Хроничният стрес се отразява отрицателно на здравословното състояние, на дълголетието и на работоспособността на домашния кон. Постоянно повишеното нервно-психично напрежение напрежение, ненамиращо успокоение, води до рязко намаляване на имунитета на коня и животното става много уязвимо на болести и травми.

Конят, подложен на почти незабележим, но продължителен стрес, рано или късно се разболява.

Начело на списъка на болестите са храносмилателните нарушения (колики), гастрит, язва на стомаха и червата (включително перфорация, която изисква незабавна хирургична намеса в условията на ветеринарна клиника), както и тежки сърдечносъдови заболявания.

Външните признаци на хроничен стрес при коня красноречиво са наричани пороци при коня: прикуска - конят със силен характерен звук поема въздух, като се опира с горните резци в ръба на яслата или в издатини на стената; т. нар. мечо клатене - главата на коня се движи встрани при широко разкрачени предни крайници (махалообразни движения), пристъпва от крак на крак и създава впечатление на хипнотичен транс; непрекъснато въртене из помещението; постоянно бие с крака о стената; гладуване и гризане не само на дървени, но и на железни детайли в конюшнята; в особено тежки случаи конят стои с опряна глава в стената и дори се хапе сам.

Най-разпространената причина за хроничния стрес при работния кон е недостатъчното задоволяване на природните му инстинкти. Един от най-мощните е възможността за свободно движение на животното. Затова осигурявайте на коня денонощни самостоятелни разходки в оградено място. 

Не претоварвайте с работа коня си
Не претоварвайте с работа коня си
Осигурете на коня възможност за свободно движение
Осигурете на коня възможност за свободно движение