Огнище на АЧС при диви свине в Южна Белгия

14 септември 2018
Животновъдство
0
3213
Няма снимка
Снимка: Sud info
 

Белгийската федерална агенция за безопасност на хранителната верига (FASFC) потвърди огнище на африканска чума по свинете (АЧС) при две диви свине край белгийското село Етал в южната провинция Люксембург (област Валония). Селото се намира на място, където се пресичат много граници. То е на около 20 км от френската граница, както и на 20 км от границата с Люксембург. Германската граница е 65 км.

Инфекцията е открита чрез редовни изследвания при диви свине. Белгийските власти предприемат мерки за предотвратяване на разпространението на вируса. Тези мерки включват отстрел на диви свине в района, където е открита инфекцията.

Не е ясно докъде е стигнал вирусът на АЧС в Южна Белгия. Най-близкото известно място за съществуването на вируса сред дивите свине е около Злин в Източна Чехия. Това е на около 1000 км на изток.

Няма заразени свинеферми в района. В Белгия е регистрирана африканска чума по свинете през 1985 г. и досега не е имало регистрирано огнище на АЧС.

В съседната Холандия, само на 150 км северно от мястото, където е открита болестта, министърът на земеделието Карола Шутен реагира бързо. Това е сериозна ситуация за Белгия. За да поддържаме риска за Холандия възможно най-нисък, ще наблюдаваме непрекъснато ситуацията и ще проверим дали всички предприети предпазни мерки са достатъчни, каза Шутен..

Превозни средства, които транспортират свине от страни, в които има свинеферми с АЧС, ще бъдат допълнително дезинфекцирани на границата. Освен това в Холандия започва интензивно наблюдение на популацията на диви свине.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
2835
0

Япония, Сингапур и ЮАР се присъединиха към Китай, Тайван, Филипините, Южна Корея, Мексико и Беларус са в списъка на трети страни, които спряха вноса на свинско месо от Белгия заради огнището на

2862
0

При изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри

4761
0

Ветеринарните власти трябва да установят причината за смъртността на животните в стопанството на Ана Петрова от град Болярово, област Ямбол. Там вече има 11 умрели овце,

2259
0

Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с организираното противодействие срещу ветеринарните власти в град Болярово,

2691
0

Официалният ветеринарен лекар не е бил допуснат да извърши проверка във връзка с получен сигнал от Ана Петрова, пълномощник на Христо Христов, за наличие на три умрели овце в тяхното стопанство в

Още от Фермер
81
0

Приберете зеленчуковите култури, подлежащи на осланяване Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН В началото на следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от

396
0

„Имаме потенциал за развитие на европейско селско стопанство“, Николай Стефчов, Агробизнесмен на България за 2017 г., управител на фирма „Агритоп“ Когато говорим за успешен бизнес в животновъдството

3042
0

Компанията за управление на поземлени активи “Агрион“ е най-предпочитаната сред фирмите при сделка Близо 870 хил. дка земеделска земя са обявени за продажба през тази есен в България.

288
0

Днес времето ще е слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса.

1386
0

Около половината от произведената у нас е с качества за брашна и хляб Алма Давидова Месечният индекс на цените на зърното по ФАО нарасна с 4%, а цените на пшеницата се удвоиха,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цигарите Compliment - марка, която не се произвежда легално от нито една от тютюневите компании в България, са достигнали забележителен дял на контрабандния пазар у нас - 17,5%. Иначе като цяло нелегалните цигари, продавани в България, са паднали през второто тримесечие на 2018 г. до рекордно ниските 4,7% в сравнение с 34,5% през 2010 г.

Камериерка в хотел в „Слънчев бряг” се оплака от вербални и физически заплахи от страна на управителката на хотела, в който работела. Огняна Вълканова твърди, че била заплашвана с ножица. Били й отправени и нецензурни обиди. По думите на камериерката скандалът е станал пред очите на много служители в хотела. Тя е подала жалба в полицията.

На 20 септември се навършват 95 години от рождението му През есента на 1938 година футболистите на новоучредения спортен клуб “Спортист” от квартал “Хаджи Димитър” допълват Трета софийска дивизия. Ляво крило в мача с “Фортуна” е русокосият дебютант Стефан Божков (Стевето), роден на 20 септември 1923 година. Син на преселник от Македония.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа