По-често горченето се случва при краставиците, а по-рядко се наблюдава при тиквичките.

Най-често това се дължи на натрупването на горчиви вещества в плодовете на растенията при влошаване на условията на растежа.

Най-голяма концентрация на горчиви вещества при всички тиквови култури, включително и при тиквичките, се натрупва в семенната камера.

Горчивината не е вредна, дори според някои специалисти има лечебни качества.

Причината:

Натрупването на горчиви вещества е наследствен признак, но зависи от условията на отглеждане:

* През лятото при много висока слънчева светлина, както и при по-силно засенчване.

* През есента, когато продължителността на дневна светлина намалява значително, натрупването на горчиви вещества се увеличава.

* Торенето също оказва влияние. Така например фосфорът и калият усилват натрупването на горчиви вещества, а азотните торове ги намаляват.

Хитринка:

Ако тиквичките горчат, може да намалите горчивината им. За целта разрежете плодовете на половинки и ги поставете в съд със солена вода за 1-2 часа.