Белези за начало на беритба

Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

Трябва да се знае кой момент се смята за оптимален, за да се откъснат зрелите гроздове, а също и как да се направи.

Освен измерената захарност на гроздето, всеки лозар разчита и на своя опит, метеорологични условия, степента на зрялост, и усеща кога да бере или изчака.

Кога се изчаква

Например, ако е имало валежи, значително се забавя натрупването на захар и сок в гроздето.

По същия начин липсата на влага оказва отрицателно въздействие върху сладостта и качеството на плода. В допълнение узряването зависи и от състоянието на лозето и начина, по който през годината сме се грижили за него.

Колкото и да е опитен човек, трябва да знае, че плодовете се оглеждат отвън и отвътре и естествено се опитват.

Тъмното грозде се счита за узряло, когато зърната му са боядисани в тъмно синьо или тъмно виолетово. Кожа на зърното с кафеникав цвят показва недостатъчна зрялост.

Белите сортове трябва да са станали като кехлибар или златисти на цвят. Ако плодовете са зеленикави - тогава те все още не са узрели.

Дръжката на чепките трябва да се е втвърдила.

Гроздовете трябва лесно да се откъсват, а не с мъка.

Семената стават светло кафяви и лесно се отделят от целулозата, ако тя е узряла.

Гроздовете трябва да излъчват приятен аромат, характерен за даден сорт или хибрид.

Реколтата винаги се събира в сухи и слънчеви дни. Иначе влагата нанася поражения.

Обилната роса измива восъчната покривка на зърната

А това после пречи и на съхранението.

Събрани след обяд в един хубав ден, зърната имат по-интензивен вкус, който е важен за винопроизводството и за десертните сортове.

Благоприятна температура за гроздобер е 16-20 градуса C

И при най-малки дефекти на лозите се препоръчва селективно отстраняване на болни и засегнати гроздове или зърна, да на се губи после време за сортиране и почистване. Това е вид селективен гроздобер.

И накрая не всяко грозде е подходящо за съхранение

Това зависи от сорта, както и от торенето. То може да се запази в недълбоки щайги или други съдове, постелени с амбалажна хартия, които да стоят на тъмно и прохладно при температура от 0рС до 5рС.

Важно е да се знае, че срокът на съхранение в най-силна степен зависи от агротехниката, която е прилагана при отглеждането. 

Тънкости при гроздобера

Не ги забравяйте, колкото и да бързате

Гроздето се бере след като е достигнало до технологичната си зрялост според предназначението Ц за вино или за съхранение.

Захарността може да се определи, като се вземат проби от гроздов сок и със захаромер се измери процента на захарното съдържание.

Белите сортове трябва да имат захарност от 18 до 21 процента, а червените Ц 20-22 процента.

Бере се след като се вдигне росата.

Преди да се смачка гроздето, ако е много топло, се оставя една нощ да се охлади.

След дъжд сеизчаква поне 2 дни до беритбата, защото се понижава захарното съдържание.

Болните чепки и зърна да не се събират с общия гроздобер, за да не влошат ферментацията и качеството на виното.

Захаромерът е задължителен атрибут, но и окото на лозаря е важно за преценка
Захаромерът е задължителен атрибут, но и окото на лозаря е важно за преценка