Разходка по света – къде как приготвят месния деликатес

Вкусните месни хапки, или както ги наричаме по нашите ширини, кюфтета могат да бъдат открити в кухните по цялото земно кълбо. Те са любими и на малки, и на големи. Въпреки това дори такова универсално ястие не може да издържи на местните гастрономически традиции. В резултат на това имаме безброй рецепти за кюфтета с национален акцент. Някъде са с малко по-голям размер, някъде задължително добавят мента, а някъде се сервират с каперси и нищо друго.

Шведски четбуларни 

В родината си те се наричат още котбуларни. Скандинавските домакини предават рецептата за кюфтета от поколение на поколение. Но сервирането остава непроменено: кюфтета със сметанов сос, картофи и боровинки.

Смята се, че Чарлз XII е донесъл рецептата за първите кюфтета в Швеция. Царят опитал това ястие за първи път в Османската империя и решил да го повтори в родината си. Четири века по-късно шведската кухня е немислима без това лакомство.

Продукти: За кюфтетата: 600 г кайма (свинско и телешко), 200 г лук, 50-100 мл сметана 10-20%, 50 г галета или сух хляб, 1 яйце, сол и черен пипер на вкус, бахар на вкус, чесън - 2 скилидки или 0,5 ч.ч. изсушен

За соса: 200-300 мл месен бульон, 150 мл сметана, 50 г масло, 30 г брашно, сол и черен пипер на вкус

За поднасяне: 100 г готово сладко от боровинки .

Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно, запържва се до златисто кафяво в смес от масло и олио. Накиснете хляба или галетата в сметаната. Ако използвате хляб, предварително махнете кората. Към каймата добавете запържения лук, накиснатия хляб и яйцето. Подправете на вкус, добавете чесън и омесете каймата. Ако искате можете да добавите към каймата два средно големи картофа, смачкани на пюре. Това ще придаде на кюфтетата по-деликатна текстура. След като омесите добре, оставете каймата да почине в хладилника за около 10 минути.

Направете малки кюфтета с големината на орех, получават се около 30 броя.

Загрейте в тиган смес от масло и олио и в него изпържете кюфтетата до златистокафяво. Най-добре е да правите това на малки порции, в противен случай кюфтетата няма да се пържат, а ще се задушават. Прехвърлете готовите кюфтета в тава и печете 15-20 минути на 180°С.
За соса разтопете маслото в тиган, добавете брашното и разбъркайте, за да не се получат бучки. Прибавете бульона, на порции, като бъркате непрекъснато. Загрейте сметаната и също я добавете към соса.

Подправете на вкус и оставете настрана. Сосът не трябва да е прекалено гъст.

Готовите кюфтета сложете в чиния, залейте със соса и украсете със сладко. Сервирайте с картофи.

Италиански полпети 

Жизнерадостните жители на Апенинския полуостров приготвят тези кюфтета като закуска. Уви, корените на ястието се губят дълбоко в историята. Не е известно кой ги е приготвил за първи път, нито кои полипети могат да се смятат за най-правилните и традиционни. При приготвянето им италианците не се придържат към каноните. Те могат да сервират както телешки, така и пилешки или говежди.

Единственото нещо, което отличава полпетите от другите кюфтета, е наличието на твърдо сирене и липсата на хляб. Вместо хляб се използва галета. Към каймата може да се добави и маскарпоне или рикота.

Продукти: За кюфтетата: 500 г телешка кайма, 1 яйце, 50 г пармезан, 2 суп. лъж. галета, сол, 1 чаена лъжичка босилек, 1 ч. лъж. риган, 2 ч. лъж. сух чесън.

За соса: 1 консерва домати в собствен сок, 1/2 ч.чаша вода, 4 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Смесете каймата, яйцето, настъргания пармезан, галетата, билките и подправките. Омесете каймата. Оформете кюфтета с големината на орех и запържете в зехтин до получаване на коричка. Не е необходимо да пържите до готовност.

За соса използвайте дълбок тиган. Сипете зехтина и добавете чесъна в него, след като го смачкате с широката страна на ножа. Това ще придаде на скилидките по-добър вкус. След като чесънът покафенее, го извадете от маслото. Към ароматното масло добавете доматите, налейте вода, подправете на вкус и оставете соса да къкри на тих огън. Щом сосът заври, сложете кюфтетата в него, покрийте тигана с капак и оставете да къкри около 30 минути.

Американски митболс 

Кюфтетата се появяват в Новия свят благодарение на италианските имигранти. За прародител на американските кюфтета се смята обикновеният сос болонезе. Италианците решили да го приготвят не с кайма, а с малки топки. Американците толкова харесали идеята, че спагетите с кюфтета се превърнали в традиционно ястие.

Очевидно италианските полпети са роднини с кюфтетата отвъд океана. Понякога към американските кюфтета се добавя и твърдо сирене, точно както при ястието от Апенините. Но за разлика от полпетите, американските кюфтета не се пържат в тиган, а се пекат на фурната.

