От вкиснато вино най-често може да се приготви оцет От вкиснато вино най-често може да се приготви оцет
0
850

От вкиснато вино най-често може да си приготвите оцет и не винаги да изварите ракия. Преди това трябва да се подобрят вкусовите му качества, т.е. киселината да се неутрализира. Това се постига, като във виното се внесе натриев бикарбонат (сода за хляб). Количеството на содата зависи от степента на вкисване.

Само леко вкиснато вино може да бъде подобрено
0
1200

Признаците на оцетното вкисване са характерни и са почти същите като при цветясването, но и малко по-кисели. А мерките, които трябва да се вземат още от ферментацията също са подобни: решаващо

Защо виното пада тежко
0
1020

ВЪПРОС: Уважаема редакция, зная, че отговаряте на всякакви наши тревожни въпроси. Тази година моето вино е прекалено плътно и като изливам от него в чаша за проба пада тежко и мазно.

Опасното оцетно вкисване е ужас
0
740

Няколко вида оцетно-кисели бактерии са в състояние да превърнат домашното вино в оцет. Всички те са аеробни - т.е. те идеално се развиват при широк достъп на въздух до виното.

0
2210

Различни причинители довеждат до различни слабости при домашното производство на вино. Всеки стопанин трябва поне да ги различава и да знае кога става дума за болест, кога за по-невинна повреда,

0
1640

Тази година се характеризира с доста неприятности. Като тръгнаха още по време на отглеждането на реколтата, та не спряха до зареждането и направата на домашното вино.

0
2280

Първо, за да не се разболее виното ви, е необходимо редовно доливане на съдовете, защото досегът му с въздуха е причина за поява на болестотворните микроорганизми.

0
3410

По принцип първото претакане на виното, за което обяснихме подробно в миналия брой, трябва да се прави около месец след приключването на тихата ферментация при положение,

0
5670

Да, подготовката на лозите преди зимата се налага. В сегашната зима по много от тях е пълно с направо почернели пръчки, както ни съобщават лозари от Пазарджишко.

0
2340

Второто претакане на виното, за което ни пита Венетка Георгиева от град Кула, по принцип се прави след преминаването на зимните студове. Далеч е времето за него.

0
3720

Получихме няколко въпроса от стопани, които отчитайки незадоволителното качество на гроздето наесен, са прибавили повече захар, за да го подсилят. Твърдят, че то днес им сладни...

0
4370

При претакането виното се освобождава от намиращия се в него въглероден двуокис и поглъща кислород, необходим за правилното му развитие. Претакането ускорява по-нататъшното избистряне на

Полезни съвети
0
2020

Общо взето доста български лозари ни разказват, че едно време са гостували на свои приятели на днешната руска територия и още помнят опита им. Те още разказват какво са видяли.Впечатлява,ло ...

0
940

Зимното торене на лозите, за което писахме, предизвика доста въпроси сред любители.По принцип, който е закъснял би могъл да внесе предназначените фосфорни и калиеви торове, но въпросът е ...

0
1010

Отговорът на специалиста е, че оцетните мушички /дрозофила/, наречени още виненки, винарки и други се появяват на места, където открито се съхраняват съдове, съдържащи мъст, вино, оцет, ...

0
1950

Когато сте ползвали дори и малко вкиснати джибри, може да получите ракия с кисел вкус, която днес ви дразни и искате да подобрите.За да облагородите нейния вкус обаче разполагате не с ...

0
810

Първият начин, по който можете да разкарате неприятните винени мушици край виното е да се погрижите за околното пространство - измивайте или почиствайте с парче памучен плат, потопен в 2-3% ...

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2015”

Отговор: По принцип е най-добре да се опитате да извадите дънерите. За целта се откопава почвата около тях и с помощта на инструменти се изваждат корените и дънера. Разбира се, може да се използват и химични препарати. Няма обаче официално регистрирани и разрешени за употреба, тъй че не може да ви ги препоръчваме.
От 15 април с От 15 април с "Български фермер" и "Хоби фермер": Как да се справите с къртицата...

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.