Подгответе мястото за градина с нови дръвчета Подгответе мястото за градина с нови дръвчета
0
2650

Въпрос: “Искам през есента да създам градина с нови дръвчета. Какво трябва да предприема сега?” Миленка Рангелова от гр. Пловдив Отговор: Сега трябва да подготвите мястото. Накратко това включва почистване от стари дървета, храсти, а също така камъни и др. Препоръчително е да направите риголване на почвата, което ще рече да я обработите по-дълбоко.

Ден на черешата ще има на 11 юни в Пловдив
0
2650

Институтът по овощарство в Пловдив кани на традиционния Открит ден на черешата – 11 юни, четвъртък. Началото е от 10:00 часа. Миналата празникът не бе организиран заради лошата реколта.

Второ пръскане срещу ябълков плодов червей
0
13280

Прагът на икономическа вредност на ябълковия плодов червей е 0.8-1% пресни вгризвания на дърво. Вредят гъсениците, които се вгризват в плода. Най-често това става в местата на допир между два плода

Черешовата муха вече е в градините
0
5740

Черешовата муха е икономически най-важният неприятел по черешата, но напада и вишната. Среща се навсякъде, където се отглеждат тези овошки. Ако не се води борба,

0
7530

Въпрос: "Имам орехово дръвче на 3-4 години. Трябва ли да го режа, и каква да е резитбата?" Анчо Василев, гр. Русе Отговор: По принцип младите орехови дръвчета не се режат.

0
11360

Гномонията по кайсията е най-опасната болест за кайсията. Особено в района на Североисточна България, където има големи насаждения. През втората половина на май по листата на кайсията се явяват

0
13460

Сивото гниене е болест, която е много опасна за ягодовите лехи. Ако срещу нея не се вземат навременни мерки, може да се провали голяма част от ягодовата реколта.

0
8890

Необходимо е черешите да се третират срещу „черешова муха”. Това съобщиха от отдел „Растителна защита” към Областна дирекция по безопасност на храните пред Фокус.

0
4380

Прасковеният клонков молец или анарзията се среща навсякъде, но по-масово в районите, където се отглеждат праскови и кайсии. Освен това напада слива, бадем, вишна, череша и джанка.

0
8820

В края на май за много топлите райони на страната и масово в началото на юни за цялата страна започва третирането срещу първо поколение на ябълковия плодов червей.

0
5920

Понякога кората на стъблото на здрави дръвчета се напуква и започва да се бели. Градинарите започват да се чудят дали причината е болест или неприятел.

0
4630

Много често начинаещите градинари ни питат дали трябва да третират младите овощни дръвчета по схемите, които се препоръчват за вече плододаващите. Много важно е да започнете защитата на дръвчетата

Полезни съвети
0
22460

Карбамидът е тор, който може да се използва за подхранване както на дръвчетата, така и на другите културни растения.Карбамидът е по-бавно действащ тор от амониевата селитра, и освен това не ...

0
5300

Въпрос:"Бях неприятно изненадан, когато повечето от плодовете на кестените се оказаха почернели и негодни за консумация. Какъв е проблемът и какви мерки да предприема през следващата ...

0
10700

По принцип ако въобще не сте правили късно пръскане на дръвчетата, е по-добре да го направите, отколкото въобще да не третирате.Направете го с 2%-ов бордолезов разствор. С разтвора трябва ...

0
3250

Ако не сте наторили дръвчетата, направете го сега. Препоръчително е да внесете фосфорните и калиевите торове, както и оборския тор. Торовете се заравят на дълбочина 30-40 см в т. нар.

0
9090

Когато избирате дръвчета, оглеждайте ги внимателно. Те трябва да отговарят на следните изисквания: 4 височина - 100-110 см; 4 да имат най-малко 3 скелетни клони; 4 минимум 3 корена с дължина 30-35 см.

Отговор: По симптомите, които описвате е възможно да става въпрос за болестта фузарийно увяхване при тиквови. Признаците могат да се проявяват във всички фази - особено в цъфтеж и в началото на плододаването. Мерките срещу болестта трябва да са превантивни. Третира се няколко пъти с топсин М 70ВДГ: преди пикиране, след разсаждане и 10 дни след разсаждане. Профилактично може да полеете здравите растения с по 1 литър разтвор от 0,1% топсин М.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.