Не подценявайте пръсканията срещу болести и неприятели
 

Дукена ЖОЛЕВА, агрометеоролог при НИМХ

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от сухо, топло а в средата на седмицата – и от горещо време. Развитието на земеделските култури в по-голямата част от полските райони ще протича при задълбочаваш се дефицит на почвена влага.

Падналите валежи през второто десетдневие на юли бяха локални. На места в северозападните райони те достигнаха и надвишиха нормите за месеца (Враца - 56 л/кв.м, Монтана - 100 л/кв.м, Драгоман- 73 л) и наводниха земеделски участъци. В по-голямата част от Южна България валежите бяха без стопанско значение, а почвените влагозапаси в 50- и 100-см слой бяха необичайно ниски за първата половина на лятото – на места под 50% от ППВ (Кюстендил, Сандански, Любимец, Сливен).

През третото десетдневие на юли дефицитът на почвена влага в по-голямата част от полските райони ще налага прилагане на повишени поливни норми при пролетните култури, които са в репродуктивни фази от развитието си и имат повишени изисквания към влагата в почвата.
През периода при слънчогледа ще протича наливане на семената. При царевицата ще се наблюдават различни фази – от цъфтеж и изсвиляване при късните хибриди до млечна зрелост (Пловдив, Пазарджик, Силистра) при ранните хибриди царевица. При полския фасул ще протича узряване. В края на юли при памука ще се наблюдава цъфтеж.

И през следващия период, в условия на повишена пожароопасност, ще приключва жътвата на пшеницата. До момента получените добиви от пшеница в агростанциите към НИМХ са по-високи от миналогодишните: 550 кг/дка в агростанция Долни чифлик, 667 кг/дка в Карнобат и над 750 кг/дка в Генерал Тошево..

През третото десетдневие на юли при овощните култури не трябва да се подценява борбата срещу второто поколение плодови червеи, а при лозата и зеленчуковите култури – срещу брашнестите мани и акарите. През периода растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през хладните часове от деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на зреене на културите.