Специално отглеждани патици в Япония се пускат в оризовите полета. Те изяждат всички насекоми и плевели, които вредят на културата. Те дори изяждат семената на плевелите, което означава, че ще има по-малко плевели и през следващия сезон.
Отгледан по този начин, оризът е по-устойчив към тайфуни и екстремно време. И най-важното – дава алтернатива за земеделските стопани да заместят пестицидите.
В страната на изгряващото слънце дори имат име за метода: Аигамо. Патиците унищожават вредителите за оризовите насаждения, но не са опасност за самите растения, ако не станат прекалено големи. Защото за една година угояване, започват да чупят оризовите растения. Така трябва всяка година да се заменят с нови патета, които се пускат през юни и се прибират през септември преди събирането на реколтата.
В Япония техниката е съществувала в далечни времена, но е възродена от преди 20 години.
Забравената древна практика на японското оризовъдство пръв преоткрива 68-годишният Такуо Фуруно през 1988г. И днес десетки птици, патрулират в 6-хектарните му оризови полета. Освен, че се хранят с насекоми и плевели, без да изяждат оризовите растения, навеждането им (за да достигнат плевелите) с помощта на краката окислява водата и разбърква почвата. А също и я торят.
Но не е само това - Фуруно намалява производствените разходи и увеличава производството с около една трета в сравнение със съседите си, които използват химически торове. Той продава и патиците, което му носи допълнителен доход.
С годините събира богат опит, който споделя с книгата си „The power of duck” („Силата на патицата“) издадена през 2000 г. Тя популяризира метода по цял свят, който днес се практикува в Южна Корея, Китай, Виетнам, Филипините, Камбоджа, Лаос, Тайланд, Бангладеш и дори Иран и Куба от над 75 000 фермери.
Този метод е стигнал и до Европа, като за първи път е приложен в южна Франция, провинция Камарг във фермата на Бернард Пижол през 2011г.
Той споделя за БиБиСи: „Големият ми син беше в Япония и като се върна ми каза: Татко, в Япония има нещо брилянтно! Японците прекарват патици в оризището, за да изяждат вредителите. И ти трябва да опиташ!“
ЕС забранява 250 вида пестицидни химически субстанции. Бернард вярва, че бъдещето е в патиците. Досетливият фермер намира начин и как да избегне проблема с порастването на патиците и „изгонването“ им от оризищата. Освен че продава патешко месо, от 2017г. започва да прави и рилет (подобно на пастет), който – както ориза – е със сертификат за био продукт, защитено географско указание и спечелената френска емблема „Качествен занаятчийски производител“.
Тази година французинът е взел в стопанството си нова порода патици – Индийски бегач, които да остават по-слаби по време на "кулинарния им тур".
Коментари