Краставици

Въпрос изпратен от: shubarkov

Рубрика: Зеленчукова градина

Здравейте! Интересува ме как се колтучат краставиците. Тъй като за всеки сорт колтученето е различно, бихте ли обяснили за сорта "Гергана", тъй като все още най-масово се засажда в любителските градини? Ще бъде добре ако илюстрирате с някоя снимка или схема. Предварително благодаря!

Български фермер отговаря:

При Гергана всички колтуци на височина 20-25 см от основата се отстраняват, следващите няколко се прекършват на 2 листа и 1 плод, а по-горните - на 2-3 плода. Върхът се прекършва на 10-12 см над телената конструкция. Разклоненията под него - 2-3 на брой, се оставят свободно надолу. Прекършват се едва на 70-80 см над почвената повърхност.

Заек с един тестис

Въпрос изпратен от: fredip

Рубрика: Домашна ферма

Здравейте! Млад мъжки заек при опит да премине през тесен отвор си е самокастрирал единия тестис. Та въпроса ми е: Може ли заек с един тестис да заплоди зайкинята? Поне за едно поколение, след това ще го сменя.

Български фермер отговаря:

Да, можете да го пуснете за разплод.

Обикновено такава "кастрация" се наблюдава, когато в една клетка се отглеждат няколко агресивни мъжки заека. Те се нападат взаимно и могат да останат без тестиси. В такъв случай веднага трябва да се разделят още преди да се е случило най-лошото.

Рязане на стара лоза

Въпрос изпратен от: evgeni_n

Рубрика: В лозята

Здравейте, имам два въпроса: 1. Имам една стара лоза, стигнала до терасата на втория етаж и ми се налага за я режа (в смисъл да я скъся). Кога да я режа, евентуални преблеми, съвети и т.н.? 2. Засадих три пръчки десертни сортове грозде и в непосредствена близост има лозе с винени сортове. Има ли вероятност винените да влияят на моите? В смисъл да се смесват сортовете...

Кръв в млякото на коза

Въпрос изпратен от: krasimira_1234

Рубрика: Домашна ферма

Защо козата при доенето не всеки път има кръв в млякото, не се пресича, давали сме и витамин С, след като сме се консултирали с ветеринар. Няма отоци. С какво може да я лекуваме? Козата е весела, храни се. Очакваме отговор от вас

Български фермер отговаря:

Няколко може да са причините за поява на кръв в изодяваното мляко. Най-очевидната е разтитие на маситит. Но тъй като пишете, че вимето на козата не е уплътнено, зачервено и, най-важното, болезнено, може да се предположи, че в случая не става дума за мастит.

Втората възможна причина е наличието на слаби кръвоносни съдове на вимето. Често пъти кръв в млякото се появява при неправилно доене. За да укрепите калилярите, давайте на козата калциеви препарати: например креда или калциев фосфат - отначало по 2 супени лъжици в дневната дажба, а след това - по 1 супена лъжица. За заздравяване на капилярите давайте и по 1 ампула витамин С във водата за пиене. Помага и уротропин (на прах) - по 1 чаена лъжичка дневно във фуража.

Огледайте добре вимето. Възможно е при паша козата да го е наранила и тогава също е възможно да има кръв в млякото.

Краставици

Въпрос изпратен от: mitaka_49

Рубрика: Зеленчукова градина

Засях 14 корена гергана, от тях останаха 7. Периодически загиват поединично растенията. Развиват се нормално, цъфтят, започнаха да плодоотдават, но се появява увяхване на цялата листна маса. При отстраняване на растението установих, че стеблото е нормално зелено и коренчетата здрави бели. Частта от стеблото под земята е светлокафява, загнила, водниста и при стискане се развлакнява и къса. Моля за съвет! Поздрави!

Български фермер отговаря:

По симптомите, които описвате, е възможно да става въпрос за болестта фузарийно увяхване при тиквови.

Признаците могат да се проявяват във всички фази - особено в цъфтеж и в началото на плододаването.

Мерките срещу болестта трябва да са превантивни. Третира се няколко пъти с топсин М 70ВДГ: преди пикиране, след разсаждане и 10 дни след разсаждане.

