Според повечето специалисти не трябва да са повече от 10% от общата диета на любимеца

Често срещано е правилото, че лакомствата не трябва да съставляват повече от 10% от диетата на вашето куче. Но какво всъщност означава това?

Истината е, че отговорът е в калориите, подобно на много човешки диетични режими. За разлика от хората обаче, големият диапазон в размера между кучетата означава, че не можете да се уповавате на солидно число, като 2000 дневни калории, които повечето етикети за човешки храни използват. Което, от своя страна, навежда натам сами да измислите това число.

Обикновено на опаковката на кучешката храна е отбелязан броят калории. Така можете да установите колко консумира вашият любимец всеки ден. Но тук възниква следващият въпрос - 10% от тази сума ли е броят на калориите, които можете да давате над определената дневна порция, или трябва да коригирате храната на кучето си, за да компенсирате тези калории?

Отговорът, според ветеринарните лекари, изисква малко повече математика.

Повечето специалисти смятат, че лакомствата не трябва да съставляват повече от 10% от общата диета на любимеца – храна+наградки.

Което значи, че ако давате много висококалорични лакомства, трябва да намалите дневната дажба, за да компенсирате разликата. Но ако извадите твърде много, има вероятност да лишите кучето си от необходимите хранителни вещества. Това би било като изчисляване на броя на калориите в сладоледа и решаване за изрязване на плодове, зеленчуци и протеинови калории, за да се компенсира.

Трябва също така да имате предвид, че общите калорични нужди на вашия четириног приятел може да не съответстват на указанията за хранене на опаковката. За най-точна оценка говорете с ветеринарен лекар.

Избирайте умно 

Ето добър пример – едно кубче сирене чедър съдържа около 69 калории. Това е около 5% от дневния прием на 80-килограмова Немска овчарка. Ако се дават пестеливо, не е непременно проблем, но какво ще кажете за вашия 5-килограмов Йоркширски териер? Това кубче може би е далеч над препоръчителните калории, почти същото като яденето на Биг Мак за нас.

От друга страна, половин чаша настъргани краставици съдържа само 8 калории, а един среден морков - само 25. Можете също така да обмислите използването на варени аспержи и зелен фасул като нискокалорични лакомства.

Ако зеленчуците не мотивират вашето куче, винаги можете да потърсите тренировъчно лакомство с месо с ниско съдържание на калории или да използвате собствената му храна, като просто извадите от дневната порция това, което давате като лакомство.

Борба с наднорменото тегло 

Дори и да не броите калории за собствената си диета, добра идея е да сте наясно с калоричното съдържание на човешките храни или лакомствата за кучета, които може да се изкушите да дадете на любимеца си.

Затлъстяването води до здравословни проблеми като ставни заболявания, диабет и панкреатит. Вероятността да възникнат може да се намали, ако ограничим приема на храна.

Също така е трудно да приспособим нашия мисловен процес до мащаб. Например, колко калории едно кубче сирене може да добави към диетата на малко куче. Нещата, за които може да не мислим, че добавят прекомерни калории, могат да причинят големи проблеми с течение на времето.

Добрата новина обаче е, че като направите малко математика, също можете да прецените максималния брой калории за лакомства, които кучето ви трябва да приема всеки ден. И да научите как да коригирате диетата му съответно.

Ако любимецът ви вече е с наднормено тегло, говорете с ветеринарен лекар за най-добрия план за отслабване, както и вида и количеството лакомства, които ще бъдат най-подходящи за неговите нужди.