Имам срещи с големите търговски вериги и това, което получавам като уверения до момента е, че хлябът, който се продава, няма да има надценка за печалба, калкулирана в цената му, а само надценка, която да покрива праг и разходите. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов пред Нова телевизия.

Той обясни, че самите вериги са регулатори на бранша. Идеята му е да се направи обща среща за пазарния сектор и с премиера. Порожанов обясни, че основната препоставка е нарастването на цената на пшеницата, която е скочила с близо 18-20% от 290 лв. в началото на сезона до 350 лв.

Има много сив сектор в производството на хляба, който работи без да плаща ДДС, допълни министърът. Ако се намали ставката, това би дало възможност този сив сектор да излезе на светло, коментира Порожанов и даде да се разбере, че той е за намаляването на ДДС-то на храни от първа необходимост.

В повечето страни има 2 или 3 ставки за различните продукти, но по отношение на ДДС-то у нас решението е на Министерството на финансите, то трябва да направи оценка, допълни министърът.

Оградата с Румъния е достатъчно надеждна, за да спре движението на животни, включително на диви прасета, към България, и то в точния момент. В Румъния на километър от Силистра вече има заболели прасета, там болестта много бързо се придвижи от северната граница, коментира още Порожанов.

По искане на индустриалните ферми ще създадем пръстен около тях, за да няма и домашни прасета. Защото заразяването им би създало проблеми, обясни министърът.

Фермата на Ани Петрова в Болярово не отговаря на изискванията за животновъден обект и най-вероятно ще им бъде отнет статута, предположи Порожанов. От петък насам там са умрели 11 животни, вече са взети проби, но са необходими кръвни такива от цялото стадо.

Там са събрани хора, които объркаха тази жена. Нейното поведение би блокирало вдигането на забраната като цяло в тези 7 общини, допълни министърът.

Законът трябва да бъде приложен със силови действия, но това не е приятно. А и много хора само това чакат в момента, за да има провокации, каза още Порожанов.