Приберете зеленчуковите култури, подлежащи на осланяване

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

В началото на следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време и температури около и над нормата за втората половина на септември. През първата половина от периода по-голямата част от късните земеделски култури ще приключат развитието си. При късните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна и пълна зрялост, при ориза - масово узряване, при захарното цвекло - техническа зрялост (в тази фаза съдържанието на захари в кореноплода е най-високо). В началото на третото десетдневие при памука и фъстъците ще имаме масово узряване.

В началото на следващата седмица се прогнозира лабилизиране на времето, чувствително понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. Очакваните валежи ще подобрят воднофизичното състояние на почвата в горния слой и условията за сезонни почвообработки. Това важи особено за южните райони на страната, където валежите през първата половина на септември бяха оскъдни - под 5-6 л/кв.м (Сандански, Благоевград, Пазарджик, Хасково). В част от Северна България и Подбалканските полета сумата от валежите бе над 20-25 л/кв.м (София-22 л/кв.м, Враца-21 л/кв.м, Монтана-21 л/кв.м, Лом-29 л/кв.м, Кнежа-54 л/кв.м, Велико Търново-23 л/кв.м, Добрич-29 л/кв.м, Варна-23 л/кв.м, Казанлък-32 л/кв.м). Това е предпоставка за по-качествени предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица и зимни житни култури. В края на второто десетдневие на септември изтича оптималния агротехнически срок за сеитбата на рапицата. В началото на третото десетдневие започва да тече агротехническия срок за сеитбата на ечемика и пшеницата във високите полета.

В края на период във високите полета на Западна България се очакват първите есенни слани, което изисква своевременно прибиране на зеленчуковите култури подлежащи на осланяване. Подходящи условия за приключване жътвата на слънчогледа, за освобождаване на площите от късните окопни култури (царевица, картофи, захарно цвекло, моркови), за прибиране на узрялата зеленчукова, плодова и гроздова реколта ще има в края на тази седмица.

При есенно-зимните сортове ябълки и круши за редуциране на късните зарази от струпясване (патогенът се развива и по време на съхранение на плодовете), 15-20 дена преди беритбата се препоръчва третиране с подходящ за целта фунгицид: флинт макс ВГ - 0,02%, санкоцеб 80 ВП - 0,3%, скор 250 ЕК - 0,02% и др.

Дюлята, един от късно зреещите овощни видове, много често през септември се напада от късно кафяво гниене. При констатирана зараза растително-защитните пръскания срещу патогена трябва да продължават до встъпване на плодовете в беритбена зрялост. При сухо време третирайте с контактни медсъдържащи фунгициди: купроцин супер М - 0,2%, фунгуран ОН 50ВП - 0,2%, шампион ВП - 0,3%. При влажно време и при поява на първите признаци на болестта се препоръчва употребата на системни фунгициди: фоликур 250ЕВ-0,04%, топсин М - 0,1%, хорус 50ВГ-0,045%.