Гергана Младенова

Есенните анемонии носят името японски или съсънки (Anemone hupehensis var. japanese). Те цъфтят от края на лятото до падането на първите слани и за разлика от останалите имат доста внушителни размери. Произходът на тези цветя не е Япония, както може би повечето хора ще предположат. Японските анемонии водят началото си от Китай, но за първи път са култивирани в Япония.

В зависимост от вида кореновата система на тези нежни цветя представлява грудка, удебелени корени или обикновено коренище. Листата в семейството също са разнородни по форма, с овласяване или без. Единственият признак, по който си приличат всички анимонии, са цветовете. Те са с пет, седем или множество венчелистчета, кратни на пет. Тичинките са наредени в ореол около плодниците. Често центърът на цветчетата е обагрен в зелено, жълто или черно. Съсънките са изключителни производители на прашец и нектар. Много насекоми като пчели и пеперуди с радост ги навестяват, за да се хранят. Плодът, в които се съдържат семенцата, е орехче или мехунка в зависимост от вида.

Издръжливи и лесни за отглеждане

Японските анемонии са способни да се приспособят към почти всеки почвен тип, но най-добре ще се чувстват на богата и влажна почва. Хубаво е преди засаждане почвата да се подхрани добре и да се подготви за новата придобивка, като се разрохка и почисти добре.

Съсънките се засаждат през пролетта или есента и не се страхуват от студа. Обичат слънцето, но се справят добре и на частична сянка. Особено добре им се отразяват сутрешното слънце и следобедната сянка. Поливките трябва да са редовни, така че почвата да се поддържа постоянно влажна, но не подгизнала.

Цветето не понася дълготрайни или чести засушавания. Стресовите ситуации се отразяват зле на цъфтежа. За да се предотвратят, около растението може да се мулчира с цветни кори или друг материал, задържащ влагата в почвата.

Подхранване се извършва веднъж месечно през активния сезон. Чрез поддържането на по-висока влажност около растенията може да се появят неканени гости - голи и черупкови охлюви. За да не вредят на цветята, може да се заложат бирени капани или да се използват различни препарати.

Сортове с есенен цъфтеж

Anemone "Dreaming swan"и "Wild Swan" са едни от най-рано зацъфтяващите анемонии - още в средата на лятото. Цветовете са полукичести основно бели със зелен център и много наситен ореол от тичинки. Основата на венчелистчетата се оцветява в розово или лилаво, което създава усещане за двуцветие. Тази серия достига височина от 30 до 60 см.

Anemone hupehensis "Bressingham glow" достига височина до 90 см, а цветовете му са обагрени в тъмно бонбонено розово. Подобен сорт е и "Hadspen abundans".

Anemone hupehensis "Pocahontas" e нисък сорт (30 см) с бебешко розови цветове и отлично представяне в есенната градина.

Anemone x hybrida "Whirlwind" достига височина до 120 см, а цветовете са снежно бели. При подходящи условия цъфтежът му може да продължи повече от 3 месеца.

Anemone x hybrida "Rosenschale" има уникални преливащи цветове. Центърът е по-наситено розов, а към края на венчелистчетата избледнява до почти бяло.

И не забравяйте- цветята обичат хората.