Очаквайте крушовата бълха Очаквайте крушовата бълха
0
5110

Обикновената крушова листна бълха е сред неприятелите по овошките, които първи се повяват в овощната градина. Вредят ларвите и нимфите, като смучат сок от пъпките, цветните части, листата и плодовете на крушата. При хранене ларвите отделят медена роса, по която се развиват чернилни гъби. Неприятелят развива 5 поколения на година.

Приключва зимната резитба на дръвчета
0
8360

През март трябва да приключи резитбата и в най-хладните райони на страната. Въпреки че падналият сняг в началото на месеца ще позадържи развитието на дръвчетата,

Кивито цъфти, но не връзва
0
6390

Въпрос: "Имам мъжко и женско киви. Растенията са на 7-8 години. Всяка година цъфтят, но не връзват плодове. Каква може да е причината?" Бела Димова, гр.

Как да се реже прасковено дръвче
0
42730

Прасковата е овощен вид, който се характеризира с бързо нарастваща дървесина. Ето защо резитбата й е от решаващо значение за оформяне на подходяща корона и регулиране на растежа и плододаването.

0
11540

Зимното пръскане, което се прави сега, е важна част от цялостната защита на дръвчетата от вредители - болести и неприятели. Често градинари ни питат дали са необходими други пръскания,

0
9800

По принцип есенното засаждане на овощни дръвчета се предпочита от градинарите в нашата страна. По една или друга причина някои любители обаче не успяват тогава и го правят през пролетта.

0
3810

За да сте сигурни в овошките, които купувате, правете го от проверени места или лицензирани разсадници. Това ще ви гарантира както качеството на посадъчния материал,

0
3930

Преди да поставите дръвчето в ямката, трябва да опресните корените му. По принцип това е няложително при по-дебелите корени, като връхчетата им се съкращават.

0
3510

За семковите видове -ябълка и круша, както и за ореха, посадъчните ямки се изкопават по-големи. Те са с диаметър от 80 до 100 см, а дълбочината им е 60-80 см.

0
29980

Напомняме на начинаещите градинари, че е задължително да вземат мерки срещу ранно кафяво гниене. Болестта напада повечето костилкови видове, като особено чувствителни са слива, кайсия, праскова,

0
20040

Овощните дръвчета все още са в покой, но съвсем скоро ще се събудят и ще възобновят вегетацията си. Заедно с тях ще се събудят и вредителите в градината - болести и неприятели.

0
11980

Ако още не сте започнали резитбата, а имате няколко дръвчета в градината, не се бавете много. Особено това важи за южните и по-топлите райони на страната.

Полезни съвети
0
7630

По принцип ако въобще не сте правили късно пръскане на дръвчетата, е по-добре да го направите, отколкото въобще да не третирате.Направете го с 2%-ов бордолезов разствор. С разтвора трябва ...

0
2220

Ако не сте наторили дръвчетата, направете го сега. Препоръчително е да внесете фосфорните и калиевите торове, както и оборския тор. Торовете се заравят на дълбочина 30-40 см в т. нар.

0
7580

Когато избирате дръвчета, оглеждайте ги внимателно. Те трябва да отговарят на следните изисквания: 4 височина - 100-110 см; 4 да имат най-малко 3 скелетни клони; 4 минимум 3 корена с дължина 30-35 см.

0
11410

Прави се Т-образен отрез на подложката, т.е. на дръвчето, на което ще се извършва присаждане. То става на височина 10-12 см от почвената повърхност. Изрязва се щитче от калема с пъпка,

1
8750

Важно е калемите, които са едногодишни добре узрели леторасли, да се вземат непосредствено преди присаждането. Това също трябва да стане през хладните часове на деня, когато растенията са в ...

Отговор: Фунгицидиът купроксейт голд М е регистриран срещу мана по лозата, а триомакс 45ВП - за мана по картофи.Така че и двата продукта не са подходящи за зимно пръскане.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.