Защокапят ябълките

Въпрос изпратен от: mar_sl58

Рубрика: Овошки

Имам ябълкова градина.Забелязвам капане на здрави ябълки.Дръжката е като отрязана.Моля за съвет какви мерки да предприема. Предварително Ви благодаря.

Български фермер отговаря:

Не давате подробно описание на ябълковите дръвчета. Но по принцип окапването на плодовете е нормален процес. В повечето случаи се дължи на това, че дръвчето, особено ако е младо, не може да изхрани образуваните завръзи (плодове) и те опадват постепенно.

Няма как да задържите насила плодовете. Мярката, която трябва да предприемете, е да натоварвате правилно дръвчетата с подходяща резитба.

Ябълки

Въпрос изпратен от: tskonov

Рубрика: Овошки

Разреждат ли се плодовете на ябълките, кога и на какво разстояние?

Български фермер отговаря:

Да, ако целите получаване на по-едри плодове, трябва да направите прореждане. То обаче се извършва още на фаза завръз, т.е. когато плодовете са по-малки. Най-късно когато са с големина на орех.

Домати

Въпрос изпратен от: mari_74

Рубрика: Зеленчуци

Какво предизвиква увиването на върха на доматите,почерняването му и в последствие изсъхването на растението.По стъблата също има черни ивици.

Български фермер отговаря:

Описанието не е достатъчно, за да се определи с точност заразата. По принцип завиването е симптом на някои вирусни болести, но не само. Това че по стъблото се появяват черни ивици и растението изсъхва, може да се предполага, че е нападнато от жилкова некроза.

Всички вирусни болести не се лекуват. Води се превенция, като се пръска срещу листни въшки.

Ягоди

Въпрос изпратен от: bobicska

Рубрика: Растениевъдство

Здравейте имам ягоди сорт Нова горела. Интересуваме следният въпрос:понеже ягодите са на 3 години и в някой от дупките има по няколко коренчета трябва ли да остане само по едно коренче или не е хубаво да се премахват другите. Също така след като привърши плододаването по колко листа се остават на корен.Благодаря ви предварително.

Български фермер отговаря:

Може да размножите ягодите като разделите растенията, ако те образуват малко ластуни. Не е задължително да премахвате листа след плододаването. Достатъчно е да изчистите изсъхналите, за да не гният.

Обърках разсада

Въпрос изпратен от: Christova

Рубрика: Зеленчуци

Как да разпозная кой разсад е краставица и кой -тиквичка, обърках кофичките, а си приличат много?

Български фермер отговаря:

Тиквичките имат по развита коренова система, по нея можете да различите разсада.

vapros

Въпрос изпратен от: metodi

Рубрика: Животновъдство

imam svinq maika koqto sega i e vtoroto prasilo i ve4e zakasnqva sas 3 dena utre e 4 tiq i nz kakvo da napravq

Български фермер отговаря:

Бременността при свинете продължава средно 114-115 дни (три месеца плюс три седмици, плюс три дни). Продължителността на бременността се изчислява от деня на последното покриване до деня на опрасването, като последният не се брои. По принцип при колкото по-добри условия на хранене и отглеждане на майката се развиват зародишите, толкова по-бързо се оформят и толкова по-къс е периодът на бременност. Нормалните отклонения от средната продължителност на бременността, без съществени отрицателни последици за прасилото са в границите от 119 до 110 дни, а крайните отклонения - между 104 и 133 дни. При свинете майки с по-висока плодовитост бременността е по-кратка. През зимния период бременността е по-кратка, а през лятото по-продължителна.

Така че закъснението при вашата свиня е в рамките на нормалното.
Осигурете на свинята пълно спокойствие. Не й давайте обемисти фуражи, а само ярма - 3-4 кг дневно, разредена с топла вода.
И едва след като опрасването започне - наблюдават се контракции, може да се стимулира с инжектиране на окситоцин - 4-5 мл, периодично пред половин час.

