vapros

Въпрос изпратен от: metodi

Рубрика: Животновъдство

imam svinq maika koqto sega i e vtoroto prasilo i ve4e zakasnqva sas 3 dena utre e 4 tiq i nz kakvo da napravq

Български фермер отговаря:

Бременността при свинете продължава средно 114-115 дни (три месеца плюс три седмици, плюс три дни). Продължителността на бременността се изчислява от деня на последното покриване до деня на опрасването, като последният не се брои. По принцип при колкото по-добри условия на хранене и отглеждане на майката се развиват зародишите, толкова по-бързо се оформят и толкова по-къс е периодът на бременност. Нормалните отклонения от средната продължителност на бременността, без съществени отрицателни последици за прасилото са в границите от 119 до 110 дни, а крайните отклонения - между 104 и 133 дни. При свинете майки с по-висока плодовитост бременността е по-кратка. През зимния период бременността е по-кратка, а през лятото по-продължителна.

Така че закъснението при вашата свиня е в рамките на нормалното.
Осигурете на свинята пълно спокойствие. Не й давайте обемисти фуражи, а само ярма - 3-4 кг дневно, разредена с топла вода.
И едва след като опрасването започне - наблюдават се контракции, може да се стимулира с инжектиране на окситоцин - 4-5 мл, периодично пред половин час.

засаждане на рози в лозя

Въпрос изпратен от: Petar_Ivanov

Рубрика: В лозята

Какъв сорт рози се сеят във лозов масив? Каква роля има розата в отглеждането на лозя? Благодаря ви предварително!

Български фермер отговаря:

Не можем да Ви отговорим какъв сорт рози да засадите в лозовия масив, може би това ще ви кажат специалисти по етерично-маслените култури...
Но това, което знаем, и което носи легендата из българските земи, а и някои специалисти твърдят, че е достоверно, е че ако в покрай лозов масив се засадят рози, те стават индикатор за болестите в лозето, защото страдат от еднакви болести.
Конкретно става дума за опасната брашнеста мана.
Розата първа я прихваща и щом започне да страда, значи идвало ред за пръскане на лозето.

Пръскане на лози

Въпрос изпратен от: гено_димитров

Рубрика: В лозята

Бихте ли посочили с конкретно кои фунгициди може да се смесят Фоликур 250ЕВ/25ВГ и Фунгуран 50ВП. Предварително благодаря за отговора.

Български фермер отговаря:

Отговор:
Фоликур 250 ЕВ е фунгицид за борба с оидиум /рашнеста мана/ по лозята и може да се смесва с всички препарати за борба с маната и сивото гниене по лозата, включително и с Фунгуран 50 ВП, който е препарат за борба срещу маната по лозата.
Фунгуран 50ВП е фунгицид за борба срещу маната по лозата и може да се смесва с всички фунгициди за борба с оидиума и сивото гниене по лозата.

субсидии

Въпрос изпратен от: ivka_ivanova

Рубрика: Агробизнес

Здравейте знаете ли кога ще превеждат парите по СПП и за зелените плащания.Благодаря предварително.

Български фермер отговаря:

Здравейте, засега можем да ви дадем единствения отговор, който имаме от МЗХ - по график е предвидено зелените плащания, и по точно преводите по тях, да стартират през месец май 2016 година.
За това е дал дума фонд "Земеделие", когато направи индикитивен график на плащанията с дати за 2016 година.

пръскане на череши

Въпрос изпратен от: dianaa

Рубрика: Овошки

С какво се пръскат черешите във фаза бял бутон срещу мъхнат бръмбар и черешов хоботник?

Български фермер отговаря:

Срещу черешов хоботник могат да се използват нуреле дурсбан – 0.08%, децис 25ЕК – 0.05% и др.

Срещу мъхнатия бръмбар се третира със същите продукти, но когато плътността е 3-5 броя/100 розетки или 5% повредени съцветия.

Препарати

Въпрос изпратен от: Emil91

Рубрика: Овошки

Здравейте! Цветните пъпки на ябълките ми са леко проядени отгоре. Мисля че е хоботник. С какво да пръскам? Трябва ми нещо безвредно за пчели, ако е на билкова основа, още по-добре. Благодаря Ви и спорна седмица.

