Фитоплазми по лозята Фитоплазми по лозята
0
2420

Преди 5-6 години от средата на месец август в лозовите насаждения на Бургаска област се наблюдаваха симптоми на фитоплазми по лозята. Лабораторните анализи доказаха инфекция от фитоплазмената болест - столбур по лозата /Bois noir/. Тя се разпространява благодарение на вектори - цикади от род Hуalestes.

Препаратът Шавит става ли за мана и оидиум
0
3060

ВЪПРОС: Здравейте, уважаема редакция, имам питане - препаратът Шавит 72 ВДГ може ли да се използва за обикновена мана и за брашнеста мана по лозята или трябва да се добави и друг препарат за

Болести, които не се лекуват
0
2770

Късовъзлието по лозата се причинява от един вирус - Grapewine fanleaf virus (GFLV). Той се разпространява чрез посадъчен материал или нематоди. При него са установени различни щамове.

Препарати за спасяване на лозя от плевели
0
5370

Такива хербициди са: Раундъп - тотален, листен, системен хербицид. Той е за борба с едногодишни и многогодишни коренищни и кореновоиздънкови плевели след поникване.

0
4690

ВЪПРОС: Наши читатели поискаха да напишем за истинския наложен пелин и майсторлъка за правенето му. По този повод дадохме думата на нашия консултант д-р Николай Бакалов.

0
4620

Могат ли да се използват хербициди в лозето на мястото на мотиката - от това се вълнуват и много лозари-любители, които желаят да се възползват от поговорката "Бунак лозе копае,

0
3980

На пазара у нас имат над тридесет препарата срещу болестите по лозята.  В броя на "Хоби фермер" от 3 юли ще ви запознаем с тях и кога да ги използвате.

0
8420

Агрономът Кочо Пандов от софийското село Кокаляне разказва как трябва да опазим лозите и асмите до обирането им. Годината отново е маноносна като предишната и почти навсякъде в страната има

0
8000

След като сте завършили с формировката, резитбата на асмите е сравнително лесна. Върху кордоните през 15-20 см се създават малки рамена. На тях ежегодно се оставят чепове с по 2 очи от долната пръчка,

0
8070

Във вегетационния период на лозята при нашите условия се налагат редица операции със зелените им части, които носят общото наименование резитби на зелено.

0
10160

При засаждането лозата се реже на чеп с 2 очи. На втората година горната пръчка се премахва изцяло, а долната се реже на чеп с 2 очи. При филизене се запазва само един летораст,

0
4140

Нашият читател Петър Димитров от Видин се интересува откъде може да закупи посадъчен материал от този сорт - съветваме го да се обърне към създателите - т.е.

Полезни съвети
0
4760

Анасонлийката е ракия от двоен прeпек, която е ароматизирана с анасон. Тя е силна и надхвърля 50 градуса. При преварката е редно да се поставят 2-3 кг анасоново семе на 100 литра сурова ракия.

0
7610

ВЪПРОС: Читателката Веска Кожухарова поиска да обясним защо при лозите й се получава частично окапване на цветни бутони, цветчета или млади завързи в периода около цъфтежа. И защо ресата изсъхва?

0
9470

При дестилацията на плодовите каши първоначално се отделя първоточната фракция /първак/ - той е 2-3% от алкохола на кашата. Знае се, че първотокът е парлив и неприятен на вкус и не бива да се

0
19210

Защо трябва да редуваме препаратите ВЪПРОС: Здравейте, приятели от вестник "Хоби фермер". Много ви благодаря за твърде полезната информация, която ползваме. Аз съм ваша редовна читателка.

0
4060

Ако допуснете леко вкисване на плодовата каша, от която сте решили да направите ракия, трябва да неутрализирате веднага. В такъв случай е задължително да действате още преди дестилацията, защото,

Отговор: По симптомите, които описвате е възможно да става въпрос за болестта фузарийно увяхване при тиквови. Признаците могат да се проявяват във всички фази - особено в цъфтеж и в началото на плододаването. Мерките срещу болестта трябва да са превантивни. Третира се няколко пъти с топсин М 70ВДГ: преди пикиране, след разсаждане и 10 дни след разсаждане. Профилактично може да полеете здравите растения с по 1 литър разтвор от 0,1% топсин М.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.