„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи

Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България. Все повече собственици на поземлени активи, които са решили да се разделят с част от имотите си, търсят купувачи, които да им дадат оптимална цена за парцелите им. Сред най-активните продавачи тази година са притежатели на земи, които не ги обработват и не са заинтересовани да се занимават със земеделие. Те предпочитат да продадат земите си, вместо да ги оставят да пустеят, твърдят експерти по недвижимите имоти.

Според официалните данни на Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС), през 2018 г. се е увеличил размерът на изоставените трайни насаждания и на масивите, които не са обработвани повече от пет години. Необработваните площи са достигнали 1.94 млн. декара. За сравнение преди година изоставените парцели са били с над 16 хил. декара по-малко. Най-висок е процентът на необработваемите земи в землищата на областите Плевен, Враца, Благоевград и Пловдив.

В по-голямата си част пустеещите земи са собственост на хора, които са в чужбина или живеят в София или другите големи градове и поземлените им активи са на над 100 км. разстояние от дома им. Голямата част от притежателите нямат физическа и финансова възможност да обработват парцелите или не се занимават със земеделие, тъй като имат други професии.

Друга честа причина за продажбата на земеделска земя е необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени плащания, става ясно още от проучването. Собствениците и наследниците се решават на сделка, също така, ако им предстои придобиване на друг имот, за организиране на абитуриентски бал или сватба, за издръжка на студент или предстоящо эзаминаване в чужбина.

Според експерти стойността на поземления имот се влияе най-вече от местоположението, землището, транспортната достъпност, наличието на комуникации, формата, размерите и категорията на земята. Качеството на почвата също влияе на цената на поземлените активи, казват експертите в бранша.

От „Агрион“ информираха, че ще направят безплатна оценка на всеки, който иска да разбере цената на земята , която притежава. Собствениците на имоти могат да поискат оферта или да заявят безплатна оценка на земите си на адрес http://www.agrion.bg/bg/request/sell или във всеки един от 20-те регионални офиси на земеделското дружество.

„С извършването на безплатни оценки искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да продадат имота си“, казаха от ръководството на „Агрион“. Това спестява време и сериозни разходи на притежателите и ще им помогне да вземат информирано решение. Дружеството е най-разпознаваемият за частните собственици земеделски бранд и най-популярната компания сред потенциалните продавачи.

Водещи фактори при избора на купувач са сигурността на сделката и бързото й реализиране, като потенциалите продавачи предпочитат документацията да не бъде подготвяна от тях. Обикновено те избягват да сключват сделка със случайни купувачи и търсят близки и познати или специализирана компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор, и се грижи за земите. „Основната ни цел е съдействаме за развитието на модерно и ефективно българско земеделие, в което дори и собствениците на малки парцели имат възможност да осребрят активите си на добра цена“, казаха от „Агрион. Техните експерти, които са с дългогодишен опит, са готови да съдействат с юридическа и търговска помощ и да подготвят цялата необходима документация за продажба.

Притежатели на земеделски имоти в България са предимно хора от по-възрастното поколение, над 55 години, със средни за страната доходи. Средният размер на притежаваната земя у нас е около 20 дка, като собствениците й живеят предимно в столицата или другите големи градове, сочат данните на „Агрион“.