Въпрос изпратен от: mariqn

Рубрика: Зърнопроизводство

kolko zaeka trqbva da imam za da se registriram kato zemedelski proizvoditel

Български фермер отговаря: Няма изисквания за отглеждане на определен брой животни, за да се регистрирате като земеделски производител.  Регистрацията се извършва Наредба № 3 от 29.01.1999г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители. ...

Въпрос изпратен от: mari_74

Рубрика: Зърнопроизводство

Мога ли да пръскам срещу ръжда по черешата с Топсин М или с Байфидан?Ще съм Ви много благодарна ако ми помогнете?

Български фермер отговаря: За бяла ръжда срещу черешите може да пръскате с Фоликур, Силит, Флинт макс и др.Топсин М и Байфидан не са подходящи

Въпрос изпратен от: doraa_74

Рубрика: Зърнопроизводство

Интересуваме кой определя ставките при подпомагането на животновъдите?Имат ли на представа тези хора какво значи да дадеш 7лв.за изхранването на една овца?Защо преди години имаше и подпомагане за литър мляко а сега се чудим ние животновъдите дали ние да се издържаме или животните да гледаме с парите които изкарваме с много труд?

Български фермер отговаря: Ставките при подпомагане на животновъдите се определят от Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" съобразно наличния бюджет и броя подадените молби на животновъди, които отговорят на изискванията

Въпрос изпратен от: mari_74

Рубрика: Зърнопроизводство

При пъпеша се наблюдава увяхване само на отделни ластуни,не се забелязват повреди по корена,а листата по периферията стоят като черни,Каква може да е причината?

Български фермер отговаря: Възможно е да става въпрос за бактериална болест. В брой 697, който излиза в петък на 20 юли, ще има материали за бактериалните болести по краставиците, които са валидни за повечето видове от сем. Тиквови. Може да намерите повече информация там.

Въпрос изпратен от: mari_74

Рубрика: Зърнопроизводство

Защо плодовете на пипера са като"попарени" от към върха?

Български фермер отговаря: Този признак не е достатъчен, за да се определи проблема. Това едва ли е единственият симптом, ако се касае за болест.

Въпрос изпратен от: soraia

Рубрика: Зърнопроизводство

Къде и дали е възможно да се закупят животни от тази порода ?Кой институт,ако все още има такива действащи, се занимава със споменатата порода и дали се аклиматизират успешно при нашите климатични условия?Ако е възможно дайте телефони или адрес за връзка.

Български фермер отговаря: Не става ясно за коя порода говорите

Въпрос изпратен от: Jiky45

Рубрика: Зърнопроизводство

Zdraveyte!Nyamam broya,kadeto ste pisali za ashladisvaneto na po stari darveta.Iskam da ashladisam dravcheta i darveta v moyata gradina v Germaniya.Izpratete mi savet,molya!

Български фермер отговаря:  По-подходящият начин за присаждане на по-стари дървета е напролет на калем - различните видове: на кози крак, на разцеп, на страничен зарез, на копулация и др. ...

Въпрос изпратен от: Jiky45

Рубрика: Зърнопроизводство

Iskam da naucha kak se pravi ashladisvane na ovoshtni darveta.

Български фермер отговаря: Овощните дървета се присаждат за облагородяване на семеначета – млади дивачки, получени от семена или костилки. За тазци цел най-често се използва лятното присаждане, дакато семеначетата са в млада възраст – до 2-3 години. Лятното присаждане се прави чрез т. нар. ...

Въпрос изпратен от: shubarkov

Рубрика: Зърнопроизводство

Здравейте!!! Благодаря Ви за отговора за алтернарията, но проблема се оказа друг - листна плесен! Симптомите са следните: От горната страна на листа има белезникави петна. По-късно от долната страна петното почернява и се образува черен прах. По-късно листото загива. Можете ли да ми посочите препарат, който да лекува болестта и да е с кратък карантинен срок. Днес напръсках с Топ плюс, но след две седмици ще бера домати и ще ми е необходим подходящ препарат. Благодаря Ви за отделеното време и помощта.

Български фермер отговаря: Няма специално регистриран продукт срещу тази болест. По принцип се препоръчват фунгициди, които са за брашнеста мана и сиво гниене при други култури. Затова е трудно да се ангажираме с продукт и най-вече дали ще е ефикасен. Все пак специалистите препоръчват топсин М - 0. ...

Въпрос изпратен от: nikolaico

Рубрика: Зърнопроизводство

Здр.от къде да намерия координати на билкоизкупвателни пунктове близо до гр.Хасково.По точно изкупвачи на шипка плод, свежи и изсушени.

Български фермер отговаря: При нас няма координати за такива пунктове, но мисля че ако се поразровите в интернет ще намерите. Успех.

Отговор: По симптомите, които описвате, е възможно да става въпрос за болестта фузарийно увяхване при тиквови. Признаците могат да се проявяват във всички фази - особено в цъфтеж и в началото на плододаването. Мерките срещу болестта трябва да са превантивни. Третира се няколко пъти с топсин М 70ВДГ: преди пикиране, след разсаждане и 10 дни след разсаждане. Профилактично може да полеете здравите растения с по 1 литър разтвор от 0,1% топсин М.
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.