Ягоди

Въпрос изпратен от: Marina

Рубрика: Растениевъдство

Здравейте! Подариха ми семена на ягоди. Можете ли да ме насочите как и кога се сеят? Благодаря предварително!

Български фермер отговаря:

Семената засейте рано напролет в плоски съдове. Оставете ги на топло, отвътре на прозореца. Не засипвайте семената с пръстта, а само ги притиснете към нея.

Поливайте ги така, че да поддържате равномерна влажност. Най-късно до 3 седмици семената поникват, а след още няколко седмици те са подходящи за пикиране. В края на май могат да бъдат разсадени навън. 

Разреждане на ракия

Въпрос изпратен от: mitaka_49

Рубрика: В лозята

Двойно преварена ракия - около 70 градуса , преди да се сложи в дъбово буре или в стъклени бутилки с френски чипс трябва ли да се разреди?

Български фермер отговаря:

Ако бурето, в което ще държите ракията, има свободен обем, за да я разредите - можете да го направите. Но по принцип това не е задължително и бихте могли спокойно да я съхраните с този градус, за да отлежава - такъв е отговорът на нашия констултант.

Как се прави замазка

Въпрос изпратен от: гено_димитров

Рубрика: Овошки

От редица години в САЩ се използват т.нар. brush waxes – замазки на базата на битумни емулсии и каучуков латекс – течни и много удобни при присаждане или окастряне на дървета и лози. В България кога ще започне производство или закупуването на този тип замазки – евтини – в САЩ 1 кг струва 11-13 $ Продавани в САЩ замазки, използвани при присаждане и резитба на овошки: amazon.com: 1.Tanglefoot 300000530 1-Quart Tree Wound Pruning Sealer and Grafting Compound: формира сравнително дебел слой,с черен цвят . Базирана на битум замазка, съдържа полибутилен и асфалт. 2. Bonide 225 16-Ounce Brush Top Pruning Sealer. Съдържа петролен асфалт и алифатен петролен разтворител.

Български фермер отговаря:

Г-н Димитров, благодарим за информацията, която споделяте в помощ на колегите си. Възможно е благодарение на вашата информация и в България да се появи внос.

помагаите

Въпрос изпратен от: borislav iliev

Рубрика: В лозята

Моля някои да ми пише. Виното ми удря ще кажеш, че е вкиснало, но какво да правя? Сортът му е ракацител бял. Може ли да се оправи и как. Моля да ми пишете.

Български фермер отговаря:

Оцетното вкисване е една от най-опасните болести по вината. Причинява се от няколко вида оцетно-кисели бактерии. Всичките са аеробни и се развиват при широк достъп на виното до въздуха. Нападат се най-често слабоалкохолни, бедни на екстракт вина, съхранявани в непълни бъчви. Бактериите, причинители напараво превръщат алкохола на виното в оцетна киселина.

ПРИЗНАЦИТЕ: Това са неприятният кисел вкус и специфичният мирис на оцет.

ВНИМАНИЕ: Мнозина не знаят, че развитието на болестта може да започне още по време на алкохолната ферментация, когато тя протича при висока температура (над 35 С). Обикновено това се случва при ферментация с плаваща шапка без периодично разбъркване и потапяне в течната среда.

Предпазни мерки срещу вкисване

Пълни бъчви и маниакална хигиена ще ви гарантират, че няма да ви сполети това чудо

Предпазните мерки срещу вкисването са същите както и при цветясването. Решаващо значение имат прилагането на правилна технология, използване на серен двуокис, поддържане на бъчвите с вино пълни чрез редовно доливане и спазване на почти маниакална хигиена в помещението, съдовете и съоръженията.

В НАЧАЛЕН СТАДИЙ...
Когато болестта е в начален стадий и виното е годно за пиене, процесът може временно да се спре чрез сулфитиране с дози 8-10 г серен двуокис за 100 литра вино. След сулфитирането виното се бистри и филтрира за отстраняване на бактериите.
Третираното вино може да се подобри вкусово, като се купажира (смеси) с друго здраво вино, но трябва бързо да се консумира. Леко вкиснато вино може да се подобри до известна степен, като се прекара през здрави, пресноферментирали джибри. Настойването продължава от 24 до 48 часа, след което виното се оттака и се прехвърля в чиста напушена бъчва. Този начин на лечение е възможен само по време на гроздоберната кампания и непосредствено след нея, когато има здрави джибри.

