New Holland Agriculture са отличени от журито Трактор на годината® на изложението EIMA в Болоня Италия, 19-23 октомври 2021 г., с престижната награда Устойчив трактор на годината 2022 за първите производствени трактори от серията T6 Methane Power. Журито, състоящо се от водещи журналисти в областта на селскостопанската техника от цяла Европа, открои трактора за производство на метан T6 измежду подбрани трактори в три основни категории. Припомняме, че през 2019 г. концепцията на T6 Methane Power спечели на Agritechnica същата награда във фаза на изпитване.

Карло Ламбро, Президент на марката New Holland, коментира: „Ние сме много горди, че получихме наградата Устойчив трактор на годината отново, но този път за нашия производствен трактор. Това е кулминацията на пионерската работа на New Holland по отношение на използването на алтернативни горива чрез нашата стратегия Clean Energy Leader и това е значителна стъпка напред по пътя към декарбонизацията на селското стопанство. Тази награда е заслужено признание за усилената работа и отдаденост на всички, които участват в разработването на серията Methane Power трактор T6.180, като започнем от нашите инженерни екипи до целия екип на завода в Базилдон."

Тракторът T6 Methane Power бе изложен в зона на щанда, посветена на енергийните независими FarmSM решения на New Holland, за да се подчертаят множеството му предимства по отношение на ефективно и рентабилно земеделие.

Оскар Барончели, ръководител на продуктовия мениджмънт на трактори New Holland, заяви: “Тракторът T6 Methane Power, представен на EIMA, е от нашата производствена линия и сега тази технология е достъпна за нашите клиенти. С икономическите и практическите предимства, които тя носи, допълнително усъвършенствани при използването на биометан, очакваме голям интерес от страна на операторите и доставчиците на инсталации за биогаз, а също и от земеделските стопани с достъп до газовата мрежа. Общините проявяват и голям интерес към добавянето на този трактор към автомобилния си парк от превозни средства със сгъстен природен газ, за да намалят допълнително емисиите си.*

New Holland T6 Methane Power са в пълно серийно производство в завода за трактори за Европа в Basildon, като в момента производствените единици се подлагат на практически изпитвания в земеделски стопанства на европейските пазари.

От 2006 г., когато New Holland стартира своята стратегия Clean Energy Leader, последвана от представянето през 2013 г. на първия прототип на трактора, задвижван на метан от серия T6 на марката, бизнесът многократно е подчертавал ангажимента си да следва своите обещания за опазване на околната среда и да допринася за намаляване на емисиите на CO2. Първоначално показан през 2017 г. и пуснат официално две години по-късно, T6.180 Methane Power разполага с шестцилиндров FPT Industrial NEF двигател, със 175 к.с., също като своя еквивалент, задвижван с дизелово гориво. Газовите инжектори и запалителните свещи заменят дизеловия инжектор, като газът се впръсква във всеки цилиндър за постоянно, чисто и максимално горене.

Спрямо ограниченията, съгласно правилата на ЕС за етап V, емисиите на въглероден оксид от захранваните с метан T6.180 са с 80 % по-ниски, докато нивото на неметанови въглеводороди е намалено с 90 %. Праховите частици намаляват с 98 %, двуазотен оксид с 62 % и CO2 с 11 %. Въпреки това, T6.180 Methane Power има същата 175hp максимална мощност, както конвенционалния си „братовчед“ и произвежда максимален въртящ момент от 740Nm. Текущите разходи са до 30 % по-ниски, със значително по-малко вибрации.

Метановият трактор наподобява своя еквивалент, задвижван от дизелово гориво, но ключовата промяна се състои в замяната на резервоарите за гориво с комбинация от десет резервоара, разположени около центъра на шасито. Има възможност за монтиране на допълнителни резервоари за гориво, монтирани на мястото на предната тежест. Ако те не са поставени, може да бъде монтиран преден навес и преден силоотводен вал. С 453 литра газов капацитет, равняващ се на 79 кг, тракторът държи достатъчно гориво за около осем часа работа в транспорт и работа с ВОМ.

„Това, което изненадва клиентите, е мощността и въртящият момент, който е същият като дизел. Зареждането с гориво е просто и много подобно на процеса на зареждане на автомобил или камион, задвижвани с конвенционално гориво“, казва Марк Хауел, Глобален продуктов мениджър – Алтернативни горива в New Holland. "Не отнема повече време от зареждането с гориво на резервоара за дизелово гориво на конвенционален трактор, като процесът е по-чист, без шанс за разливане. "Ползата на метана като гориво е, че той може да създаде кръгова енергийна система. Когато се изгарят при контролирани условия в двигател като този в метановата мощност T6.180, страничните продукти са въглероден диоксид и вода. Използвайки метан, произведен от инсталация за биогаз със смес от отпадъци и култури, клиентите могат да постигнат въглеродна неутралност, но когато метанът се събира директно от полутечен оборски тор, не само емисиите на метан не отиват в атмосферата, а не се използват изкопаеми горива, което носи двойна полза за намалението на емисиите на CO2. Земеделските стопанства могат да станат не само производители на храни, но и източници на гориво, а тракторите, задвижвани с метан, са факторите, способстващи за този кръгов процес. Отпадъчни продукти като оборски тор изведнъж се превръщат в ценни източници на гориво. Метанът е по-чист за обработка при зареждане с гориво и по време на горене в двигателя. Метанът е леснодостъпно гориво и това позволява на нашите клиенти да започнат да намаляват своя CO2 днес, вместо да чакат други горива, които биха могли да се появят в бъдеще".

В България New Holland T6 Methane Power ще пристигне в началото на 2022 г., предлаган ексклузивно от единствения официален вносител на New Holland за страната Интерагри България.