Как да го отучите?

За ваше голямо разочарование кошчето за боклук може да е за кучето бездънен източник на кулинарни шедьоври. Кучетата много обичат човешка храна, дори изхвърлената. Така че повечето домашни любимци изпадат направо във възторг от възможността на поровят из боклука.

Какви мерки можете да вземете срещу този лош навик?

Кошчето за боклук- недостъпно за кучето

Ограничете достъпа на кучето до боклука. Например в кухнята можете да приберете кошчето в затварящо се шкафче. Ако кучето е толкова съобразително, че може да го отваря, сложете фиксатори, с които затварят шкафове за защита от малки деца.

Ако в други помещения има кошчета, сложете ги на по-високо и недостъпно място.

Напълно прекратете достъпа на кучето в стаите, в които има кошчета за боклук.

Купете си кофа за боклук с такъв капак, който кучето просто да не може да отвори. Не се препоръчват кошчета с педал, тъй като кучето доста бързо научава да го натиска.

Превърнете кошчето за боклук в неприятен и дори в плашещ предмет

Например можете да се снабдите със специални плашещи устройства и уреди, които да сложите край кофата за боклук. Например устройство, напомнящо капан за мишки, което подскача със силен шум, когато кучето го настъпи.

Има и отблъскващи устройства на основата на датчици за движение, които разпръскват въздух под налягане, когато кучето се приближи към кофата за боклук.

Създаването на неблагоприятни условия е най-ефективният вид наказание за кучетата, които са свикнали да проверяват кофата за боклук, когато стопанинът им не е наблизо.

Въпреки че този вид наказания не нанасят на любимеца ви никакъв вид физически травми, не се препоръчва те да се прилагат по отношение на плашливи и нервни кучета.

Куче, след като е проверило боклука
Куче, след като е проверило боклука
А някои направо влизат в кофата, ако стопаните им не вземат мерки
А някои направо влизат в кофата, ако стопаните им не вземат мерки