В НАПРЕДНАЛ СТАДИИ...
Силно вкиснатите вина не подлежат на лекуване. Те са годни за приготвяне на оцет или за изваряване в ракия. За ракия с добри вкусови качества, преди изваряването киселината трябва да се неутрализира. Това се постига, като във виното се внесе натриев бикарбонат (сода за хляб). Количеството на содата зависи от степента на вкисване. Обикновено за 100 л вино са достатъчни 2-3 пакетчета по 100 г.
Неутрализирането може да се извърши и с пепел от огнището. И в този случай достатъчни могат да се окажат 3-4 лопати пепел за 100 л вино, която се внася едновременно със зареждането на казана с виното.

ЛЕК НЯМА...
Опитите за лекуване на вкиснати вина чрез използване на химически средства като натриев бикарбонат, калциев карбонат (мраморен прах) и др. не дават положителни резултати. Внесени във виното, те първо се свързват с винената киселина, която е по-силна от оцетната. Обработеното по този начин вино получава плосък нехармоничен вкус, а оцетният мирис не изчезва.

Лозов разсад

Въпрос изпратен от: Георги Toнчев

Рубрика: В лозята

Имам оформени вече 4 год.лозички/мерло/.Мога ли от тяхни пъчки да произведа нов разсадъчен материал?Кога и как?

Български фермер отговаря:

Вижте вече публикувани отговори на подобни въпроси като вашия:

http://www.bgfermer.bg/Article/1649731

ВЪПРОС: Идеята ми е да нарежа лозови пръчки от харесвани от мен лози и тази зима да ги окореня, за да запълня останалото накрая празно место от лозето. Намислил съм като ги нарежа, да ги сложа в щайги със смес от пясък и земя, да ги полея и наблюдавам. Лошото е, че съм в апартамент и нямам подходящо место, освен в мазето, което зимата е студено и тъмно. Дали ще успея?

ОТГОВОР:Пръчките се вкореняват в тъмни, но топли помещения - има минимални изисквания за температурата, при която протичат биологичните процеси, както за образуване на калус, така и за вкореняване. Температура и влажност са възлови условия за това.

ВЪПРОС:Мога ли да използвам лозови пръчки, които ще нарежа напролет по време на резитбата. Така съм чувал, че е правил дядо ми?

ОТГОВОР:Може да опитате този вариант, но пак се иска топла изба, а и влажна - за да не засъхнат. Напролет ще прецените кои пръчки са подходящи за присаждане или засаждане. Но имайте предвид, че има опасност от частично измръзване на пъпките, затова е по-добре посадъчният материал да се събира от есента.

ВЪПРОС:Мога ли вместо пясък и пръст да използвам дървени трици за резниците?

ОТГОВОР:Много стари хора казват, че триците държат топлина и влага и влияят благоприятно на вкреняването, а и са по-леки от пръстта. Но имайте предвид, че те бързо изстиват, а за самото вкореняване и покълване на лозите е необходима температура по-голяма от 18°С. С две думи - триците стават за килера или балкона, който е остъклен, но са малко рискови за избата.

ИДЕЯ НА ЧИТАТЕЛ: Може да се пробва вкореняване в туба от 5-7 л вода - да е отрязана отгоре и да се напълни с тор, пясък и градинска пръст. Пръчките се забиват в нея, поливат се и още в началото на следващата година може да покарат първи листенца, а лятото да ги засадите на предвиденото място. Пробвал съм този вариант - лятото поливам, наесен вече съм имал лозички.

Краставици

Въпрос изпратен от: shubarkov

Рубрика: Зеленчуци

Здравейте! Интересува ме как се колтучат краставиците. Тъй като за всеки сорт колтученето е различно, бихте ли обяснили за сорта "Гергана", тъй като все още най-масово се засажда в любителските градини? Ще бъде добре ако илюстрирате с някоя снимка или схема. Предварително благодаря!

