Чарлс Макрейвън в своята книга „Stone Primer“ представя основни техники на каменна зидария и десетки проекти за вдъхновение и практически насоки, подходящи за реновация в дома и градината. Проектите включват структурна зидария и акценти като камини и плотове в дома и подпорни стени, каменни мостове, каменни навеси и водни елементи в озеленяването.

Но да започнем с основното – стъпала.

Набор от каменни стъпала с широчина 1 метър ще паснат добре на повечето пътеки и са лесни за изграждане. Камъните, които ще използвате, трябва да са плоски и достатъчно тежки, за да останат стабилни на място под натиска на нашите движения. Много е важно да се набият добре камъните, така че да са стабилни – люлеещите се са много опасни. Не се подвеждайте от хубави широки каменни плочи, които не са гладки отгоре.

И не забравяйте при избора ви на камъни, че в крайния продукт се виждат само горната повърхност и предният ръб.

Стъпка 1: Мерим наклона  Измерете височината на наклона с помощта на нивелир

Измерете височината на наклона с помощта на нивелир

Първата стъпка, преди да започнете да изграждате каменните си стъпала, е да измерите височината на склона с нивелир, като имате предвид 45 см ширина за всяко стъпало и 15 см за неговата височина.

Стъпка 2: Полагаме основата  Поставете широки камъни на дълбоко чакълесто легло за първото стъпало, за да сте сигурни, че не се утаяват и наклоняват.

Поставете широки камъни на дълбоко чакълесто легло за първото стъпало, за да сте сигурни, че не се утаяват и наклоняват.

Копайте в склона, за да направите почти равно място назад с широчина: 1 м на 40-45 см.

Изкопайте 10-15 см и напълнете с натрошен чакъл до малко под височината на първото стъпало. Полагайте широки камъни с дълбочина 45 см - не нарязвайте камъни за дълбочината на стъпалото. Използвайте не повече от два камъка по ширината на стъпалата от 90 см до 1 м. По-малките камъни биха се люлели, измествали и наклонявали.

Поставете камъните с грубата страна надолу и изкопайте за неравности.

Стъпка 3: Как се прави вторият ред  Избягвайте повличането на фуги, когато полагате второто стъпало върху първото/ите (две върху едно или едно върху две), и поставете грапавите ръбове на задния ръб, където те ще бъдат покрити от всяко следващо

Избягвайте повличането на фуги, когато полагате второто стъпало върху първото/ите (две върху едно или едно върху две), и поставете грапавите ръбове на задния ръб, където те ще бъдат покрити от всяко следващо

Копайте нагоре във височината на следващата стъпка. Положете тези второстепенни камъни (отново не повече от два), така че да избегнете бягане на фугата. Нека предните ръбове на тези камъни да припокриват гърбовете на камъните от първото стъпало с около 3-4 см.

Тъй като тези задни ръбове ще бъдат покрити, поставете камъните така, че всички груби или неравни ръбове да са тук. Оформете колкото е необходимо, но опитайте да започнете с добри, плоски, правоъгълни камъни.

Стъпка 4: И последното стъпало е вкопано  Ако е необходимо, изкопайте повече от наклона, за да поберете най-горното стъпало, вместо да съкращавате от ширината на стъпалото.

Ако е необходимо, изкопайте повече от наклона, за да поберете най-горното стъпало, вместо да съкращавате от ширината на стъпалото.

Изкопайте за третата стъпка, точно както направихте за останалите, след това поставете крайните камъни, като избягвате свличането на фуги. Не съкращавайте дълбочината на стъпалата, за да отговарят на наклона. Не трябва да е по-малко от 40 см.
 

Подпорна стена  Каменна подпорна стена в двора обикновено е висока около 15 см

Каменна подпорна стена в двора обикновено е висока около 15 см
Дръжте лицето на подпорната стена отвесно и облягайте всеки ред обратно в почвата отзад
Дръжте лицето на подпорната стена отвесно и облягайте всеки ред обратно в почвата отзад
Поставете солидни камъни на последния ред, за да не се клатят
Поставете солидни камъни на последния ред, за да не се клатят

Ако имате неравен терен и искате да го терасирате, можете да го направите със същия стил от камък. Подпорната стена от сух камък е евтин и лесен за изграждане вариант за стена, която е без фундамент или шпакловка и когато е изграден правилно, може да поддържа наклон. Подпорната стена на сухия камък изглежда и по-естествено, особено когато е изградена от стари камъни, а не от прясно извадени или изкопани от земята. Също така, влагата, просмукваща се от почвата, която стената поддържа, ще позволи на лишеите и мъховете да растат по-добре върху стената от сух камък.

Каменната подпорна стена обикновено е висока около 15 см.

1. Започнете подпорната стена с камъни с дълбочина 30 см към стената от земя. Поставете камъните, така че да са плътно прилепнали към лицето, и запълнете всички пространства с пръст, като го уплътните здраво. Първият ред е подходящ за използване на камъни с груби повърхности, тъй като те могат да бъдат обърнати надолу и почвата да бъде изровена, за да се поберат. Използвайте конец или нивелир за оформление, за да запазите предните лица на камъните равномерни и прави.

2. Вторият и следващият ред трябва да са равни, а лицата - отвесни. Използвайте все по-големи (дълбоки) камъни за всяко ниво, така че всеки камък да лежи на тези отдолу, като част от него се вгражда в почвата отзад. Избягвайте бягане на фугите. Задържайки лицето на отвеса на стената, вие всъщност навеждате стената към земята, като я държите на място.

3. Най-горният ред камъни трябва да бъде 60 см широк за стабилност. Изберете ги внимателно и използвайте каменни клинове, за да не се клатят. Камъните могат да бъдат с всякаква дебелина, но тъй като са големи, изберете тънки, за да можете да се справите с теглото.