Правителството одобри Списък на продуктите, свързани с отбраната и Списък на изделията и технологиите с двойна употреба, които подлежат на контрол при внос. 

С приетото Постановление страната ни ще изпълни поетите ангажименти по линия на Европейския съюз и международните режими за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение.

Проектът на Списък на продуктите, свързани с отбраната е идентичен с публикувания през 2018 г. актуализиран Общ Списък на оръжията на Европейския съюз. Актуализираният списък на ЕС служи за основа при приемането на националните списъци на контролираното военно оборудване и технологии на държавите-членки.

По отношение на вноса на изделия и технологии с двойна употреба, всяка държава-членка на ЕС може да въведе мерки по контрола на национално ниво. Законът за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба въвежда регистрационен режим по отношение на вноса на т. нар. „чувствителни“ изделия и технологии с двойна употреба.

В Списъка на изделията и технологиите, които подлежат на контрол при внос са отразени и приетите промени в съответните списъци на международните режими за експортен контрол.

Вижте още от решенията на Министерски съвет от днес.