Конструкторите на агромашини предлагат иновативни решения на главния проблем на производителите

Тези дни, когато започва усиленото прибиране на различни видове зеленчуци, конкретно на пипер, в редакцията направихме онлайн среща с известните в Крайморска Добруджа зеленчукопроизводители Пенка и Маргарит Стефанови, които гледат 170 дка сладки зелени чушки в землището на с. Вранино, община Каварна. Те поставиха важен проблем: изпитват остра нужда от работна ръка и биха направили усилия, за да си закупят прибираща машина за пипер - някакъв вид комбайн. Помолиха за повече информация по въпроса. Предоставяме им, а и на всички интересуващи се читатели, някои от резултатите от наши проучвания.

Любо КОРАЛОВ

В топ 10 на най-произвежданите и търсени зеленчуци след домата, картофа идва и пиперът. ФАО статистиката сочи, че Китай е най-големият производител на зелени чушки и чили, следван от Мексико, САЩ, Турция, Индонезия, Нигерия, Египет, Испания, Италия, Унгария, България и др. През 2016 г., една от добрите български години за производство на пипер, са реколтирани 35 770 дка. Получена е 72 030 т продукция. Но три години преди това, през 2013 г., заетите площи с пипер в България са над 50 000 дка. През 2019 и 2020 отрицателният тренд продължава - реколтирани са 25 970 дка с добив 47 319 т.

Възниква въпросът: защо е това намаление? Кои са най-сериозните проблеми в сектора? Без да претендираме, че сме изчерпателни можем да отбележим три основни:

- финансирането на производителите на пипер на открито;

- небалансираната сортова листа;

- липсата на работна ръка.

Според някои данни през 2019 около една трета от пипера у нас не е бил обран поради недостига на сезонни работници и остава на корен. Разбира се, тук става дума основно за продукция за прясна консумация, която е преобладаваща в този сегмент. За преработка и консервиране се използват доста по-малки количества. Затова и липсата на работна ръка добива толкова осезаем, остър характер. Специалистите аграрикономисти отбелязват, че неприбирането на чушките навреме води до срив в качеството им. Това се отразява пряко и върху цената, която върви надолу. Естествено, производителите остават ощетени.

Затова експерти и производители от страни, по-едри производители, застъпват схващането, че за определени сортове и при по-големи площи прибирането на пипера трябва да се механизира, т.е. в масивите трябва да навлязат пиперокомбайни. По света това вече от години е обичайна практика.

Както уточнихме, зеленчуковата продукция за директна консумация, в това число и зелени чушки, се прибира ръчно, като се отделят незрели, повредени и болни плодове (т.е. маха се бракът) и растителната маса (листа и стъбла). По този начин се постига съотношението между цели, годни за пазара, и повредени плодове да надхвърли 90%.
По-друг е подходът към продукцията за преработка. В една или друга степен и според площите в пиперолидерите е въведено машинното събиране на чушките. Конструкторите са се погрижили да предложат най-рационални решения в интерес на стабилизиране на разходите на производителите. В разработките са вложили идеята режещият модул на комбайна да

съответства на специфичните особености на пипера

Такава характеристика откриваме в двуредовия чушкокомбайн Yung-Etgar на израелската компания Etgar Agricultural Machines. Независимо дали чушките се засаждат на повдигнати лехи или на равна земя, машината за пипер постига оптимално прибиране на зеленчука. Конкретно, пиперо-събиращият агрегат Yung?Etgar с капацитет на бункера 2 т е снабден със специално изработен за целта подбирач (хедер). Прибиращият механизъм е с гофрирани каучукови „пръсти“, които точно отделят качествения добив от негодни и счупени чушки, остатъка от листа, стъбла и др.

Самоходът Yung-Etgar е с висок капацитет. Хедерът автоматично контролира дълбочината, на която работи ефективно. В него има и устройство (въртящ се диск) за адаптиране към тежък режим на работа или на автоматичен за всякакви полеви условия. Опростеният дизайн

оптимизира манипулациите

с прибираните чушки, опростява и електронизира връзките и кабелите, за да намали поддръжката. Той гарантира, че деликатният продукт не се поврежда по време на процеса на прибиране. Проектиран е за лесна експлоатация и поддръжка. Yung-Etgar е с дължина 11 м, ширина 2,6 м, височина 3,7, междуосие 3,3 м, вътрешен радиус на завиване 3,3 м. При работа с него се осигурява максимална видимост и комфорт за намаляване на умората на оператора и повишена производителност на комбайна. Yung-Etgar прехвърля продукцията в големия бункер, откъдето с шнек от конвейерен тип я товари в ремарке или палети. При цялата сложна теническа манипулация вниманието е насочено върху получаването на максимално количество и качество от реколтата, но с минимални загуби.