засаждане на рози в лозя

Въпрос изпратен от: Petar_Ivanov

Рубрика: В лозята

Какъв сорт рози се сеят във лозов масив? Каква роля има розата в отглеждането на лозя? Благодаря ви предварително!

Български фермер отговаря:

Не можем да Ви отговорим какъв сорт рози да засадите в лозовия масив, може би това ще ви кажат специалисти по етерично-маслените култури...
Но това, което знаем, и което носи легендата из българските земи, а и някои специалисти твърдят, че е достоверно, е че ако в покрай лозов масив се засадят рози, те стават индикатор за болестите в лозето, защото страдат от еднакви болести.
Конкретно става дума за опасната брашнеста мана.
Розата първа я прихваща и щом започне да страда, значи идвало ред за пръскане на лозето.

Пръскане на лози

Въпрос изпратен от: гено_димитров

Рубрика: В лозята

Бихте ли посочили с конкретно кои фунгициди може да се смесят Фоликур 250ЕВ/25ВГ и Фунгуран 50ВП. Предварително благодаря за отговора.

Български фермер отговаря:

Отговор:
Фоликур 250 ЕВ е фунгицид за борба с оидиум /рашнеста мана/ по лозята и може да се смесва с всички препарати за борба с маната и сивото гниене по лозата, включително и с Фунгуран 50 ВП, който е препарат за борба срещу маната по лозата.
Фунгуран 50ВП е фунгицид за борба срещу маната по лозата и може да се смесва с всички фунгициди за борба с оидиума и сивото гниене по лозата.

субсидии

Въпрос изпратен от: ivka_ivanova

Рубрика: Агробизнес

Здравейте знаете ли кога ще превеждат парите по СПП и за зелените плащания.Благодаря предварително.

Български фермер отговаря:

Здравейте, засега можем да ви дадем единствения отговор, който имаме от МЗХ - по график е предвидено зелените плащания, и по точно преводите по тях, да стартират през месец май 2016 година.
За това е дал дума фонд "Земеделие", когато направи индикитивен график на плащанията с дати за 2016 година.

пръскане на череши

Въпрос изпратен от: dianaa

Рубрика: Овошки

С какво се пръскат черешите във фаза бял бутон срещу мъхнат бръмбар и черешов хоботник?

Български фермер отговаря:

Срещу черешов хоботник могат да се използват нуреле дурсбан – 0.08%, децис 25ЕК – 0.05% и др.

Срещу мъхнатия бръмбар се третира със същите продукти, но когато плътността е 3-5 броя/100 розетки или 5% повредени съцветия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ако срещу него се изправи новият лидер на БСП Корнелия Нинова, за нея биха гласували 14,2% от българите Втора е Фандъкова. Мая Манолова и Томислав Дончев засега получават еднаква подкрепа ГЕРБ е първа сила при евентуален предсрочен вот с 28% подкрепа, показва проучване на “Сова-Харис” от края на юли.

Първата му среща с Тодор Живков е на тавана, където се печатал нелегално “Работническо дело” Бившето соцвеличие Григор Стоичков за 12 години на поста вицепремиер успя да завърши знакови строителни обекти като НДК, Централна гара и новите жилищни комплекси на Варна, но най-големият му грях като управник ще остане престъпното мълчание за Чернобил.

Без срещи с партньорите идната сряда, те не приеха “призовката” на Нинова БСП ще каже кандидатите си за президент и вицепрезидент на 14 август. Това обяви соцлидерът Корнелия Нинова по време на национално съвещание на партията в Габрово. Националният съвет ще одобри кандидатпрезидентската двойка сред няколко варианта,

Отговор:

Не давате подробно описание на ябълковите дръвчета. Но по принцип окапването на плодовете е нормален процес. В повечето случаи се дължи на това, че дръвчето, особено ако е младо, не може да изхрани...

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.