От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) припомнят, че в резултат на изследване на 28 овце от стопанство в село Вуково, община Бобошево, обл. Кюстендил, по време на изпълнение на мерките по Програмата за надзор и контрол на болестта бруцелоза по овцете и козите в България за периода 2016-2018г. на 17 септември е получен положителен резултат за бруцелоза при една овца. Лабораторното изследване е извършено от референтната лаборатория на НДНИВМИ - София.
На 18 септември от всички дребни преживни животни в селото са взети кръвни пробни. Резултатите се очакват през следващите няколко дни. До излизане на резултатите от изследванията животните са под карантина.
Заразени с бруцелоза животни могат да предадат болестта и на хората. Това може да стане:
- чрез консумация на необработени храни, получени от болни животни;
- при обслужване на животните;
- при боравене с добити от болни животни суровини и продукти като вълна, кожи и др.
Затова от БАБХ съветват животновъдите да съобщават незабавно на обслужващия ветеринарен лекар за всяко умряло или болно животно, както и за предстоящи транспортирания на животни от едно стопанство в друго.
Термичната обработка на суровото мляко и месо са добра защита срещу причинителя на бруцелоза. Затова за лична консумация в домашни условия млякото трябва да се вари, а месото да е добре изпечено, за да са безопасни;
Коментари