До средата на тази година са загинали повече швейцарски фермери, отколкото през цялата 2017 г.

Консултативен център за предотвратяване на злополуки в земеделието изчислява, че най-малко 30 души са загинали от януари, в сравнение с 23 през предходната година.

Сухата почва е толкова опасна, колкото мократа

Томас Бахман, технически директор на консултативния център, заяви пред Euronews, че необичайно сухият климат тази година е причината за увеличението на смъртните злополуки.

Според Бахман почвата се втвърдява поради сухота и в резултат на лошото сцепление. "Повечето фермери осъзнават опасността от влажните и хлъзгави почви, но дори и засушаването на многобройните стръмни терени в Швейцария е" като сапун "за тракторите и машини, които използват".

Прекалено сухи почви са също толкова опасни, колкото и влажните, каза Бахман, добавяйки, че по-възрастните земеделски стопани са особено изложени на риск, защото "надценяват себе си и се изненадват от трудните почвени условия".

Предпазни колани

Бахман добавя, че призивът за носене на предпазни колани често се пренебрегва. "Коланът е прост, но ефективен инструмент за спасяване на животи", казва той."Законите за движение се прилагат само по пътищата, но не и на полето, на горските пътеки или на стръмния терен."

"Ние изискваме да се използва колана като цяло, в това число и при водачите на трактори на всички повърхности", каза Бахман пред Euronews.

За да се противодейства на тенденцията на увеличаване на броя на смъртните случаи, от центърът планират да засилят проверките и оперативните посещения и вече да изискват от всички шофьори на трактори да използват предпазните колани.