„Имаме потенциал за развитие на европейско селско стопанство“, убеден е Николай Стефчов, Агробизнесмен на България за 2017 г., управител на фирма „Агритоп“

Когато говорим за успешен бизнес в животновъдството, няма как да не се сетим за фирма „Агритоп“ - компания с иновативно мислене и новаторски подход, която 15 години внедрява печеливши решения в сектора.

Започват дейността си през 2002 г. със скромен екип от четирима души, а сега вече са близо 50. Екип от професионалисти, изградили сегашния облик на фирмата, прилагащи успешния модел в животновъдството. Това донесе в края на миналата година престижната награда «Агробизнесмен на България» на собственика и управител на фирмата Николай Стефчов.

„Агритоп“ демонстрира силен стремеж за утвърждаване на нова визия и продуктивност на българското животновъдство. „Имаме потенциал и всички предпоставки да развиваме европейско селско стопанство. Животновъдството може да бъде печеливш бизнес, но трябва да се действа разумно. Фермата е едно предприятие и като такова то трябва да е работещо и печелившо. Това означава инвестициите в него да са разумни и рентабилни“, това заявява г-н Стефчов в началото на нашия разговор за картината в сектора ...

- Успяха ли да се модернизират българските фермери?

- Безспорно този процес започна и се развива все повече. Както във всеки друг бизнес, така и тук ти се налага да се модернизираш, да инвестираш, да си в крак с новостите, да внедряваш нови технологии и решения. Все повече са фермерите, които имат инвестиционни намерения за модернизация и разширение на фермите си. Това вече не е рядкост, защото те се стремят да произвеждат повече с по-малко работна ръка, което води до повишения интерес към механизиране и модернизиране.

Много са земеделците с дългосрочна визия и план за развитие и работят за реализирането му. Те правят бизнес в животновъдството и искат възвръщаемост на инвестициите, което може да се получи с механизация на процесите и качество на оборудването. Към това се стремим – да предложим ефективно, рентабилно и приложимо за нашите условия решение. Наскоро наш клиент ми каза, че в обора, който му построихме и оборудвахме преди 10 години, не е поправял нищо. Ето това е възвръщаемост на инвестицията и ние знаем как да я постигнем. Основното е работа с утвърдени фирми, за това в портфолиото ни са машини за селското стопанство и оборудване за животновъдството на най-големите лидери в световен мащаб.

"Агритоп" са основен партньор на DеLaval за България, като на практика те са първият български дилър от 2005 г. на световния лидер, чиито решения са доене, хранене и обслужване на милиони млечни животни в повече от 10 хиляди млечни ферми по света.

Николай Стефчов обяснява, че през 2005 г. в ловешка кравеферма монтират първата доилна инсталация DeLаval, която работи до ден-днешен. Фактите показват, че техните системи са изключително надеждни.

Факт е, че нашите клиенти не се разделят с машините, които ние продаваме. Това се отнася както за товарачите Weidemann, така и за машините и оборудването на останалите доставчици. Почти няма предлагане на товарач Weidemann втора ръка, говоря не само за българския пазар, а за цяла Европа.

Компактният модел Weidmemann Т4512, за която от овцеферма Верде казват:  „Това е най-използваната машина във фермата - многофункционална и икономична.“
Компактният модел Weidmemann Т4512, за която от овцеферма Верде казват: „Това е най-използваната машина във фермата - многофункционална и икономична.“

- Предлагате и доста видове машини за земеделието. Каква е ситуацията на пазара на агротехника към момента?

- Не се движи с бързи темпове, но все пак е налице устойчива тенденция за обновяване на машинния парк. Защото за качествено земеделие и производство на повече продукция е необходима модерна земеделска техника.

Доскоро пазарът беше повлиян единствено от евросубсидиите, но фермерите виждат, че дългото чакане на програми води до загуби. Вече има една ясно изразена тенденция към инвестиране със собствени средства или друго финансиране.

Този интерес ни провокира да засилим работата на нашия отдел във фирмата за финансиране на клиенти. Разработваме различни и много изгодни гъвкави схеми, отговарящи на специфичните нужди; спрямо бизнеса им и сезонния характер на селскостопанското производство. Лизинговите схеми, които предлагаме, са с много малка или без първоначална вноска, ниски лихви и сезонни вноски. Благодарение на тях отбелязваме ръст в продажбите на товарачи Weidemann за тази година и по-голям пазарен дял на ремаркета и цистерни Joskin. Все повече земеделци започват дейност и в животновъдството. Тороразпръскващите цистерни и ремаркета Joskin са един успешен вариант за увеличаване на ефективността в земеделските стопанства, донасяйки им добавена стойност. Използването на оборски тор е богат и изобилен ресурс за увеличаване на добива на обработваемите земи и пасища по по-евтин начин.

Машини за оползотворяване на оборски тор Joskin за увеличаване на добива на обработваемите земи и пасища
Машини за оползотворяване на оборски тор Joskin за увеличаване на добива на обработваемите земи и пасища

Опитваме се да разширяваме непрестанно портфолиото си. Пазарът ни показва от какво има необходимост. Вече предлагаме и много машини „зелена линя“ –косачки, сеносъбирачки, балопреси. Засилваме продажбите и на машини за поддържане на пасища, семена за подсяването им и др., както и машини за пакетиране и съхранение на силаж, бирена каша и зърно.

- Какво да очакваме от „Агритоп“ тази и следващата година?

- Опитваме се винаги да мислим дългосрочно и да разширяваме зоната си на действие. Реализираме планираното надграждане на най-новата ни търговска база в гр. Долни Дъбник. В момента строим там модерен сервизен център, който ще започне да функционира в края на тази година. Всички тези инвестиции в търговски бази и сервизни центрове, както и обученията на специалистите в екипа ни е, за да подобрим още повече нивото на следпродажбения сервиз и да повишим качеството на предлаганите услуги и на нашата работа, а и условията за работа на колегите.

Една от най-модерните български овцеферми в Долни Дъбник е реализирана съвместно с фирма Агритоп – проектиране и цялостно оборудване
Една от най-модерните български овцеферми в Долни Дъбник е реализирана съвместно с фирма Агритоп – проектиране и цялостно оборудване

За следващата година планираме да увеличим още повече нашата обучителна дейност с провеждането на семинари за фермери, за да ги информираме за това как могат да въведат нови технологични методи за едни по-добри резултати. Част от стратегията ни е работа с външни (чуждестранни) експерти от сектор земеделие и животновъдство, които използваме за консултанти. Много често използваме техния практически и професионален опит по-време на семинари, които организираме. Залагаме много на тази дейност, защото не винаги сме напълно подготвени за това, с което се захващаме. Да показваме добрите практики на терен в стопанствата и да предоставяме знания е най-ценното за българските животновъди.

В бъдещ план имам идея да развиваме в търговско-сервизния център развойна дейност, да разработваме и внедряваме нови продукти и производствени технологии и да продължим да бъдем фирма с иновативни методи, предлагащи специфичното знание на българските фермери.