Как да държим насекомите далеч от градината и растенията? Този въпрос често задават много хоби-градинари.

Но, замислете се... Градина без насекоми е като птица без песен. Всъщност, ако няма насекоми в градината, няма да я има и птичата песен, а най-вероятно и плодове. Та, не е ли по-добре да опознаем насекомите и да разберем кои са полезни и кои вредят. 

Как да ги привлечем, за да работят за нас и растенията ни?

Като отглеждаме богато разнообразие от цветове

Отглеждането на богато разнообразие от цветове е само първата крачка. Те ще привлекат полезните насекоми в градината и борбата с вредителите ще се сведе почти до минимум.

Но, за да задържим тези малки приятелчета, трябва да им осигурим и домове (на снимката - дом за полезни насекоми). Освен това не бива да третираме с химични препарати за растителна защита, защото убиваме не само вредители, но и приятели.

Много проучвания са потвърдили, че гостоприемната среда за полезните насекоми е една от основните причини те да живеят по-дълго и да се трудят в наша полза по-добре. Например, някои от паразитоидните оси от семейство Braconidae се хранят с нектара от цветовете, но снасят яйцата си в тялото на листогризещите гъсеници. Ларвите на осата се изхранват с вътрешността на гъсеницата, а когато съзреят и се превърнат в имаго (възрастно насекомо) се възпроизвеждат отново. Гъсеницата спира да се храни, а в последствие умира. Балансът е възстановен и всички са щастливи.

А ето и още един пример. Миризливките или т.нар вонещници са смучещи насекоми, които вредят на много култури. Oсата Trissolcus edesse е яйчен паразит, който снася яйцата си именно в тези на миризливките. Ларвите на осата се излюпват по-бързо, изхранват се с вътрешността на яйцето - гостоприемник, съзряват и отлитат. 

Повече опрашители - само предимства

Пчелите и другите опрашители работят в наша полза, не само защото пренасят прашец от цвят на цвят. Заедно с прашеца те могат да пренасят и най-различни микроорганизми.

Проучване проведено при ягоди в продължение на 4 години е доказало, че медоносните пчели и бомбусите могат да разпространяват Trichoderma. Това е гъба, която възпрепътства или подтиска развитието на Botrytis, Fusarium, Penicillium и други фитопатогени.

Триходермата се използва като биофунгицид в много направления и форми. Гъбата е конкурент за храна и пространство на патогените, но не вреди на растенията, извършва микопаразитизъм, и подобрява състоянието на почвата.

Сягодите са заложени няколко опита. Установено е, че гъбата работи много по-добре, ако е разпространена с помощта на насекомите, отколкото при изкуствени третирания. Ягодовите растения и плодове, в които е била разпространена Триходерма чрез пчели, са били по-едри и по-здрави.

Никой не обича паяци, нали? Е да, но те също помагат в борбата с насекомите в градината. Изумително е, първо, колко много видове паяци се хранят с насекоми и второ, колко по-голяма може да е жертвата от самия паяк.

Паяците са усъвършенствани убийци. За жалост не подбират и често оплитат в паяжината си и полезни насекоми. Но такъв е животът. Трябва да има баланс. А за да помогнете да съществува той, отглеждайте разнообразие от цъфтящи растения. И се настройте приятелски към природата и нейните твари. Тя е изумителна.

Птиците консумират между 400 и 500 млн. т насекоми годишно.

По материали от GrowVeg