Красивият, уютен двор е място, където искате да прекарате всяка свободна минута. Тогава защо да не сложите огнище, благодарение на което вашата градина ще бъде топла и светла по всяко време на годината или деня.

Има нещо толкова уютно в огъня, особено в хладните есенни вечери – пращенето, играта на пламъците, аромата на вкусна скара и самата топлина.

Огнището се възприема, като олицетворение на домашния уют, а в миналото и като жизненоважно място, където се е приготвяла храната. В днешно време, то се ползва и с декоративна цел, а не само за приготвяне на храна. Особено популярно става огнището в двора и градината.

Първото нещо, което трябва да направите, е да намерите подходящото място, така че димът от огъня да не проникне в къщата и да не пречи на съседите. От голямо значение е и материалът, от който е направена конструкцията.

Ако последвате долуописаните четири лесни стъпки, бързо ще се сдобиете с това притегателно за позитивни емоции съоръжение. А ако се опасявате, че ще сбъркате в нещо, или не разполагате с време, професионалистите са насреща да ви отменят.

Нужните материали 

* Чакъл, за да напълните дупката.

* Лопата, мотика или друг инструмент за копаене.

* Камъни и метален пръстен (като на изображението).

* Зидарско лепило.

* Гумен чук.

* Цветни спрейове за боядисване.

Преди да се заемете с конструирането на огнището си, подсигурете се, че няма да създадете опасност за пожар. Изберете място, което е отдалечено от висящи над него предмети – клони на дървета, покриви на веранди и др. Проверете дали в близост до вас няма източник на лесно запалими вещества. И разположете огнището си възможно най-далече от къщата, но и от оградата си.

Очертайте мястото 

За да забиете лопатата си в земята, на първо място трябва да знаете къде да копаете. Ако използвате метален пръстен като на снимката, поставете го на мястото, където желаете да бъде огнището. Сложете няколко камъка около него – не прекалявайте, защото след това ще трябва да ги махнете. И накрая очертайте кръг около камъните. Именно тук на помощ идва цветният спрей. Препоръчително е да не бъде зелен, за да не се слива с тревата.

Изкопайте дупката 

Без значение с какво разполагате – лопата, кирка или друг инструмент за копаене, ще се справите с тази не особено трудна задача. Дълбочината на мини рова ви трябва да бъде около 15-16 сантиметра. В зависимост от разположението на двора ви или по-точно на почвата и растителността в него, копаенето може да се окаже и малко по-трудно. Но в никакъв случай невъзможно. Погледнете от позитивната страна на нещата – ще получите безплатна фитнес тренировка, а след това бързо и лесно ще можете да си приготвите вкусна протеинова вечеря на новоизграденото огнище.

Запълнете с чакъл 

След като сте готови с копаенето, вземете чакъла. Изсипвайте в дупката, докато пространството не се изравни с нивото на заобикалящия го терен. Чакълът не само ще придаде по-естетически вид на огнището ви, но и ще помага за отводняването му, когато завали дъжд. Бихте могли да го закупите от магазин за строителни материали. Но ако сте истински почитатели на природата, защо сами не си съберете камъчета от някоя река? Прекрасен повод за поход в гората. Разбира се, само ако има такава в близост до вас и разполагате с необходимото време. В противен случай не си струва усилията, защото никак няма да е трудно да намерите чакъл на изгодна цена.

Постройте 

Най-напред направете своя първи кръг. Наредете камъни по външното очертание на дупката, като ги поставяте върху чакъла. Ако имате метален пръстен, го сложете в средата, за да сте сигурни, че формата, която образувате, е правилна. Използвайте гумения чук, за да позиционирате камъните по-стабилно.

Сега вземете лепилото. За да изградите втория си каменен ред, трябва да слагате достатъчно количество от залепващата субстанция върху всеки нов камък. След това го поставяте върху първия ред и отново набивате с чука, за да прилепне добре.

Не редете камъните един върху друг. Всеки от тези на втория ред трябва да лежи на краищата на два от долния. По същия начин изградете и третия последен ред. И оставете металния пръстен в средата. Бихте могли да направите огнище и без него. Но в такъв случай камъните ви много по-бързо и в по-голяма степен ще почернеят.

Пейка от палети 

Щом свършите с „тежката“ работа по конструирането на огнището, запалите огъня и изпечете храната, мигом ще ви се прииска да поседнете. Разбира се, можете да го направите директно на земята или да си постелите одеяло. Тъй като ще сте в двора си, няма да е трудно и да си изнесете столове. При последния вариант има два проблема – ако нямате специално предназначени столове за къмпинг, ще съсипете мебелите.

След като сте отделили толкова време за направата на огнище, защо не си откраднете още малко, за да сглобите и чисто нова пейка от палети? Тя ще се вписва идеално в обстановката, ще бъде удобна, а ако се овъгли, няма да страдате много, защото именно за това ще бъде предназначена.

СЪВЕТ: След като приключите, не забравяйте да полеете огнището обилно с вода, за да не предизвикате пожар. Почиствайте го редовно от пепелта, защото в противен случай ще се задръсти. Тя загрозява и по-важното – затруднява разгарянето на новия огън.