Официалният ветеринарен лекар не е бил допуснат да извърши проверка във връзка с получен сигнал от Ана Петрова, пълномощник на Христо Христов, за наличие на три умрели овце в тяхното стопанство в град Болярово, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Впоследствие е подаден сигнал и на спешен телефон 112 за осем умрели животни в същия обект. Предвид това, че фермата е огнище на чума по дребните преживни животни, но липсваше възможност да бъдат приложени ефективни мерки срещу овладяването на заразата в продължение на повече от два месеца, се свиква спешно заседание на областната епизоотична комисия в град Ямбол. То ще се проведе на 18 септември от 11 часа в Областната администрация Ямбол.

Епизоотологичното проучване от Областната дирекция по безопасност на храните - Ямбол, показа, че появата на чумата по дребните преживни животни в страната се дължи на нелегален внос на животни от Турция - мъжки разплодници и овчарско куче порода Кангал, което е грубо погазване на международно договорените правила за търговия с животни.