Грижите за бъдещите майки - правилно и балансирано хранене * Инвестицията ще се върне само след няколко месеца, напомня д-р Валентин Иванов, квмн

Животновъдите вече подготвят фермите си за зимата. Най-много дейности предстоят в овцефермите, тъй като освен неудобствата от настъпващите студове овцете са бременни и изискват по-специални грижи. Трябва да се внимава много при подкарване на стадата да не се стига до блъскане, бутане, спъване и падане на бъдещите майки на земята.

Всяко по-грубо действие води до аборти и загуба на агнета,

което ще се усети по-късно. Тъй като бременността на овцете е още в началото, сега може и да не забележите, че губите плодове, но това се случва често. И по-късно неминуемо ще се отрази върху финансовите резултати на фермата. Стресът трябва да се избягва във всичките му форми и прояви.

Предстои ваксинацията на овцете (козите). Не бива да се допуска по време на ваксиниране да се блъскат животните, да се хващат грубо и неумело, рязко да се вдигат и пускат от високо - всички тези действия са много рискови за бременните животни. Често гледачите си позволяват да бият животнитe, да им крещят и да ги ритат, когато собственикът отсъства. Такова нехуманно и агресивно поведение във всички случаи ще доведе до загуба на агнета. Не на последно място овцевъдите е добре да прегледат състоянието на оборите.

Където е необходимо, да се запушат отвори в стените, да се подменят счупени прозорци или да се поставят найлони, вратите да се огледат, за да могат плътно да затварят помещенията. Ако се използват по-стари обори, те също трябва да се ремонтират с подръчни средства така, че да осигурят сигурен и топъл подслон на стадата.

Обезпаразитяването на стадата е задължително

при влизане в оборите, т.е. наесен и при излизане от оборите, т.е. напролет. Пазарът предлага много богата гама от ефикасни препарати. Всичко е въпрос на финанси и предпочитания, свързани с удобството на употреба, времето на прилагане, формата и др.

Най-често си остава използването на болуси (хапчета) срещу вътрешните паразити. Списъкът включва панвермин, албендазол, вермитан и др. , като на овца се дава по един болус - най-добре сутрин. Има и болуси, които действат на вътрешните и външните паразити - абантел, например.

Ако някои предпочитат течни форми, може да използват препаратите довистом, албендазол и др, които също като хапчетата са ефикасни срещу основните паразити - метил, стронгилиди, парамфистоми и др.

Напоследък много

фермери предпочитат инжективните форми

Това никак не е случайно - тези препарати ликвидират освен външните паразити (крастата) и голяма част от вътрешните паразити, т.е. с едно третиране животните се освобождават от почти всички паразити. Спестяват се грижите за къпане, пари за инсектицидни препарати и много труд.

Инжективните препарати на пазара вече са десетки, но всички те са на една основа, близки по състав и действие. Прилагат се подкожно в областта под лакътната става в дози 2-3 мл.

Списъкът е много дълъг, но нека споменем някои от най-често използваните препарати - интермектин супер, кепромек супер, ивермектин СС, промектин, айвомек, севамек, норомектин, дорамектин, пандекс и др. Тези препарати не са подходящи за използване през лактационния период, тъй като имат дълъг карантинен срок, но сега са напълно приложими. Освен това цената им е поносима предвид широкия спектър на действие, който притежават, и удобството на използване.

Къпането вече се прави на много малко места. Освен това за бременните овце крие огромни рискове и коства доста средства, време и труд. Ако имате добра вана и все пак решите да изкъпете овцете, подберете хубав топъл ден и направете това с колкото може по-малко стрес за животните. Добри инсектицидни препарати са: айкън, тактик, неостомозан, ектомин, неоцидол, кардицид, екомектин и др.

Друга

задължителна дейност е ваксинацията против ентеротоксемия -

представлява група заболявания, от които страдат овцете и агнетата през пролетта (анаеробна дизентерия). От ентеротоксемия умират през тежките зимни дни най-охранените и най-добрите овце. Обикновено овцевъдите ги намират сутрин безжизнени. Болестта най-често протича свръхостро, смъртоносно, без да има възможност за лечение. Единствената превенция за коварното заболяване е ваксинацията, която се прави късно наесен. Може да се използват ваксините коглавакс, сивабакс, полиовин и др. Ако ваксинацията се прави за първи път, обичайната доза е 5 мл, като следващите реваксинации (пролет и есен) се извършват с 2 мл от ваксината. Ако пропуснете да ваксинирате стадото си, през януари и февруари ще видите наистина много неприятни гледки сутрин във фермата.

Заразната агалаксия

е също много опасно заболяване, което води до намаляване и дори спиране на млеконадоя, куцота и болки в ставите. Ако искате животните да разгърнат пълния си млечен потенциал, не забравяйте да ги ваксинирате срещу агалаксия. Има райони в страната, където болестта не е позната и не е необходимо животните да се ваксинират. Но там, където се появи, бързо обхваща почти цялото поголовие поради високата си контагиозност. Един от много характерните признаци на агалаксията е промяната в цвета на очите, и дори нещо още по-интересно - често двете очи стават с различен цвят. Сигурната защита от заразната агалаксия е ваксинацията. Можете да използвате ваксината агалакс С в доза 2 мл подкожно на овца.

През есента обикновено падат обилни валежи, а с повишаването на влагата

зачестяват и случаите на копитен гнилец

Когато оборите и пътищата до тях се разкалят, неминуемо овцете започват да куцат. Съществува решение и на този проблем. Ако заболяването е масово и стационарно, то ще се появи и тази година. В такива случаи е добре да вземете мерки навреме. Съществуват няколко ефикасни ваксини срещу неприятното заболяване - сръбската полиовин и руската овикон. Ако случаите са изолирани и болестта не е толкова масова, следва да третирате заболелите овце. Първото нещо, което трябва да се направи, е да се изреже поразеният копитен рог до здрава основа. След това използвайте антибиотични спрейове или локални дезинфектанти нео каф, аламицин, педерипра, хиносептан, разтвор на гранулин и др.

Ако инжектирате овцете с антибиотици, проверете дали те са показани за бременни животни.

Внимание! Някои медикаменти могат да предизвикат аборти

и/или трайно увреждане на плода. Много фермери използват т.нар. вани за копитата, през които преминават овцете с цел дезинфекция на копитния рог. Тази практика е добра и понякога дава много добри резултати. Във ваните може да се сложат различни препарати, разтворени във вода - син камък, формалин, хлорни препарати, екоцид и др.

Не на последно място в грижите за бъдещите майки е правилното и балансирано хранене, тъй като инвестицията ще се върне само след няколко месеца. Храненето винаги трябва да се разглежда в тясна връзка с прилагането на ветеринарномедицинските дейности и профилактичната програма. Само ще добавим, че каквито и медикаменти и ваксини да използваме, при недохранени животни те няма да дадат очаквания резултат.

 Оборният период ще е безпроблемен само ако стадото е обезпаразитено и ваксинирано навреме
 Снимка Андрей Белоконски
Оборният период ще е безпроблемен само ако стадото е обезпаразитено и ваксинирано навреме Снимка Андрей Белоконски