Друг много силен представител на семейството на пиперокомбайните е този на световния бранд Oxbo, един от лидерите в производството на техника предназначена за зеленчукарство. Една от новите версии е моделът 2430. С двигател Tier 3 и мощност 170 к.с. и с бункер 4,5 т. той е част от следващо поколение поливалентни комбайни за много култури. Прибиращият

Oxbo 2430, във вариант за пипер

е с опростен дизайн и съчленено шаси за работа в едни или други култури. Оборудван е с вграден многообемен бункер и работи продуктивно с независим хедер, комбиниран с двустепенен конвейер. Разполага с интегрирана почистваща система, която премахва остатъците при прибиране на продукцията. Чрез мощен вентилатор и с други иновативни приспособления се създава ефективен въздушен поток и се намалява шума. Така при работа с него се осигурява максимална видимост и комфорт за оператора и повишена производителност на комбайна.

Много и различни иновации могат да се отбележат и в конструкцията на комбайна за пипер от ново поколение на компанията Boese, разположена в щата Мичиган. Нейни машини работят на чушкови полета по цял свят. Пиперокомбайнът прибира гарантирано запазена чиста продукция с високо пазарно качество, която се използва и за прясна консумация. Патентованият прибиращ модул е подчертано грижлив към пипера, опазва го в състояние да бъде конкурентен на пазара. Модулът е проектиран и изработен така, че да съответства на специфичната конфигурация на леглото на засаждане на пипера. Boese комбайнът се използва оптимално при опростена поддръжка, което пести ценни ресурси: време, разходи, енергия и решава

успешно проблема за работната ръка

и опазването на структурата на почвата. Това се постига благодарение и на хидростатично задвижване на четирите колела, както и на почистваща система за осигуряване на качеството, сравнимо с това на ръчно набрания пипер. Подобен производствен потенциал имат и двуредовият самоходен пиперокомбайн Pik rite, и комбайнът Guaresi G Pep, с които е възможно да се „обработват“ различни сортове чушки, отглеждани на открито. Те са оценени поради високото качество и чистота на продукта, като са получили одобрението на преработващата промишленост. Те имат универсален характер, използват се за различни зеленчукови култури, но за всяка се поставя съответния хедер.

Има и прикачни пиперокомбайни, какъвто е този на унгарската фирма Hodger, която произвежда и предлага модела FZ 9, двуредов. За него е нужна тракторна тяга в диапазона на 50-те к.с. Той е с работна ширина 1,5 м. Конструкцията му позволява да прибира пипер с работна скорост между 2,5 и 4 км/ч.

У нас с чушкокомбайн не се работи

По света чушки от доста време се берат механизирано с прибиращи машини. Но в България по различни причини подобни технологии не се използват. Но Пенка и Маргарит Стефанови смятат, че поради огромната липса на работна ръка за тях би било много по-добре да се снабдят с такава машина.

Няма универсален пиперокомбайн. Причините са: разнообразието от сортове, височината на растенията, разположението на плодовете върху растението, сроковете на зреене и технологията на отглеждане. Поради това съществуват различни видове машини, със специфични за съответния сорт и технология на отглеждане, хедери. Дейл Маршал, експерт по механично събиране на пипер, е проучил над 270 различни дизайна (модели) на комбайни за пипер, разработени по света. 

 Комбайнът за зеленчуци Oxbo 2430 във вариант за пипер
Комбайнът за зеленчуци Oxbo 2430 във вариант за пипер
 Комбайнът за зеленчуци Oxbo 2430 във вариант за пипер
16-18-5 С шнекове от конвейерен тип комбайните за пиперки внимателно товарят чушки в палети
Комбайнът за зеленчуци Oxbo 2430 във вариант за пипер 16-18-5 С шнекове от конвейерен тип комбайните за пиперки внимателно товарят чушки в палети
Пиперокомбайнът BOESE успешно решава проблема за работната ръка
Пиперокомбайнът BOESE успешно решава проблема за работната ръка