В хубавите есенни дни е невъзможно да останете у дома - искате да отидете в градината, където слънцето вече не изгаря, а нежно ви гали с топлите си лъчи.

Устройте си уютно място за отдих на открито - и се насладете на зрялата красота на златокосия сезон!

Вече късно цъфтящите растения и вкусните сезонни плодове ще ви помогнат да създадете релаксираща атмосфера и ще ви позволят да оцените напълно предимствата на есента.

Какво трябва да имате предвид, за да оборудвате уютен кът за отдих в есенната градина? На първо място, фактът, че идеалното място, декор и дори мебели за забавление в края на сезона са коренно различни от летните варианти, защото в горещите дни искате да се потопите в картина животворящата сянка, а сега - седите по-дълго на слънце.

На снимката виждате как как астрите и анемониите могат да организират истински фестивал на цветовете през есента. Сред цъфтящите растения се издига пенисетум (Pennisetum) Rubrum, а нискораслата осока Hoholkova (Carex comans) Bronce Form завършва хармонично цялата картина.

Изборът на място 

* Най-доброто изложение за есенен кът за отдих е югозападът, особено ако мястото за почивка е ограничено отгоре с балдахин, а отстрани - от стена на къща или буйна цветна градина, която предпазва от любопитни погледи и вятър.

* Към края на есента от тревата и каменните плочи вече лъха студ и влага, така че дървена платформа ще бъде най-доброто решение за подреждането на остров на спокойствие и релакс.

* На терасата (виж снимката) е подходяща цветна градина от декоративни зърнени култури - пенисетум с лисича опашка, китайски мискантус и просо с формата на пръчка.

* Седейки удобно на дървената платформа, можете да се отпуснете, докато гледате стъблата на декоративните треви да се люшка и при най-малкия ветрец.

* Покрийте шезлонга с топло и дебело одеяло. Две кошници с трева Pampas (Cortaderia selloana), съчетани с хризантеми и колоновидния чемшир, са акцентът на мястото за почивка (на снимката).

А градинските килими от влагоустойчиви влакна, които са по-актуални от всякога, ще позволят да избягате от проникващия дъх на студа.

Между другото, възглавниците трябва да са също от влагоустойчив материал, тъй като обикновените незабавно абсорбират влагата и не изсъхват дълго време.

* Малка оранжерия - като тази вляво на снимката - също може да се превърне в любимо място за почивка - просто поставете сгъваеми столове и маса. В слънчеви дни въздухът там се нагрява и се запазва приятна топлина до вечерта.

С настъпването на здрача свещите ще помогнат за създаването на задушевна атмосфера.

* А пейката на снимката вдясно приканва да поседнете и освен това служи като ярък акцент. Отпуснете се напълно и се насладете на момента. Червеният цвят на пейката добавя яркост към градината, заедно с огнените листа на растенията.

Сценарии за осветление 

Друг важен момент е да обмислите допълнителни опции за осветление, защото всеки ден все по-рано става все по-тъмно.
Препоръчително е да поставите леки светлинни акценти не само по пътеките, но и в цветни лехи, а и под особено живописните храсти и дървета - тогава градината през нощта няма да изглежда мрачна и плашеща, а романтична, цветна и загадъчна.

На снимката виждате как лампите, поставени сред цветните лехи, трансформират пространството, а растенията изглеждат ярки, като през лятото.

Благодарение на осветлението привечер е особено приятно да прекарвате времето си на открито и да се възхищавате на астрите, декоративните треви и яркото девиче грозде, растящи в близост до къщата.

СЪВЕТ: По-добре е да използвате стационарни тела, а не преносими на слънчеви батерии, тъй като последните са доста слаби по мощност за това време на годината.

Място за огнище   

И, разбира се, не забравяйте да отделите място за огън в есенната зона: живият огън ще даде светлина, ще ви затопли в студените вечери и ще ви помогне да приготвяте апетитни ястия на скара.

Тухленото огнище ще ви стопли в хладната вечер, а танцът на огъня ще създаде романтично настроение. Благодарение на решетъчната вложка, ще можете удобно да се възхищавате на танца на пламъците, докато седите на терасата.