Първите 10-15 дни след отбиването са критични за зайчетата и не е случайно, че именно тогава смъртността е най-голяма, най-вече поради нарушено храносмилане.

Храносмилателният им тракт е все още недостатъчно развити не е приспособен към преработка на големи количества фураж. Затова с дажбата им трябва да включите фуражи с висока хранителна стойност, които са лесноусвоими. През този сезон това е витаминно сено от бобови и зърнено-бобови култури варени картофи, моркови, овес и малко пшенични трици.

Концентратите е най-добре да се добавят надробени или намачкани. От храните с животински произход може да давате обезмаслено кисело мляко.

Веднага след отбиването на зайчетата трябва да се дават храни, които са получавали, докато са били с майка си, постепенно преминавайки към обща храна. Новите фуражи трябва да се въвеждат в дажбата постепенно започвайки с малки пробни дози.

Отбитите зайчета се хранят 4-5 пъти дневно. Нощното прекъсване в храненето не трябва да надвишава 8-10 часа. Първото хранене трябва да е от сухи фуражи, най-добре овес.

В хранилките не трябва да остават храни, които прокисват. Затова неизядените влажни смески трябва да се прибират.