Повече обвързани плащания ще подкрепят селските райони. Това стана ясно от участието на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в периода 23–25 септември 2018 г. във Виена, Австрия.

Дискусията на министрите се е фокусирала върху документ на австрийското председателство на Съвета на ЕС за приоритетните инструменти на Общата селскостопанска политика (ОСП) за обезпечаване на селскостопанското производство в целия съюз. Разисквания е имало върху ролята на ОСП за адекватна подкрепа на фермерите в усилията им да произвеждат висококачествена и безопасна храна, съобщи пресцентърът на МЗХГ.

В отговор на поставените от председателството въпроси, министър Порожанов е заявил, че прилагането на обвързани плащания с още по-широк обхват и по-голям финансов ресурс ще има положителен ефект за поддържането и развитието на жизнеспособни селски райони.

А прилагането на инвестиционна подкрепа чрез ПРСР ще допринесе за увеличаване на конкурентоспособността на стопанствата, като едновременно с това ще помогне за развитието на биологичното земеделие, енергийната ефективност и иновациите, както и за стимулирането на процеса на обновяване на поколенията.

Министър Порожанов е обърнал внимание, че България настоява за запазване на възможността за прилагане на преходна национална помощ и след 2020 г. с цел поддържане стабилността в подкрепата на земеделските стопани. Прекратяването й би могло да доведе до фалити при част от земеделските стопани в България.