Как да предпазя овцете си от копитен гнилец?

01 август 2011
Домашна ферма
0
4260
 

Тодор Петров от Харманли:

Как да предпазя овцете си от копитен гнилец?

Специалистът обяснява

За предпазване от копитен гнилец кошарите трябва да бъдат построени на високи, сухи и отцедливи. Необходимо е в помещенията редовно да се осигурява суха постеля, за да не се разкалват. Кошарите да се почистват и дезинфекцират напролет и наесен, като се изкопава подът и се изхвърлят напластяванията.

ИЗБЯГВАЙТЕ ВЛАЖНИ И МОЧУРЛИВИ ПАСИЩА И ВОДОПОИ
Копитата на овцете трябва редовно да се почистват и подрязват. Новодоставените овце и кочове задължително се поставят под 30-дневна карантина.

В заразеното стопанство се налага карантина, като ЗАБОЛЕЛИТЕ ОВЦЕ СЕ ОТДЕЛЯТ ОТ СТАДОТО и се лекуват до пълното им оздравяване. Правят се бани на копитата през 7 дни по указание на ветеринарния лекар. Всекидневно се правят прегледи на всички овце за откриване на новозаболелите. Районират се пашата и водопоите за отделните стада от селището.

КОШАРИТЕ СЕ ПОЧИСТВАТ И ДЕЗИНФЕКЦИРАТ.
Торът се компостира за биотермично обезвреждане. Пред входа на кошарите се изгражда дезинфекциозна площадка, през която преминават овцете.
Карантината се вдига 30 дни след оздравяване или умиране на последното болно животно.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
1539
0

Животните могат да се хранят със семена, загубили кълняемостта си Така че от полза могат да ви бъдат всички стари семена или такива, за които от опит знаете, че не поникват.

1215
0

Киснете във вода дъбовия жълъд Често сме ви напомняли, че дъбовият жълъд съдържа дъбилни и горчиви вещества. Затова трябва неколкократно да го киснете във вода за да го обезгорчите.

1494
0

пита читателят ни Стоян Димитров от Хасково, който е млад пенсионер и от миналото лято отглежда животни Съветът на специалистите е младите животни да се стрижат за първи път на 6-7-ия месец,

1188
0

Признаци, при които трябва да извикате ветеринар Отказва да яде и да пие вода. Диша учестено. Кожата му е с червеникав оттенък. Диария, понякога кървава или с кървави жилки. Ушите му са увиснали.

1233
0

Хранете така мъжките разплодници, че да не отслабнат. Но не бива и да затлъстяват.И двете крайности в живото тегло ще се отразят негативно

Още от Фермер
162
0

Огнището на псевдочума по птиците или т.нар. "Нюкасълска болест" в Кърджалийско е ограничено в рамките на една махала, след като бяха унищожени 300 домашни птици като мярка за ограничаване на

468
0

Вероятността 2016 година да бъде най-топлата, откакто се водят метеорологични наблюдения на Земята е много голяма. Това казва в интервю пред „Телеграф” климатологът доц. Георги Рачев.

963
0

220 лева ще струва годишното разрешително за движение на тежка земеделска техника по републиканската пътна мрежа, съобщиха пред „Труд“ от Агенция „Пътна инфраструктура“.

99
0

Затворен за движение на ТИР – ове е ГКПП „Кулата - Промахон“, леките коли, микробусите и автобусите се пропускат. Това съобщиха от МВР пред "Фокус". Забраната за преминаване на тежкотоварни

99
0

150 иглолистни дървета бял бор са били отсечени незаконно на територията на „Държавно горско стопанство Гърмен“. Контрабандният добив е бил разкрит от контролно звено на Югозападното държавно

Отговор:

Семената засейте рано напролет в плоски съдове. Оставете ги на топло, отвътре на прозореца. Не засипвайте семената с пръстта, а само ги притиснете към нея.

Поливайте ги така, че да...

видео
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.