Иданя-а-Нова залага на бизнеси, посветени на устойчивото развитие
Радина Иванова
В началото на 2018 г. Иданя-а-Нова става първата португалска община – член на Международната мрежа от екорегиони (IN.N.E.R), основана през 2014 г. в Италия. Целта на мрежата е да направи семейство от европейски региони, които се посвещават на развитието на биологичното производство и опазване на околната среда на своята територия, със съзнателното участие на цялата местна общност - кметство и институции, фермери, производители, граждани, потребители, училища, туроператори.
Според европейската терминология още биорегионите трябва да са изцяло съобразени с принципите на ООН за околна среда, на преден план да извеждат биомодели за етично развитие на селските райони и да се стремят към хранителна автономия.
Какво е постигнала досега община Иданя-а-Нова успяхме да разберем на живо по проект за обмен Newbie, в който участие взеха екип от Университет Евора-Португалия като организатори, Бизнес инкубатор - Гоце Делчев от наша страна и други.
Иданя-а-Нова е пограничен регион на границата с Испания, а територията се характеризира с известен национален парк. Населението е малко и се топи от година на година. Затова и интересите за правене на бизнес тук доскоро бяха незначителни. Точно като зона „на край света“, Иданя-а-Нова е специална. Днес тя е естествен рай за стартиране на биофермерство – има близо 20 стопанства, а и не само. Тя е събирателно място на редица стартъпи и организации, което и общината насърчава чрез офис център „Раяно“. Тук те се възползват от ниския наем на помещения или имат възможност да водят фирмения си адрес.
В „Раяно“ е поместена една от най-богатите библиотеки в сферата на екологичния начин на живот, личен архив и дарение от френско-канадското семейство Клод. Свободен достъп до богатата база от книги (11 хиляди), документи, аудио и видео файлове имат учени, ученици, стопани и заинтересовани. Те основават асоциация ARАA, която предоставя безплатни съвети за малки и средни фермери как да подобрят почвите или как с естествени подходи да се грижат за животните си и много други.
Науката и бизнесът раждат идеите
В център „Раяно“ е основана и лаборатория за сътрудничество „Food4Sustainability CoLAB“, която е част от мрежата на EIT Food. Представлява организация с нестопанска цел, която партнира с национални и международни образователни и изследователски организации, фондации, производствени асоциации, пазарно ориентирани компании. Съвместният екип ще разработи приложни и иновативни изследвания за смекчаване на CO2 („Колаб“ има за цел да постави Португалия в челните редици за производство на агрохранителни продукти с ниско съдържание на въглерод), за намаляване на използването на химически продукти до нула и за ефективно използване на ресурси за устойчиво земеделие, както и разпространение на тези знания.
Food4Sistainability CoLAB работи по различни проекти, организирани в пет стълба: кръгова икономика, териториални ресурси и екосистемни услуги, функционално хранене, предприемачество и иновации в рамките на Зелената сделка и Farm2Fork. Един от тях например е за аквапоника - производство на риба, микроводорасли и плодове и зеленчуци в затворена система. Друго изследване е какво може да се направи с биоотпадъка черупката на бадема – основна култура тук. Трето, за ползите от екстракт от плодове, и други.
Различно от „Колаб“ в Иданя-а-Нова има и така наречената „Living lab“ (жива лаборатория). Така са кръстили мрежа от няколко градини (площите са предоставени от общината, по този начин ги насърчава), където биокомпании и фермери могат да провеждат свои експерименти с помощта на агрономи. Градините им дават възможност да опознават климатично-природните особености на своя район – например как да се борят със сушата с минимално използване на вода; и да видят на практика, за да се убедят сами доколко различни модерни и непознати, някои като че ли хвъркати теории са верни. А после да изберат кое да приложат на своите полета. Общо „живата лаборатория“ разполага с 130 дка площ, а 60 фермера участват до момента.
