Кога трябва да се облагородява орех Кога трябва да се облагородява орех
1
2990

Присаждането на орех може да се направи както през пролетта, така и през лятото. Това се определя в зависимост от начина, който овощарят ще избере. Присаждането при ореха се извършва малко по-различно от другите дръвчета. Нарича се присаждане на прозорче. То се прави в края на април, но калемите се събират през февруари.

Дюля за всяка градина
0
5530

Дюлята е овощен вид, който е желателно да присъства във всяка любителска градина. Дръвчето не е много претенциозно, а плодовете са не само полези, но от тях се правят много вкусни пюрета, желета,

Българските сортове орехи са сред най-предпочитаните
0
4460

Извор 10 - плодовете са средно едри, с тънка черупка. Има отлична родовитост. Опложда се от Шейново и Сливенски. Силистренски - узрява през второто десетдневие на септември.

Напишете за тайбери, има ли разсад у нас?
0
5030

Интересува се Ценка Джурина от София Тайбери се отнася към ягодоплодните видове и е хибрид между къпина и малина. Създаден е в Шотландия през 1962 г. Има няколко хибриди, но най-известен е Медана.

0
4920

За да се грижат по-лесно за растенията, много градинари предпочитат да отглеждат ягодите върху черно полиетиленово фолио. В този случай как да се прави торенето, питат любителите?

0
2830

Въпрос: "Забелязах, че на голяма част от плодните дръвчета се е образувал мъх. Той опасен ли е стъбло и как да се премахне?" Николай Тодоров гр. Русе Отговор: Образуването на мъхове и лишеи е често

0
7800

Ще успеете да запазите плодовете много по-дълго, ако през цялата вегетация, а и през останалото време полагате максимално грижи за дръвчетата. Правилните и навременни агротехнически дейности,

0
3300

По принцип е най-добре да изкорените дънера на отсеченото дърво. За целта откопайте почвата около ствола и с помощта на земеделски сечива подкопайте дънера.

0
5100

Всеки овощар иска да запази максимално дълго плодовете, които е набрал от градината. Най-продължително се съхраняват ябълки, зимни круши, дюли, мушмули.

0
2660

Въпрос: "Може ли да се отглеждат ябълки на надморска височина 1400 метра? Отговор: По принцип ябълката е овощна култура, която може да се отглежда в цялата страна.

0
6580

По принцип акарзинът се използва за зимно пръскане на овощните дръвчета, като препаратът е насочен срещу някои насекоми и акари. Акарзин действа асфикционно, т.е.

0
4100

У нас райската ябълка се среща предимно в любителските градини, най-често по няколко дръвчета. А ето и какво трябва да знаят начинаещите овощари: Дървото расте бързо и може да достигне до 10 м

Полезни съвети
0
3690

По принцип ако въобще не сте правили късно пръскане на дръвчетата, е по-добре да го направите, отколкото въобще да не третирате.Направете го с 2%-ов бордолезов разствор. С разтвора трябва ...

0
1150

Ако не сте наторили дръвчетата, направете го сега. Препоръчително е да внесете фосфорните и калиевите торове, както и оборския тор. Торовете се заравят на дълбочина 30-40 см в т. нар.

0
5400

Когато избирате дръвчета, оглеждайте ги внимателно. Те трябва да отговарят на следните изисквания: 4 височина - 100-110 см; 4 да имат най-малко 3 скелетни клони; 4 минимум 3 корена с дължина 30-35 см.

0
9140

Прави се Т-образен отрез на подложката, т.е. на дръвчето, на което ще се извършва присаждане. То става на височина 10-12 см от почвената повърхност. Изрязва се щитче от калема с пъпка,

1
6980

Важно е калемите, които са едногодишни добре узрели леторасли, да се вземат непосредствено преди присаждането. Това също трябва да стане през хладните часове на деня, когато растенията са в ...

От 15 април с От 15 април с "Български фермер" и "Хоби фермер": Как да се справите с къртицата...

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.