Български фермер отговаря:

Възможните неприятели са няколко, освен хоботник. За съжаление, не трябва да пръскате по време на цъфтежа, няма подходящи продукти за този период.

Може да третирате след цъфтежа с: дека ЕК – 30-50 мл/дка, дурсбан 4 ЕК – 0.2%, децис 2.5 ЕК – 0.03% и др.

Соя

Въпрос изпратен от: jivka

Рубрика: Зърнопроизводство

Соята признава ли се като трета култура? Ще сея слънчоглед, засяла съм пшеница и ще оставам площи с угар.

Български фермер отговаря:

Соята е сред културите, която има право на зелени плащания, ако питате за това. Ако въпросът ви не е за зелените плащания, уточнете за какво е.

Систан Екозом

Въпрос изпратен от: shubarkov

Рубрика: Овошки

През миналата година Систан супер бе заменен от Систан Екозом, койтои Вие представихте в статия. Срещам проблем с дозирането на разтвора! БРАШНЕСТА МАНА, КАФЯВО ГНИЕНЕ по праскови, нектарини, кайсии и сливи - 65 - 200 мл/дка Въпросът ми е кога се прилагат 65мл. на декар и кога 200мл. на декар? И каква доза да приложа в предцъфтежното пръскане? Предварително благодаря!

Български фермер отговаря:

Систан Екозом е разрешен при праскови, нектарини, кайсии и сливи срещу брашнеста мана и кафяво гниене в доза 150 мл/дка, пише в каталога на фирмата производител. Моментът на третиране е от фаза край на цъфтеж до фаза нарастване на плода, превантивно или при откриване на първите симптоми на заболяването.

Изплащане на рента

Въпрос изпратен от: ccacheva

Рубрика: Агробизнес

Има ли институция, която да санкционира арендаторите, които не изплащат рента, а получават субсидии? Землището е Горски Горен Тръмбеш, Великотърновски окръг.

Български фермер отговаря:

Съжаляваме за ситуацията, в която сте изпаднали, но по принцип законодателят не е предвидил друга институция за целта, за която питате, освен съда.

Рентата е резултат от договор между Вас и арендодателя и в случай на спор, той трябва да бъде отнесен в съда.

Неплащането на рента обаче може да стане повод и причина от Ваша страна при завеждане на съдебен иск да пожелаете и разтрогване на договора.

Препарат против трева в овощна градина

Въпрос изпратен от: valenti8762

Рубрика: Овошки

Има ли добър препарат против трева в овощна градина и става ли да се наръси сега?

Български фермер отговаря:

Да, по принцип има хербициди, които могат да се използват в овощни градини. Продуктът обаче се избира в зависимост от видовете плевели, както и овощните култури. Не може да се дава препоръка по принцип.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пресцентърът на МВР разпространи видео от ареста на кмета на врачанското село Галиче Ценко Чоков.  Вчера сутринта то осъмна блокирано от стотина полицаи и жандармеристи. Екипи на ДАНС и ГДБОП започнаха масови проверки и обиски по явно предварително определени къщи малко след 6 ч. Час след започване на акцията се разбра,

Стойка Петрова спечели сребърен медал в категория до 54 килограма на световното първенство по бокс за жени в Астана (Казахстан). 30-годишната българка загуби на финала от представителката на домакините Дина Жоламан с 0:3 съдийски гласа. Стойка започна колебливо и изглеждаше леко нервна срещу много подвижната и изключително бърза съперничка.

Делото тръгва през юни в Първомай, единият не се признава за виновен 35-годишният Албенко Методиев от Елин Пелин и 24-годишният Борислав Димитров от Горна Оряховица, които направиха удара на годината с телефонна измама, отиват на съд. Те отмъкнаха 575 760 лева от 80-годишната Елена Атанасова от Първомай, която се прочу с прякора Златната баба.

Отговор:

Бременността при свинете продължава средно 114-115 дни (три месеца плюс три седмици, плюс три дни). Продължителността на бременността се изчислява от деня на последното покриване до деня на...

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.