Български фермер отговаря:

При Гергана всички колтуци на височина 20-25 см от основата се отстраняват, следващите няколко се прекършват на 2 листа и 1 плод, а по-горните - на 2-3 плода. Върхът се прекършва на 10-12 см над телената конструкция. Разклоненията под него - 2-3 на брой, се оставят свободно надолу. Прекършват се едва на 70-80 см над почвената повърхност.

Заек с един тестис

Въпрос изпратен от: fredip

Рубрика: Домашна ферма

Здравейте! Млад мъжки заек при опит да премине през тесен отвор си е самокастрирал единия тестис. Та въпроса ми е: Може ли заек с един тестис да заплоди зайкинята? Поне за едно поколение, след това ще го сменя.

Български фермер отговаря:

Да, можете да го пуснете за разплод.

Обикновено такава "кастрация" се наблюдава, когато в една клетка се отглеждат няколко агресивни мъжки заека. Те се нападат взаимно и могат да останат без тестиси. В такъв случай веднага трябва да се разделят още преди да се е случило най-лошото.

Скъсявате на стара лоза и смесват ли се сортовете грозде

Въпрос изпратен от: evgeni_n

Рубрика: В лозята

Здравейте, имам два въпроса: 1. Имам една стара лоза, стигнала до терасата на втория етаж и ми се налага за я режа (в смисъл да я скъся). Кога да я режа, евентуални преблеми, съвети и т.н.? 2. Засадих три пръчки десертни сортове грозде и в непосредствена близост има лозе с винени сортове. Има ли вероятност винените да влияят на моите? В смисъл да се смесват сортовете...

Български фермер отговаря:

Старата лоза, стигнала до терасата на втория етаж, има за цел, както да декорира, така и да прави сянка. Затова "скрояването" й по това време е малко по-различно от класическата резитба, която се прави по време на Трифон Зарезан.

Нашият съвет е сега да премахнете прекалено дългите, повредени, изсъхнали, склонни към пречупване пръчки, както и по-старите леторасти.

Един вид да прочистите и да скъсите по ваша преценка.

Напролет е редно да се направи смесена резитба на чеп с 2 очи /пъпки/ и плодна пръчка с 8-11 очи, за да предизвикате и плододаване. Тогава подробно ще обясним това във вестника.

По втория въпрос - няма проблем близостта на десертни с винени сортове.

Комбинация за последно пръскане на лозя

Въпрос изпратен от: ivankaynarov

Рубрика: В лозята

Може ли последното пръскане на лозята да бъде с Верита, Бай Фидан , Топсин М70 и Децис или трябва да бъде в някаква друга комбинация ?

Български фермер отговаря:

Възможно е да бъде с фунгицидите и инсектицидите, които досега сте ползвали, като е хубаво да ги редувате.

През август е желателно да се напръска срещу сиво гниене с Топсин. Наближава беритбата, затова ви напомняме да прочетете карантинните срокове на препаратите и да ги спазвате. Желаем ви берекет.

Падат плодовете на райска ябълка

Въпрос изпратен от: zhanna

Рубрика: Овошки

Здравейте! Имам в двора 10 годишна райска ябълка. Пролетта цъфтя и върза обилно, но от две седмици плодовете падат видимо здрави и почти нищо не остана по дървото. Моля за съвет.

Български фермер отговаря:

За съжаление не давате достатъчно подробности. Причините може да са различни. Споменавате обаче, че дръвчето е образувало много плодове. Често в такива случаи голяма част от плодовете опадват.

Съветът ни е следващата година да контролирате плододаването чрез подходяща резитба, както и разреждане на плодовете, ако има нужда.

Отговор:

Семената засейте рано напролет в плоски съдове. Оставете ги на топло, отвътре на прозореца. Не засипвайте семената с пръстта, а само ги притиснете към нея.

Поливайте ги така, че да...

видео
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.