Китайци ще правят екоферма съвместно с българи в родопското село Момчиловци. Фермата с българо-китайска инвестиция ще бъде в землището на Момчиловци и ще произвежда млечни продукти с марка "Момчиловци". Така, освен в Шанхай, тази марка ще се произвежда и у нас. Това стана ясно на фестивала на киселото мляко в родопското село, който се се провежда под патронажа на Министерството на туризма и със съдействието на китайската компания Bright Dairy.Тя произвежда и разпространява на китайския пазар кисело мляко с бранда "Момчиловци" от 10 г., а от 4 г. участва в организацията на едноименния фестивал.

Киселото мляко Momchilovtsi в Китай се произвежда в предприятията на корпорацията, която е държавна в Шанхай - без жива закваска, без лактобацилус булгарикус и без да се обозначава като "българско".

Интересът в Китай е голям най-вече заради факта, че на опаковката пише, че в село Момчиловци има много дълголетници, които се радват на щастлив и спокоен живот вследствие на консумацията на кисело мляко.

На сцената от институт „Конфуций“ – София връчиха тържествено дипломите на около 20 деца и възрастни преминали втория курс по китайски език в селото. Според китайците 10 години по късно сътрудничеството е прераснало до културен обмен, истински празник прославящ здравословния начин на живот, хубавия вкус на киселото мляко.

Фестивалът почетоха секретарят по икономическите въпроси на президента Юлияна Димитрова, зам.- министърът на туризма Любен Кънчев, съветникът по икономическите въпроси към посолството на Китай у нас, кметът на Смолян Николай Мелемов.

Зам.-министър Любен Кънчев заяви, че през 2017 г. България бележи над 42 % ръст на китайски туристи, а страната е посетена от общо 8 милиона и 900 хиляди чуждестранни туристи, а за периода до юли т.г. е над 5.2 милиона чуждестранни туристи, с ръст от 7 % спрямо същия период на м.г.

Отбелязвайки годишнината на сътрудничество между Китай и Момчиловци Председателят на борда на директорите на на китайската компания Пу Шаохуа и кметът на Смолян Николай Мелемов си размениха символично огромни лъжици - калаена и дървена. Фестивалът продължава със зрелищни демонстрации на направата на китайски спагети.

В събота през целия ден на площада в селото ще има изпълнители за народно веселие. Фестивалната програма включва изложения на млечни продукти, народни художествени занаяти, био храни и изложби.На фестивалната сцена ще се проведе и конкурс за красота, на който ще се излъчи новата „Кралица на киселото мляко“.