Пръскане на лози

Въпрос изпратен от: гено_димитров

Рубрика: В лозята

Бихте ли посочили с конкретно кои фунгициди може да се смесят Фоликур 250ЕВ/25ВГ и Фунгуран 50ВП. Предварително благодаря за отговора.

Български фермер отговаря:

Отговор:
Фоликур 250 ЕВ е фунгицид за борба с оидиум /рашнеста мана/ по лозята и може да се смесва с всички препарати за борба с маната и сивото гниене по лозата, включително и с Фунгуран 50 ВП, който е препарат за борба срещу маната по лозата.
Фунгуран 50ВП е фунгицид за борба срещу маната по лозата и може да се смесва с всички фунгициди за борба с оидиума и сивото гниене по лозата.

субсидии

Въпрос изпратен от: ivka_ivanova

Рубрика: Агробизнес

Здравейте знаете ли кога ще превеждат парите по СПП и за зелените плащания.Благодаря предварително.

Български фермер отговаря:

Здравейте, засега можем да ви дадем единствения отговор, който имаме от МЗХ - по график е предвидено зелените плащания, и по точно преводите по тях, да стартират през месец май 2016 година.
За това е дал дума фонд "Земеделие", когато направи индикитивен график на плащанията с дати за 2016 година.

пръскане на череши

Въпрос изпратен от: dianaa

Рубрика: Овошки

С какво се пръскат черешите във фаза бял бутон срещу мъхнат бръмбар и черешов хоботник?

Български фермер отговаря:

Срещу черешов хоботник могат да се използват нуреле дурсбан – 0.08%, децис 25ЕК – 0.05% и др.

Срещу мъхнатия бръмбар се третира със същите продукти, но когато плътността е 3-5 броя/100 розетки или 5% повредени съцветия.

Препарати

Въпрос изпратен от: Emil91

Рубрика: Овошки

Здравейте! Цветните пъпки на ябълките ми са леко проядени отгоре. Мисля че е хоботник. С какво да пръскам? Трябва ми нещо безвредно за пчели, ако е на билкова основа, още по-добре. Благодаря Ви и спорна седмица.

Български фермер отговаря:

Възможните неприятели са няколко, освен хоботник. За съжаление, не трябва да пръскате по време на цъфтежа, няма подходящи продукти за този период.

Може да третирате след цъфтежа с: дека ЕК – 30-50 мл/дка, дурсбан 4 ЕК – 0.2%, децис 2.5 ЕК – 0.03% и др.

Соя

Въпрос изпратен от: jivka

Рубрика: Зърнопроизводство

Соята признава ли се като трета култура? Ще сея слънчоглед, засяла съм пшеница и ще оставам площи с угар.

Български фермер отговаря:

Соята е сред културите, която има право на зелени плащания, ако питате за това. Ако въпросът ви не е за зелените плащания, уточнете за какво е.

Систан Екозом

Въпрос изпратен от: shubarkov

Рубрика: Овошки

През миналата година Систан супер бе заменен от Систан Екозом, койтои Вие представихте в статия. Срещам проблем с дозирането на разтвора! БРАШНЕСТА МАНА, КАФЯВО ГНИЕНЕ по праскови, нектарини, кайсии и сливи - 65 - 200 мл/дка Въпросът ми е кога се прилагат 65мл. на декар и кога 200мл. на декар? И каква доза да приложа в предцъфтежното пръскане? Предварително благодаря!

Български фермер отговаря:

Систан Екозом е разрешен при праскови, нектарини, кайсии и сливи срещу брашнеста мана и кафяво гниене в доза 150 мл/дка, пише в каталога на фирмата производител. Моментът на третиране е от фаза край на цъфтеж до фаза нарастване на плода, превантивно или при откриване на първите симптоми на заболяването.

Изплащане на рента

Въпрос изпратен от: ccacheva

Рубрика: Агробизнес

Има ли институция, която да санкционира арендаторите, които не изплащат рента, а получават субсидии? Землището е Горски Горен Тръмбеш, Великотърновски окръг.

Български фермер отговаря:

Съжаляваме за ситуацията, в която сте изпаднали, но по принцип законодателят не е предвидил друга институция за целта, за която питате, освен съда.

Рентата е резултат от договор между Вас и арендодателя и в случай на спор, той трябва да бъде отнесен в съда.

Неплащането на рента обаче може да стане повод и причина от Ваша страна при завеждане на съдебен иск да пожелаете и разтрогване на договора.

Препарат против трева в овощна градина

Въпрос изпратен от: valenti8762

Рубрика: Овошки

Има ли добър препарат против трева в овощна градина и става ли да се наръси сега?

Български фермер отговаря:

Да, по принцип има хербициди, които могат да се използват в овощни градини. Продуктът обаче се избира в зависимост от видовете плевели, както и овощните култури. Не може да се дава препоръка по принцип.

Парафинови смеси за облагородяване на лозички

Въпрос изпратен от: Polya

Рубрика: В лозята

Здравейте, Интересувам се от къде мога да закупя парафинови смеси за облагородяване на лозички? Има ли вариант те да се заменят с нещо друго при присаждането на калемите? Предварително благодаря за отговора Ви

Български фермер отговаря:

Здравейте, засега мога да Ви отговоря, че моето проучване сочи, че парафиновите смеси вече не се намират по селскостопанските аптеки и не се произвеждат у нас, а ги има само от внос...Продължавам да търся източник на информация, но това, което е сигурно е, че ги внасят овощарските разсадници и ако имате в съседство такъв, обърнете се към него...

Ягоди

Въпрос изпратен от: Marina

Рубрика: Растениевъдство

Здравейте! Подариха ми семена на ягоди. Можете ли да ме насочите как и кога се сеят? Благодаря предварително!

Български фермер отговаря:

Семената засейте рано напролет в плоски съдове. Оставете ги на топло, отвътре на прозореца. Не засипвайте семената с пръстта, а само ги притиснете към нея.

Поливайте ги така, че да поддържате равномерна влажност. Най-късно до 3 седмици семената поникват, а след още няколко седмици те са подходящи за пикиране. В края на май могат да бъдат разсадени навън. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Повече от час се чака при преминаването през ГКПП "Маказа", съобщи кметът на Кирково Шинаси Сюлейман. Той допълни, че трафикът е бил засилен още от ранните часове, но задръстванията са започнали след 9 ч. "Отворени са и двете ленти на пункта, а гранична полиция прави всичко възможно да извършва проверките по-бързо,

В своя нов Доклад за прозрачността социалната мрежа фейсбук разкрива, че през 2015 г. е получила две искания от властите в България за разкриване на данните на потребители. И двете искания са били през първата половина на годината и са били изпълнени от социалната мрежа, пише "Инвестор". Почти две трети от заявките за данни,

Бионсе откри световното си турне "Formation World Tour" с грандиозно шоу в Маями и намали напрежението около слуха за срив в отношенията й с Джей Зи. Поводът за притеснението беше новата песен на изпълнителката „Lemonade”, в която звездата загатна за изневяра, а феновете веднага посочиха с пръст нейния съпруг Джей Зи.

Отговор:

Отговор:
Фоликур 250 ЕВ е фунгицид за борба с оидиум /рашнеста мана/ по лозята и може да се смесва с всички препарати за борба с маната и сивото гниене по лозата, включително и с Фунгуран 50...

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.