Наредбата ще влезе в сила от 2023 г.

Кралският указ за опаковки и отпадъци, по който правителството на Испания работи и който Министерството на трансформацията на околната среда е на път да публикува, ще забрани продажбата на плодове и зеленчуци в пластмасови контейнери в магазините за търговия на дребно в Испания от 2023 г.

Това ще засегне плодовете и зеленчуците с тегло под 1,5 кг. Забраната е подобна на тази във френския закон за отпадъците, който ще влезе в сила през 2022 г. Испанската изпълнителна власт се опитва да се справи с прекомерната употреба на опаковки, каза говорителка на министерството. Същите източници оправдават ветото с факта, че замърсяването с пластмаса вече е надхвърлило всички граници.

Според наличната информация забраната не се отнася за продукти, които могат да се влошат при продажба на едро. Списъкът на продуктите ще бъде съставен от Испанската агенция за безопасност на храните.

Опаковка за многократна употреба

Също така една от целите на кралския указ е да се намалят продажбите на пластмасови бутилки за напитки с 50% до 2030 г. До края на това десетилетие 100% от всички опаковки на пазара трябва да бъдат рециклируеми.

Министерството също така се стреми да популяризира опаковки за многократна употреба, като по-твърди пластмасови или стъклени бутилки, които могат да се използват повторно.