Промени в Закона за храните, с които да премахнат двойния стандарт при храните, предлагат от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Законопроектът за изменение и допълнение на Закон за храните е разработен съвместно със съюз „Произведено в България“ и Национален съюз на земеделските кооперации. Целта на промените е да се прекъсне порочната практика на двойни стандарти при храните.  За целта от асоциацията предлагат да се въведе задължителен сертификат, който да удостоверява, че те са със същото качество и състав, както тези в държавата, в която са произведени.

"Промените, които предлагаме на българския парламент са в синхрон с приетия от Европейския парламент доклад, в който официално се признават двойни стандарти при храните. Ако бъдат приети, българските потребители ще имат възможност да консумират храни със същото качество, като останалите граждани на ЕС“, заяви Васил Велев.

Освен работата на контролиращите органи в лицето на БАБХ, за да се избегнат нелоялните търговски практики, авторите на текста предлагат да има и строги санкции. При първо нарушение санкциите да са в размер от 1% до 3% от годишния оборот на фирмата, а при повторно от 5% до 10% на сто.