Съставки: За митбол: 500 г телешка кайма, 50 г рикота, 1 ч. лъж. горчица, 3 суп. лъж. галета, 1/2 връзка магданоз, 1/2 ч.лъж. риган, 1 суп.лъж. растително масло, сол и черен пипер на вкус
За соса: 350 мл домати в собствен сок, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1/2 ч. лъж. мащерка, 1/2 ч. лъж. риган, 1 ч.лъж. захар, черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Нарежете на ситно лука, чесъна и магданоза. Добавете ги към каймата, заедно с рикотата, горчицата, олиото и зелените подправки. Подправете и омесете каймата.

От готовата кайма оформете кюфтета с големина на топче за пинг-понг, с диаметър 3-4 см. Намажете тава за печене с растително масло, наредете в нея кюфтетата и поставете във фурната. Печете на 200°C около 20 минути.

За соса обелете доматите и ги пасирайте с блендер до гладкост. Останалия лук нарежете на ситно и запържете до златисто. Сипете доматеното пюре и оставете да къкри за 5-7 минути. Добавете билките, захарта, сол и черен пипер. Разбъркайте и оставете да къкри още 2-3 минути. След това свалете от котлона.

Извадете готовите кюфтета от фурната, прехвърлете в чиния и полейте обилно със соса. Оставете ястието настрана за 5 минути, така че кюфтетата да имат време да поемат от соса.

Гръцки кефтедес 

Тези кюфтета се срещат и в Кипър, но Гърция се смята за тяхна родина. Историята на кефтедесите е неясна, но съставът е повече или по-малко постоянен. Дори и да го опитате „на сляпо“, ще ги разпознаете по лекия ментов привкус. Тази билка се е превърнала в постоянна съставка в рецептата. Визуално те могат да бъдат разпознати по нестандартната им форма. Понякога кефтедес се приготвят под формата на малки кебапчета с размер на човешки пръст. Ако желаете, добавете към каймата малко водка, така кюфтетата ще станат по-сочни.

Методът на приготвяне също е различен. В някои местни заведения те се пържат, а в други просто се задушават в тиган до готовност.

Продукти: За кефтедес: 1 кг кайма (агнешко и телешко), 1 глава лук, 1 вр.мента, 1 яйце, 2 филии бял хляб, 1 ч.лъж. кимион, 1/2 ч.лъж. канела, сол и черен пипер.

За соса: 150 г кисело мляко, 1 средна краставица, 3 скилидки чесън, сол на вкус.

Приготвене: Накиснете хляба във вода, нарежете на ситно ментата и лука. Към каймата добавете яйцето, изцедения хляб, ментата и лука. Омесете каймата. Подправете със сол, добавете кимиона и канелата и отново разбъркайте добре. Сега е моментът, ако желаете, да добавите 50 мл алкохол към каймата. Оформете малки продълговати кюфтета и ги запържете до готовност в зехтин.

За соса обелете краставицата и я настържете, чесъна нарежете на ситно. Смесете киселото мляко, настърганата краставица и чесън, подправете със сол на вкус и сервирайте с кефетедес.

Кьонигсберг клопс 

Сочните кюфтета, напоени със сметанов сос с каперси, принадлежат към кухнята на Източна Прусия. Тъй като тази германска провинция престава да съществува след Втората световна война, клопс автоматично се премества в раздела на немската кухня.

Продукти: За клопс: 600 г телешко месо, 250 г свинско месо, 2 яйца, 3 филии бял хляб, 1 глава лук, черен пипер и сол на вкус.

За бульона: 1,5 л вода, 1морков, 1 глава лук, 3 зърна карамфил, дафинов лист.

За соса: 2 суп. лъж. брашно, 2 суп. лъж. масло, 1/2 лимон, 1,5 суп.лъж. бульон, 250 мл сметана, 4 суп.лъж. мариновани каперси, черен пипер и сол на вкус.

Приготвяне: Започнете с приготвяне на бульона. Нарежете на едро всички съставки, залейте със студена вода, добавете подправки и гответе за 25-30 минути. Накиснете хляба в прясно мляко и оставете.
Телешкото, свинското месо и лука прекарайте през месомелачка. Към месото добавете яйцето, изцедения хляб, сол и черен пипер. Омесете добре каймата.

Извадете зеленчуците от бульона. С ръце оформете клопсите - топки с диаметър 5 см. Пуснете ги във врящия бульон, като се стараете да не се залепват едно за друго. Покрийте тенджерата с капак и оставете да къкри 15 минути. След като извадите последното кюфте, не изливайте бульона напълно.

За соса в тенджера смесете вода и лимонов сок. Оставете да заври и изключете котлона. В друга тенджера разтопете маслото, добавете брашно и пържете до златисто кафяво. Прибавете постепенно 1,5 чаши бульон, останал след приготвянето на клоп и водата с лимон. Оставете да заври и намалете котлона до минимум. Като разбърквате постоянно соса, прибавете леко затоплената сметана. Добавете каперси и прясно смлян черен пипер. Оставете малко да поври и опитайте, ако е нужно добавете сол. Каперсите добавят солен вкус към ястието, докато се готвят, така че внимавайте със солта.

Прехвърлете клоповете в соса и оставете да къкри 5 минути.

Сервирайте с варени картофи.