Бъдещето на фермерските пазари обсъждат утре в София по инициатива на Фондация "Биоселена", организатор на седмичния Фермерски фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!" пред МЗХГ. 

На събитието специализирани организации ще споделят опит и съвети за усъвършенстване. Част от въпросите, които ще обсъждат са: правила за организиране на фермерски пазари, критерии за участие, контрол и самоконтрол, такси и достъп на малките производители към пазарите. Кои административни процедури трябва да бъдат облекчени, каква е ролята на държавните институции и общините, както и конкретни предложения за предоставяне на открити площи от общините са също важни теми в дискусията.

Целта на организаторите Биоселена е да се създадат общоприети Правила за организиране на фермерските пазари, които да бъдат прилагани в София и страната. 

В дискусиите са поканени представители на Министерството на земеделието, храните и горите, Столична община и районни администрации в София, както и представители на организатори на фермерски пазари в София, Пловдив, Варна и други градове. Ще бъде чут и гласът на производители и сдружения на производители, които участват на фермерски изложения.

Семинарът „Фермерските пазари – настояще и бъдеще“ ще се проведе на 19 септември (сряда) от 13:00 ч. в хотел „Централ“, бул. „Христо Ботев“ 52.  Вестник "Български фермер" е медиен партньор.