Това може да се окаже опасно развлечение

Не е необичайно кученцата да вземат неща, които сме оставили небрежно на пода. Меките, миришещи и разтегливи чорапи са привлекателни играчки за дъвчене. Без подходящо обучение този навик може да се превърне в проблем - и не само защото любимецът ви унищожава чекмеджето за бельо. Кучетата, които ядат чорапи и друго бельо, са изложени на риск от опасни вътрешни запушвания.

Да разберете защо го прави и да предприемете подходящи стъпки, за да го предотвратите в бъдеще, може да ви спести скъпо и, още по-лошо, вероятно животозастрашаващо пътуване до ветеринаря.
Кучетата често са привлечени към бельото, защото има аромат на собственика им и е лесен за дъвчене предмет. Палетата са очевидни виновници по време на фазата на никнене на зъби и докато изследват с уста. В други случаи някои породи или отделни животни могат да имат склонност към този тип навик. Това зависи от техните нива на енергия и желание за дъвчене.

Най-често подобно поведение се дължи на липсата на достатъчно алтернативи и подходящо обогатяване. С други думи, кучето ви може да яде чорапи поради скука.

Специалистите обясняват, че умственото стимулиране е еднакво, ако не и по-важно, от физическите упражнения за всички кучета. Ако тази основна физиологична потребност не е удовлетворена, тогава те търсят дейности, които да задоволят желанието. Това включва разрушително поведение и дъвчене на предмети из къщата.

Какви са рисковете 

Може да изглежда, че навикът за ядене на чорапи не е нищо повече от неудобство, което води до по-чести пазарувания, но вътрешните запушвания са изненадващо чести.

Ако знаете, че кучето ви е погълнало чорап или парче от него, е изкушаващо да изчакате, за да видите дали ще успее да го изхвърли при изхождане. Консултацията с ветеринарен лекар обаче винаги е препоръчителна и то възможно най-бързо.

Според специалистите много големи животни понякога могат да го изкарат, но трябва да бъдат внимателно наблюдавани, за да е сигурно, че чорапът се движи през червата и не се заклещва. Ако поглъщането се е случило съвсем скоро, може да се опита да се предизвика повръщане. Ако изяждането не е видяно, но има основателно подозрение за него, коремната рентгенография или ултразвук могат да помогнат да се потвърди, че чуждото тяло все още е в стомаха.

При чорапи в стомаха е възможно отстраняване с помощта на по-малко инвазивна ендоскопия под обща анестезия. Въпреки това, ако предметът се е преместил в тънките черва и причинява запушване, обикновено се насрочва операция за отстраняването му.

Ако не сте разбрали, че кучето ви е изяло чорап и това продължава да причинява вътрешно запушване, някои от често срещаните признаци, на които трябва да обърнете внимание, са повръщане, загуба на апетит, гадене, коремна болка, летаргия и промени в изхождането. Много собственици предполагат, че запушването винаги ще доведе до запек, диарията обаче е често срещан симптом при частично запушване.

Симптомите могат да се развият в рамките на дни или дори седмици, преди да се превърне в сериозен проблем, в зависимост от това дали е пълно или частично запушване, но не бива да отлагате търсенето на ветеринарно лечение. Специалистите алармират, че при запушване кучетата могат да получат тежка дехидратация и електролитни аномалии. То може също да окаже натиск върху стената на червата, което да доведе до перфорация, позволяваща чревната течност да изтече и да причини тежка, животозастрашаваща инфекция.

Как да го спрете 

Има много стъпки, които можете да предприемете, за да ограничите кражбата на бельо от кучето си, но най-важният и прост аспект е въвеждането на добри стратегии за управление. Уверете се, че вие и другите членове на семейството не оставяте чорапите си навсякъде като изкушение.

Освен това не забравяйте, че много любители на чорапи просто са отегчени, така че осигуряването на достатъчно възможности за упражнения и стимулиращи мозъка дейности е от решаващо значение. Разходките с много спирания за подушване, обогатяващи играчки, работа с аромати, обучение за послушание и други умствено стимулиращи дейности могат да помогнат на много кучета да забравят чорапите и да се съсредоточат върху тези други примамливи и забавни занимания.

Също така специалистите препоръчват да се работи върху командата „пусни“. По този начин, ако кучето ви забележи изкушаващ чорап, това няма да се превърне в забавна игра на гонене, докато се опитвате да си го върнете.

Макар и рядко, кучето ви може да яде чорапи поради компулсивно разстройство, наречено Пика. То води до обсесивно поглъщане на нехранителни продукти, а стресът и тревожността са често срещани фактори. Ако любимецът ви е прекалено фокусиран върху яденето на чорапи или други нехранителни продукти, най-добре е да се консултирате със специалист.

Наказaнието никога не се препоръчва, тъй като може да причини широк спектър от странични ефекти, като страх, тревожност, разочарование или агресия. В повечето случаи кучетата не осъзнават, че „извършват престъпление“, така че викането просто служи да ги изплаши и да скъса връзката между собственика и животното. Освен това, ако четириногите бъдат наказани, те бързо се научават да се крият, когато участват в деянието. Най-добрият начин е засилване на желаното поведение, така че да е ясно на кучето какво се очаква от него.