Резултатът е летящ старт на бройлери с ранно хранене и пълно елиминиране на стреса

Таня Демирова

Птицевъдите от Северозападна Европа, които отглеждат бройлери, вече не зареждат еднодневни пилета от люпилните, защото работят по иновативната концепция NestBorn. При нея пилетата се излюпват в самата птицеферма.

Новата птицевъдна сситема осигурява истински летящ старт на бройлерите, тъй като при това естествено излюпване пилетата имат бърз достъп до храна, вода адекватно пространство и светлина. Важно допълнение е и елиминирането на стресовите моменти в люпилнята и по време на транспортирането на еднодневните пилета. Създаването на тези максимално близки до естествените условия е гаранция за ниска смъртност и висока устойчивост на поголовието. Концепцията NestBorn създава една нова практика за хуманно отглеждане на животните. С нея пилетата бройлери растат по-устойчиви на заболявания и в птицефермата не се налага да се използват антибиотици.

Експерти определят новата концепция като истинска революция в птицевъдството

Тя е разработена и патентована от специалисти от белгийско-холандската компания BHV, базирана в гр. Тийнен (Белгия), съобщава Poultry World.

Да видими как работи NestBorn в практиката.

При новата концепция робот поставя 18 000 яйца в час върху легла от стърготини в помещението за отглеждане на бройлерите. Специалистите, разработили концепцията, обясняват, че целта е всеки фермер да може да я приложи без големи инвестиции или корекции в управлението на птицефермата

Робот поставя 18-дневните инкубирани яйца върху меко легло, дебело 5-6 см и широко 2 м, в птицефермата. След това няколко яйца се свързват със сканиращата система Ovoscans. Той измерва температурата във вътрешността на яйцата и във въздуха, както и относителната влажност в реално време. Чрез контролиране на температурата на въздуха яйцата за люпене остават в идеалните граници по време на люпилния период и това свежда до минимум ембрионалната смъртност. Тези данни подпомагат контролирането на процеса на излюпване.

Досега новата концепция вече се прилага в 60 европейски птицеферми: холандски, белгийски, германски и френски.

Един от тези птицевъди е холандецът Робер ван Зутвен, който отглежда бройлери в семейната си птицеферма. Преди две години холандският птицевъд има големи проблеми с чревни ентерококи при поголовието, които се възобновяват във всяко ново стадо.

Нямам никакви проблеми с Enterococcus през последните две години, откакто започнах да прилагам системата NestBorn в своите 14 стада, споделя своя опит Ван Зутвен. Вероятно винаги ще има трудности в някое стадо, но ако се появи някакъв проблем, той наистина е много малък, споделя опитният холандски птицевъд.

Робер ван Зутвен си спомня много добре първите излюпени пилета в птицефермата си.

Отначало си помислих, че пилетата са болни. Те стояха на едно място, когато минавах покрай тях. Но се оказа, че въобще не са стресирани - заради това, че не са преживели стресово транспортиране от люпилнята и заради липсата на температурни разлики при зареждането на ново място. Сега Робер ван Зутвен отглежда 140 000 пилета в три птицеферми. Според него новата система NestBorn има широко приложение в съвременното птицевъдство. Нещо повече, според него съвсем скоро тя може да се превърне в изискване за всички холандски птицевъди.

И това не е случайно.

Люпимостта в птицефермата му е между 97% и 98% т.е. аналогична е на резултатите в промишлените люпилни.

Дори в един инкубатор има малки разлики в температурата, напомня и Ерик Ховен от белгийската птицевъдна компания "Belggroed".

Специалистът обяснява, че преди първото зареждане с оплодени яйца птицефермата се сканира. Това служи за ориентир за настройване на отоплението и вентилацията и къде трябва да бъдат разположени леглата за инкубираните яйца. Специална машина поставя по 45 000-50 000 яйца в час. Те потъват на около една трета в постелята. Можем да отделим повече яйцата за по-добра циркулация на въздуха, уточнява Ховен. А Ван Зутвен споделя, че прибира и брои яйцата, които не се излюпват. Прави и преглед на излюпените пилета, което обикновено се прави в люпилнята.

Не е най-приятната работа, признава холандският птицевъд, но е много важно за уточняване на здравословния статус на поголовието.

На практика това означава, че първата седмица след излюпването на пилетата е по-трудоемка, но това се компенсира от по-плавното развитие им през останалата част от производствения цикъл.

Ван Зутвен е изчислил, че първата седмица е работил с 24 часа повече, отколкото при традиционното отглеждане.

И въпреки че при традиционното зареждане на пилета е по-спокойно все пак първата седмица се създава основата и тя трябва да е добра.

Та нали бройлерите имат само шест седмици за растеж. При тях почти няма възможности за поправяне на птицевъдни грешки.

Все още Ван Зутвен работи с два вида пилета - излюпени в люпилня и в птицефермата. Той обяснява, че докато излюпените в птицефермата пилета никога не се нуждаят от антибиотици, при излюпените в люпилня прилага лечение. Затова той е решил да премине изцяло на люпене на пилета само в птицефермата.

А що се отнася до постигнатото кланично тегло на бройлерите Ван Зутвен не вижда разлика. Но конверсията на фураж се различава с няколко пункта в полза на бройлерите, излюпени на място. Практиката показва, че най-голямото предимство на новата система NestBorn е добрият здравословен статус на отглежданото поголовие и намаляването на стреса.

35 000 яйца се излюпват почти едновременно в птицефермата при температура 34 градуса Снимка: La voix du nord
35 000 яйца се излюпват почти едновременно в птицефермата при температура 34 градуса Снимка: La voix du nord
Няколко яйца се свързват с иновативен овоскоп, който служи за индикатор на ембрионалното развитие
Няколко яйца се свързват с иновативен овоскоп, който служи за индикатор на ембрионалното развитие
При системата NestBorn робот поставя 45 000-50 000 яйца на 18-ия ден от инкубацията върху меки легла в птицефермата Снимка: Фейсбук/Петер Корстиансен
При системата NestBorn робот поставя 45 000-50 000 яйца на 18-ия ден от инкубацията върху меки легла в птицефермата Снимка: Фейсбук/Петер Корстиансен
Робер Ван Зутвен отглежда 140 000 бройлера в три птицеферми. Според него излюпването в самата ферма е много по-ефективно от традиционното. Снимка: Ван Азенфелфт
Робер Ван Зутвен отглежда 140 000 бройлера в три птицеферми. Според него излюпването в самата ферма е много по-ефективно от традиционното. Снимка: Ван Азенфелфт
Излюпените в птицефермата пилета растат бързо и не им трябват никакви антибиотици Снимка: Фейсбук/Петер Корстиансен
Излюпените в птицефермата пилета растат бързо и не им трябват никакви антибиотици Снимка: Фейсбук/Петер Корстиансен