочина до 90+ см. Коловозът е широк 40 см, което намалява утъпкването на почвата. Ширината на машината е 2,5 м, а теглото - 14 тона.

В следващия, посадъчния раздел

трябва да се включат съответните високопродуктивни (четириредови например) устройства, които да отговарят на големите терени и на нормите за опазване на почвата и околната среда. Такъв тип съоръжения могат да се намерят сред предлаганите от Damcon иновативни решения. Нашето внимание беше привлечено от четириредовата прикачна машина PL-10, подходяща за различни овощни насаждения и с по-висока производителност. Капацитетът й достига 16 000+ дръвчета на ден. В нея е заложен индикатор, отговорен за прецизността на разсаждането. Той гарантира точността на различните параметри: отстоянията между растенията, междуредията и цялостните разстояния при оформяне на обширни блокове в нова овощна градина. Когато тракторът достигне предварително поръчаното разстояние, индикаторът за точността на засаждане дава звуков сигнал, нужен за ориентацията на оператора и помощниците му отзад на засаждащите секции.