В градините има и производствена част,
която отива за столовете в местните училища. Доскоро обществените поръчки за публичното хранене в Португалия са били сходни на тези у нас – печели най-изгодният. Общината обаче е въвела точкова система, като местното производство получава най-много точки.
Една от градините на „живата лаборатория“ – стопанство за биологични плодове и зеленчуци, се намира непосредствено до сграда, която съвместява в себе си логистичен център „Ладоейро“ за плодове и зеленчуци и местен кооператив.
Отново помещенията се отдават под наем от общината и имат за цел да улеснят работата на земеделските производители. Защото повечето от тях са малки и средни стопани и нямат възможност да инвестират в хладилни помещения и машини за сортиране, калибриране и пакетиране на продукция. А в логистичния център дори са разделени в две отделения – за органично и конвенционално производство. И по-големи стопанства с възможности се възползват от склада.
Още по-интересно място за нас бе кооператив от близо 300 местни дългогодишни производителя на маслини. Кооперацията разполага с дестилерия, която произвежда зехтин, а членовете имат избор колко от произведеното количество да остане за тях и колко да отиде за продажба в зависимост от членския внос.
В биорегионите продуктите
произведени тук са емблема
за тях, подобно на географските означения, които целят защита и популяризация на местното производство. Но членовете на кооператива са много и няма как той да прави отделен бранд и етикет за всеки един. Те обаче изобретяват интересен начин как да се представят на пазара – 17 различни етикета за бутилки, които отговарят на зехтина от съответно селище. А всяка бутилка се опакова в картонена опаковка с дръжка, в която са изобразени местните производители и два интригуващи текста – първият носталгичен, за обезлюдяването на селските региони, а вторият вдъхновяващ, с какво всеки от нас може да е полезен.
Кооперативът кандидатства за проект за оборудване за събиране на маслините, за да подпомогне малките ферми, които в по-голямата си част са на възрастни хора.
В Иданя-а-Нова са намерили своето място за развитие и немалко биокомпании. Каквато е Sementes vivas, един от малкото производители на органични семена в света, една от фирмите участнички в „Колаб“, за която ще разкажем в следващ брой.
Не само общинска поземлена комисия решава разпределението на земите
Португалското министерство на земеделието е предоставило държавни земи от 5200 дка на Иданя-а-Нова с договор за 50 години. 300 дка от тях са поливни.
Интересен факт е обаче, че общинската земя тук се отдава под наем чрез конкурси по 7 критерия, но не само с комисия от членове на общината, а и с членове на тяхното земеделско министерство и учени от университети. Тя разглежда заявленията и взема решение за предоставяне на земя дългосрочно, в зависимост от плановете на стопаните. Иначе в останалата част от Португалия обикновено тези комисии са съставени, както у нас, само от членове на общината.
По този начин на отдаване на земя, казват от научно-посетителски център Centro de Formacao da Varzea в Иданя-а-Нова, нови и млади фермери имат достъп до земя, откриват се работни места, привличат се иновации и се спасява районът от обезлюдяване.
Органичните плодове не са по-скъпи
В Иданя-а-Нова останахме с впечатление, че на десетки хиляди декари на територията има нови бадемови и други насаждения, които обаче се оказаха не биологични. Представляват инвестиция на световен доставчик на ядки, който тук е намерил благоприятно място за своя бизнес – топъл климат и евтина земя. Евтина, защото е в обезлюдяващ пограничен регион, почвите са каменисти и има недостиг на напояване.
Да се защитава „биологичния“ характер на една територия е предизвикателство, казват местни инициатори от „Колаб“. В региона около 300 000 дка са био площи, или около 10% от територията.
Между другото, нещо, което всички ни вълнува са цените на биопродуктите. Оказва се, че в страната органичните плодове и зеленчуци са на достъпни цени, не много по-скъпи от конвенционално произведените, е мнението на гражданите. Доста по-скъпо при тях е биомесото. Какво определя цената им, остава отворен въпрос.
Коментари