1. Пазарът Свети Лаврентий (St. Lawrence Market) в Торонто, Канада
История
Съществува от 1803 г. и оттогава практически остава непроменен. Пазарът никога не е преместван на друго място.
Какво предлага
Специализира се в продажбата на местни продукти: органични зеленчуци, плодове, сирена, месо и дивеч. Има и риба, домашно приготвени сладкиши и прясно изпечен хляб.
Най-интересното
На пазара можете да наемете главен готвач срещу заплащане, който ще ви придружава, докато правите покупки. Ще ви даде полезни съвети и ще ви каже как да изберете най-добрите продукти.
Ако пристигнете рано сутринта, не забравяйте да се срещнете с най-добрите готвачи на Торонто, които купуват продукти за своите ресторанти.
Пространството около пазара е изпълнено с кафенета и ресторанти. А по време на сезона за прибиране на реколтата има музикален фестивал Buskerfest.
2. Градският пазар на Ла Бокерия (La Boqueria), Барселона, Испания
История
Пазарът се появява в началото на XII-XIII век. Отначало се e търгувало само със свинско месо. Пазарът многократно се реорганизира и се премества на булевард “Рамблас”. В сегашния си вид съществува от 1853 година. Сега той се смята за един от най-добрите открити пазари в света.
Какво предлага
Плодове от цял свят, месо, домашни птици, колбаси, хамон, пушени продукти, сирена, вина, жива и солена риба, морски дарове, хляб, сладкиши, маслини и масло.
Най-интересното
Повечето от продавачите на La Boqueria са потомци на първите “съдържатели” на пазара, открит през 1853 г. Те работят тук четвърто поколение. Тук пазаруват и местните жители, и туристите.
Най-добрите ресторанти и барове в Барселона също са тук. Ето какво разказва фермерът Дмитрий Климов за пазара: “Земеделските производители са най-различни : рибата, хамона и колбасите се продават не от производителите, а от продавачи, които знаят всичко за произхода на стоките си. На този пазар не можеш да се пазариш."
3. Union Square Greenmarket, Ню Йорк, САЩ
История
Това е сравнително нов пазар, открит през 70-те години на миналия век, който бързо се превръща в най-натовареният пазар в Манхатън.
По време на прибиране на реколтата има 140 местни фермери, рибари и хлебари едновременно.
През уикендите атмосферата е наелектризирана - тук идват, за да пазаруват и комуникират със земеделските производители до 60 000 души.
И това не е случайно - на този пазар може да се намери най-голямата американска селекция от местни сезонни биологични продукти.
Какво предлага
Сезонни зеленчуци и плодове от най-близките ферми, кафе, пресни сладкиши, риба и месо.
Най-интересното
На уеб сайта на пазара се публикува ежедневен пълен списък на фермерите и техните продукти. Кулинарни курсове, уроци по органично отглеждане на зеленчуци, майсторски класове за отглеждане на селскостопански култури се провеждат на пазара. И дори художници и занаятчии от Ню Йорк излагат и продават произведенията си.
4. Меркадо (Mercado Central), Сантяго, Чили
История
Построен през 1868 г. в британски стил, първоначално е предназначен да бъде използван като изложбен център.
Какво предлага
Прясна риба и морски дарове, плодове, зеленчуци и продукти на местните фермери.
Най-интересното
На пазарът непрекъснато свири жива музика. На територията му има ресторанти и кафенета, където ще ви сготвят и сервират местни деликатеси.
Местните жители твърдят, че централният пазар Mercado е център на живота в страната.
5. Марсе Провансал, Антиб /Marche Provencal, Antibes/ Франция
История
Това е един от най-старите пазари в Европа. От 1481 г. Антиб е присъединен към Франция, а по това време вече в старата част на града е имало оживена търговия. Сега този вътрешен пазар е един от най-добрите на Cote d'Azur и на цялото Средиземноморие.
Какво предлага
Тук се продават емблематичните специалитети на Лазурния бряг и Прованса /Cote d'Azur и Provence/: сирена, вино, билки, зеленчуци и плодове, колбаси, месо, сладкиши, лавандула и органичен сапун. Можете да си купите и местно розово вино.
Най-интересното
Храната се продава тук сутрин, а след обяд фермерите се заменят от занаятчии и художници.
В неделя земеделските стопани почиват, а на свободното място местните ресторантьори поставят маси - на туристите се налага да опитат от всичко, защото на любезните французи е трудно да откажеш... Ястията от местни фермерски продукти тук се приготвят пред купувачите. Разбира се, можете да изядете всичко това веднага.
6. Пазарът Бороу (Borough Market) в Лондон, Великобритания
История
Първото споменаване на пазара на Лондонския мост датира от 1276 г., въпреки че се твърди, че търговията тук е започнала 250 години по-рано. Пазарът се премества в нови сгради в средата на XIX век, а от 2001 г. насам се извършва мащабна реконструкция.
Какво предлага
Месо, риба, сирене, хляб, ябълки, мед и конфитюр от цялата страна.
Най-интересното
На този пазар са заснети сцени от филмите “Дневникът на Бриджит Джоунс” и “Хари Потър и затворникът от Азкабан”.
Известен е и с рибената си супа и ябълковото вино. В допълнение към местните продукти, можете да хапнете бургер от месо на атилопа или дори от кенгуру. Въпреки гастрономическото разнообразие, тук хората идват не толкова за храната, колкото за атмосферата и възможността да се потопят в света на гастрономията.
7. Пазарът Цукидзи (Tsukiji), Токио, Япония
История
Пазарът започва да функционира през 1935 година. Сега той е най-големият рибен пазар в света - около 3 тона риба и морски дарове се продават на ден.
Какво предлага
450 вида риба и морски дарове - от водорасли и мекотели до гигантски риби тон и скъп хайвер - червен, черен и дори бял.
Най-интересното
Има търгове за продажба на риба тон, но отскоро на туристите не се разрешава да го посещават. Но всеки може да опита суши и горещо саке тук.
Коментари