По-голяма част от времето пчелите прекарват на питите в гнездото, от чийто обем и качество в голяма степен зависи животът на семейството през годината, напомнят от "Пчела и кошер". Ако пчелите само складират мед, то питите дълго време остават светли, както казват пчеларите “вечно млади”. Ако в тях отглеждат пило, то питите бързо стареят.

Какво означава това: След всяка излюпена пчела в килийката остава плътно прилепналият към стените и пода пашкул на личинката, а на дъното - купчинка екскременти, поради това светлите пити с времето стават кафяви, а после и черни на цвят. Променя се и дебелината на стените на клетките, тяхната форма и обем.

Новоизградената пита с размер 435х300 мм тежи около 140 г

Теглото на същата пита се увеличава два пъти след излюпването в нея на 6 поколения, три пъти - след отглеждането на 17 поколения пчели. Магазинните пити при продължителна употреба (8-10 години) с времето леко потъмняват (стават сивкави), но са все още пригодни за употреба и съдържат почти 100 % восък. С използването питата става по-здрава. Изследователите и пчеларите практици препоръчват гнездото за зимата да се формира предимно от тъмни пити. Но с това причиняват голяма вреда на пчелите. Установено е, че при зимуването на тъмни пити степента на кристализиране на хранителните запаси е с 45 % по-висока, с 58 % повече семейства излизат от зимата със замърсени от диария гнезда и 12 % повече семейства загиват в сравнение със семействата, зимуващи предимно на светли пити.

Изследовател от Швеция, анализирайки резултатите от зимуването на 15 549 семейства, е стигнал до извода, че смъртта на над 95% от пчелите причините се дължи главно на два основни фактора - диария и качеството (възрастта) на питите. При това в повечето случаи диария е имало там, където са преобладавали тъмните пити .