Застудяването на времето е знак, че е време да се извадят и най-късните картофи.

Препоръчително е прибирането да се извършва, когато надземната маса на картофите вече е изсъхнала. Тогава клубените са със здрава кожица и това предполага тяхното продължително съхранение.
Картофите, трябва да се съхраняват в тъмно помещение при влажност на въздуха в помещението 85, а температурата да е между 3 и 5 градуса.

Проблеми:

* Ако картофите се съхраняват при температура от 0 до 2 градуса, се получава т. нар. осладяване на клубените, при което картофите са с нормален вид, но имат неприятен сладникав вкус при консумация.

* При продължително съхранение под 0 градуса, клубените измръзват, а след това при размразяване във вътрешноста им се наблюдават светлокафяви петна.

* При съхранение в условия на по-ниска влажност, водата от клубените се изпарява и те се набръчкват.

* Когато влажността е много висока, се създават благоприятни условия за развитие на болести като сухо гниене.