Профилактично може да полеете здравите растения с по 1 литър разтвор от 0,1% топсин М.

здравеите

Въпрос изпратен от: petar19941994

Рубрика: В лозята

Шавит 72 ВДГ може ли да се използва за обикновена мана и за брашнеста мана по лизята или трябва да се добави и друг препарат

Български фермер отговаря:

Можете да пръскате с препарата Шавит 72 ВДГ лозите и срещу мана, и срещу брашнеста мана и не се налага да прибавяте друг препарат.
Дозата за третиране е 20 грама на 10 литра вода.

Моля, помогнете!

Въпрос изпратен от: Gogo H

Рубрика: В лозята

Здравейте. Имам проблем в лозето. Прилагам линкове на две снимки. Проблемите са: - няколко лози тръгнаха зле - лимоненожълти,но не се развиват и в момента - линка със снимката е ( http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=viu1434297566m.jpg ). Втория линк - на една от лозите, които растяха нормално до преди две седмици, но новите леторасти които израстнаха в последствие са жълти, а листата са малки, остри, петуране е широка , недоразвити са и жълтеят ( http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=viu1434297439t.jpg ). Моля, дайте информация за болестта и как да се справя с проблема. Благодаря Ви предварително и оставам с очакване ...

Български фермер отговаря:

Повредата по вашите лози най-вероятно са от микоплазмена болест, която се причинява от цикади, които се пренасят от насекоми.

Тя не се лекува с химически препарати, но лозите могат да се подхранят с листни торове, за да се засилят и преодолеят дефекта.

Освен това трябва да се правят редовни пръскания срещу болестите мана и брашнеста мана, за които редовно пишем във вестник "Хоби фермер".

Допустим е и втори вариант - подобни повреди се получават, когато са използвани хербициди в по-голяма от нормалната доза.

Съветваме ви да направите един листен анализ - можете да занесете листата в лабораторията на Националната служба за съвети в земеделието, за да бъдете най-сигурен за какво става дума и дали това не е проява на дефицит на някои микроелемент.

Домати

Въпрос изпратен от: Стефка7

Рубрика: Зеленчукова градина

Здравейте,пръскала съм с радомил,топаз,нуриле,като изгоряни с цигара са.За белокрилката ползвам моспилан,актара не действа.Помагайте моля.

Български фермер отговаря:

Ридомил голд е регистриран за мана по лозата. Топаз - за борба с брашнеста мана при различни култури.

Нуреле Д, моспилан и актара се използват срещу оранжерийна белокрилка.

За да има ефект, спазвайте дозите и указанията на отделните продукти за употреба.

Спорим с мой познат

Въпрос изпратен от: Joro_78

Рубрика: Зеленчукова градина

Въпросът ми е следния....възможно ли е в България,оранжейно произведени домати да са на пазара в периода ноември-януари месец.Как високите температури през периода на засаждане,не увреждат расъда.Охладителна инсталация как влияе на растенията?

Български фермер отговаря:

По принцип, ако оранжерията е високотехнологична, всичко е възможно. Външните фактори на средата не оказват никакво влияние върху културите вътре в съоръжението. А вътрешните – температура, влажност на въздуха, както и на почвения субстрат, се контролират прецизно и според фазата на развитие на растенията.

Краставици и домати

Въпрос изпратен от: ivankaynarov

Рубрика: Зеленчукова градина

Здравейте , Забелязах бели петна като паяжина по някой от листата на краставиците и доматите . Опитах се да ги махна , но не мога да ги изтрия. Може ли да ми кажете каква е тази болест и с какъв препарат трябва да се пръска против нея ?

Български фермер отговаря:

По описанието, което давате, най-вероятно става въпрос не за болест, а за неприятел. Паяжинките подсказват, че растенията са нападнати от обикновен паяжинообразуващ акар.

Срещу него може да използвате продуктите Би-58 - 0.1%, ним азал Т/С - 0.3, нисоран 5 ЕК – и др.

Отговор:

При Гергана всички колтуци на височина 20-25 см от основата се отстраняват, следващите няколко се прекършват на 2 листа и 1 плод, а по-горните - на 2-3 плода. Върхът се прекършва на 10-12 см над...

БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.

;