1) При натравяне на овца след паша на отровни треви (чемерика, хвощ и др.).

Случва се на пасището или веднага след прибиране на животните. Пастирът е добре да действа още на пасището. Постъпва се така, както правят всички опитни стари овчари – пуска се кръв. Това се прави много лесно и почти винаги дава добър ефект. С нещо остро – нож, стъкло, ножичка и др., се отрязва крайчето (върхът) на едното, а може и на двете уши. В тази област на главата няма големи кръвоносни съдове, така че обилен кръвоизлив не може да се очаква. Целта е да изтече малко количество от кръвта на пострадалото животно.

2) Овцата има оток отдолу между двете челюсти, а такъв оток може да има и под гърдите.

Сигурно е, че тя е опаразитена с метил. Трябва да дадете на страдащото животно някои от препаратите албендазол, панвермин, довистом, вермитан, албекс и др.

3) Конят си трие задните части в стената, яслата, дереците или по други предмети в обора, особено нощно време.

Това със сигурност означава, че животното си има „гости“ в правото черво и ануса – дълги глисти, наречени оксиур. Дават се препаратите булмектин, вермитан и др. Ако стопанинът няма под ръка тези препарати и представлява трудност да си ги набави, може да даде на животното цели зърна ръж в по-голямо количество като единствена храна за деня – 3-4 кг